Viața satului

Mana le creşte valoarea: Cu ce preţuri se vor vinde strugurii în această toamnă?

Mihai Boicu
8 sep 2014 22281 vizualizări
Primii struguri din podgoriile Vrancei s-au vandut cu peste 1 leu kilogramul, ajungand chiar la 2,5 lei/kg. Deocamdată, la strugurii de vin nu s-au anunţat preţuri, dar din primele informaţii care circulă pe piaţă acestea vor depăşi 1 leu/kg. Producţia de struguri a judeţului a fost diminuată la jumătate de boli, iar reprezentanţii podgorenilor spun că preţul nu va mai scădea, întrucat recolta este mică în toată ţara.

Strugurii de masă din Vrancea au apărut la vanzare de la finalul lunii august, iar preţurile cele mai mici la care s-au dat pană acum au fost de 1,2 lei kilogramul. Cine a avut soiuri mai de “soi” a obţinut şi 2,5 lei pe kilogram. Acesta este însă doar începutul campaniei de recoltare. Din această săptămană va începe şi culesul strugurilor pentru vin. Deocamdată, nu s-au anunţat preţuri certe, ci doar au apărut discuţii. O noutate a acestei campanii este faptul că Vincon SA Vrancea, unul dintre cei mai mari producători de vin ai ţării, ar putea să nu mai achiziţioneze struguri de la populaţie deoarece are suprafeţe de viţă de vie care au intrat pe rod în acest an. În schimb, au apărut în judeţ, la fel ca şi în anii trecuţi, alţi producători importanţi care vor cumpăra struguri de la podgoreni. “Vor veni cei de la Cramele Recaş care vor să cumpere struguri cu 1,2 lei la crama lui Axente, la Crama Tenuta de la Odobeşti. Şi Marcib Bacău vrea să cumpere struguri cu 1 leu, pe care să-i transporte aşa, fără să îi facă must. Şi Murfatlar vrea să achiziţioneze struguri de la noi, dar preţul oferit se pare că este mic, de 0,6 – 0,7 lei”, a declarat Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor. De asemenea, sunt şi producători locali de vin care vor achiziţiona struguri.

Via hibrid, afectată în totalitate

Producţia de struguri a judeţului este mică în acest an, de doar 40 – 50% din capacitatea unui an normal, din cauza manei care a afectat toate cele trei podgorii din judeţ. În aceste condiţii, viticultorii speră că vor obţine un preţ bun, care să compenseze cat de cat producţia pierdută. Din acest punct de vedere, situaţia pare să le fie favorabilă, întrucat recoltele sunt proaste la nivelul întregii ţări. “Preţul nu va scădea pentru că 30% din suprafaţa de viţă de vie a Romaniei este cu vie hibrid, care a fost afectată în totalitate. Cum fiecare vrea să facă vin acasă, preţul nu se va reduce”, spune Toader Manole. Deocamdată, prin localităţile viticole nu se ştie care va fi preţul strugurilor pentru vin, pentru că nimeni nu a venit cu oferte concrete. “Deocamdată sunt doar vorbe, nu s-a dat niciun preţ”, spune Viorel Mîrza, primarul comunei Vîrteşcoiu. Culesul strugurilor va începe într-un ritm mai alert de azi, întrucat ieri a fost sărbătoarea Sfintei Marii. Cel mai probabil, la strugurii de vin se va începe recoltatul cu toate forţele pe 15 septembrie, pentru ca aceştia să acumuleze suficient zahăr.

Primii struguri s-au vandut cu peste 1,5 lei

Pană acum, din Vrancea au plecat la vanzare doar struguri de masă. Preţurile au diferit în funcţie de soi, calitate, dar şi de noroc. “Strugurii s-au vandut cu 2,5 lei, chiar şi cu 3,5 lei, în pieţele mai apropiate. Preţul strugurilor a crescut în pieţele mai îndepărtate, dar diferenţa nu a fost atat de mare încat să merite costurile cu combustibilul şi efortul suplimentar”, spune primarul comunei Ţifeşti, Gabriel Postolache, care este şi el producător de struguri. În schimb Ceaslaua s-a vandut la un preţ mai mic, în jur de 1,5 lei, chiar mai puţin. “Soiurile Augusta, Victoria, Cardinal s-au vandut bine, cu 2,5 lei. Black magic s-a vandut foarte bine, cu 3,5 lei/kg”, a mai spus primarul Ţifeştiului. La Dumbrăveni, strugurii de masă se vand cu preţuri care variază în jurul sumei de 1,5 lei. “Strugurii se vand cu 1,4 lei, 1,5 lei sau 1,6 lei, în funcţie de calitate. Spaţiul pentru struguri din piaţa comunei este deschis, dar deocamdată aici nu au apărut vanzători. Cumpărători sunt persoane care vin cu maşini de 2-3 tone. Producţia e de 40% - 50% şi sperăm ca preţul minim să fie de 1,5 lei/kg”, spune primarul Valentin Tîlvăr. La Vîrteşcoiu s-au vandut deja struguri la rand, adică cumpărătorii sunt cei care culeg recolta după ce se înţeleg cu proprietarul. “S-au vandut cu 2, cu 3 milioane lei vechi randul sau cu 100 – 110 milioane lei vechi hectarul, în funcţie de calitate”, a declarat primarul comunei, Viorel Mîrza.

Condiţiile meteo au favorizat bolile

au fost lovite de mană, boală care a fost favorizată de condiţiile meteo. “Din cauza precipitaţiilor şi a temperaturilor, faza a patra a luat locul fazei întai şi a atacat direct ciorchinii. Tratamentele sistemice nu au avut efect, pentru că nu au putut circula prin struguri, trebuia stropit cu substanţe de contact. Mana a apărut mai întai în zona Ţifeştiului, Boloteştiului, după aceea peste tot. Au mai fost asemenea probleme în anii ’80, nu este pentru prima dată cand se întamplă acest lucru”, spune Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor. Acesta spune că a efectuat singur analize la microscop pentru a vedea exact ce boală a atacat viile şi acuză Direcţia Agricolă că ar fi trebuit să ştie cu ce se confruntă viticultorii şi, cel mai important, să îi avertizeze. Pe de altă parte, primarul din Ţifeşti, Gabriel Postolache, susţine că în realitate nu ar fi fost vorba de mană, ci de escorioză. “Escorioza a avut condiţii optime de dezvoltare, în primul rand umiditate. Dacă nu se va aplica tratament imediat după recoltare atunci viile ar putea fi afectate de îngheţ. Escorioza este o boală a lemnului şi dă posibilitatea altor fungi să atace. Eu am făcut studii timp de două luni şi am constatat că a fost vorba de escorioză, nu de mană, a fost o confuzie. Specialiştii au tras pe langă ţintă. Dacă nu se vor aplica tratamente şi vor mai fi doi, trei ani ca acesta atunci jumătate din vii vor dispărea. Escorioza este filoxera secolului XXI”, susţine primarul viticultor Gabriel Postolache. Acesta este contrazis de Toader Manole, specialist în viticultură, care spune că boala care a lovit viile este mana, iar aceasta nu va afecta viţa de vie anul viitor. (Mihai BOICU)


Ziarul de Vrancea le urează podgorenilor spor la cules şi preţuri cat mai apropiate de munca lor grea din acest an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.