Bem mustul mai scump anul acesta, nenicule!
Culesul se apropie de sfârşit, mai durează vreo săptămană, după cum estimează viticultorii. Maşinile încărcate cu struguri „aleargă” prin ţară în căutarea preţului cel mai ridicat. Şi putem spune că anul acesta viticultorii se bucură de un preţ mare pe kilogram, dar din nefericire nu prea au ce vinde, pentru că producţiile sunt foarte mici. „Producţia este cu 40% mai scăzută faţă de un an normal”, spune Manole Toader, preşedintele Federaţiei Viticultorilor. Dar vorbim de un preţ dublu la struguri, un preţ imposibil de visat anul trecut. “Strugurii se vand cu 1,4-1,5 lei kilogramul, anul trecut dacă se vindea cu 70 de bani”, a continuat Manole Toader. Chiar şi aşa, nu înseamnă că viticultorii îşi scot “parleala” suferită din cauza ploilor abundente care le-au afectat producţia. Au cheltuit şi ultimul “strop” de bani pe substanţe pentru a mai salva din struguri. Unii au reuşit şi au ce să vandă, alţii îşi fac inventarul pagubei. “Ca să fie rentabil, preţul kilogramului de struguri ar trebui să fie 1,8-2 lei ca să acopere cheltuielile, pentru că ploile au forţat bugetul viticultorilor pentru a face stropiri să nu piardă producţia”, explică Toader.
Salvarea ar putea fi asocierea viticultorilor
Conform preşedintelui Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, soluţia pentru salvarea viticulturii ar putea fi asocierea podgorenilor. S-a creat deja contextul formării asociaţii private, este nevoie doar de votul “puterii”, spune deputatul de Vrancea, dar şi de convingerea podgorenilor să pună terenurile la comun. “Nu ştiu dacă vor da votul. Acest proiect este foarte important, este un pas în viitor. Viticultorii nu trebuie să mai stea cu sufletul la gură dacă preţul la struguri scade sau creşte. Gandiţi-vă la asta, viticultorii se pot asocia şi forma crame la care sunt proprietari, vor putea obţine un preţ mai mare la vin şi vor fi protejaţi la fluctuaţiile de preţ. Proiectul este aprobat în comisie, mai trebuie să intre în dezbaterea plenului Parlamentului”, spune Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.
Strugurii scumpi fac preţul la must
În curand o să se dea cep la butoaie la Festivalul Viei şi Vinului, programat anul acesta între 24 şi 26 octombrie, Iar pentru a degusta un must bun, pregăteşte-te nenicule de cheltuială! În momentul de faţă, spune preşedintele Federaţiei Viticultorilor, Manole Toader, mustul se vinde cu 2,5-2,8 litrul, iar anul trecut dacă se vindea cu 1,6-1,8 lei. Mustul bun va da valoare vinului şi după semnele “citite” de viticultori va fi un vin de referinţă. “Vrancea este cunoscută în ţară pentru vinurile sale albe, dar acest an este şi pentru un vin bun roşu, dar cu precădere pentru vinul alb, asta dacă tehnologul îşi va face meseria bine”, a încheiat Manole Toader, preşedintele Federaţiei Viticultorilor. (Aurelian IVAN)