Viața satului

Bem mustul mai scump anul acesta, nenicule!

Aurelian Ivan
3 oct 2014 3615 vizualizări
Culesul se apropie de sfarşit iar preţurile la struguri se dublează u deputatul liberal Nini Săpunaru reiterează ideea conform căreia proiectul de asociere privată între viticultori ar putea fi salvarea acestui sector

Culesul se apropie de sfârşit, mai durează vreo săptămană, după cum estimează viticultorii. Maşinile încărcate cu struguri „aleargă” prin ţară în căutarea preţului cel mai ridicat. Şi putem spune că anul acesta viticultorii se bucură de un preţ mare pe kilogram, dar din nefericire nu prea au ce vinde, pentru că producţiile sunt foarte mici. „Producţia este cu 40% mai scăzută faţă de un an normal”, spune Manole Toader, preşedintele Federaţiei  Viticultorilor. Dar vorbim de un preţ dublu la struguri, un preţ imposibil de visat anul trecut. “Strugurii se vand cu 1,4-1,5 lei kilogramul, anul trecut dacă se vindea cu 70 de bani”, a continuat Manole Toader. Chiar şi aşa, nu înseamnă că viticultorii îşi scot “parleala” suferită din cauza ploilor  abundente care le-au afectat producţia. Au cheltuit şi ultimul “strop” de bani pe substanţe pentru a mai salva din struguri. Unii au reuşit şi au ce să vandă, alţii îşi fac inventarul pagubei. “Ca să fie rentabil, preţul kilogramului de struguri ar trebui să fie 1,8-2 lei ca să acopere cheltuielile, pentru că ploile au forţat bugetul viticultorilor pentru a face stropiri să nu piardă producţia”, explică Toader.

Salvarea ar putea fi asocierea viticultorilor

Conform preşedintelui Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, soluţia pentru salvarea viticulturii ar putea fi asocierea podgorenilor. S-a creat deja contextul formării asociaţii private, este nevoie doar de votul “puterii”, spune deputatul de Vrancea, dar şi de convingerea podgorenilor să pună terenurile la comun. “Nu ştiu dacă vor da votul. Acest proiect este foarte important, este un pas în viitor. Viticultorii nu trebuie să mai stea cu sufletul la gură dacă preţul la struguri scade sau creşte. Gandiţi-vă la asta, viticultorii se pot asocia şi forma crame la care sunt proprietari, vor putea obţine un preţ mai mare la vin şi vor fi protejaţi la fluctuaţiile de preţ. Proiectul este aprobat în comisie, mai trebuie să intre în dezbaterea plenului Parlamentului”, spune Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

Strugurii scumpi fac preţul la must

În curand o să se dea cep la butoaie la Festivalul Viei şi Vinului, programat anul acesta între 24 şi 26 octombrie, Iar pentru a degusta un must bun, pregăteşte-te nenicule de cheltuială! În momentul de faţă, spune preşedintele Federaţiei Viticultorilor, Manole Toader, mustul se vinde cu 2,5-2,8 litrul, iar anul trecut dacă se vindea cu 1,6-1,8 lei. Mustul bun va da valoare vinului  şi după semnele “citite” de viticultori va fi un vin de referinţă. “Vrancea este cunoscută în ţară pentru vinurile sale albe, dar acest an este şi pentru un vin bun roşu, dar cu precădere pentru vinul alb, asta dacă tehnologul îşi va face meseria bine”, a încheiat Manole Toader, preşedintele Federaţiei  Viticultorilor. (Aurelian IVAN)











În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Oni, acum 3462 zile, 3 ore, 56 minute, 28 secunde
Locuri de munca urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.