Viața satului

Academia de Ştiinţe Agricole vrea să fie stăpană pe terenurile din Vrancea

Mihai Boicu
31 aug 2014 4259 vizualizări
Academia de Ştiinţe Agricole „Gheorghe Ionescu Şişeşti” a dat în judecată şase primării din Vrancea.Instituţia vrea să devină proprietară pe terenurile pe care le administrează prin intermediul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură Odobeşti.Primarii susţin că terenurile au fost luate de la oameni."Ar fi o mare nedreptate ca terenul să fie dat staţiunii, iar oamenii să fie trecuţi la despăgubiri, pe care nu se ştie când le vor primi", declară primarul de la Slobozia Bradului.Viile au fost luate în timpul comunismului şi acum sunt parţial abandonate pentru că cercetare nu se mai face de 12 ani, potrivit autorităţilor locale

Academia de Ştiinţe Agricole „Gheorghe Ionescu Şişeşti” a dat în judecată toate primăriile din ţară unde are terenuri, printre care sunt şi şase din Vrancea. Suprafeţele sunt doar administrate de Academie, prin staţiunile de cercetări, iar acum instituţia vrea să fie proprietară pe ele. Primarii vranceni spun însă că viile au fost luate de la oameni în timpul comunismului şi trebuie date înapoi acestora. Procesul a fost pierdut în primă fază de Academia de Ştiinţe Agricole, însă disputa continuă pentru că sentinţa judecătorilor a fost atacată.


Academia de Ştiinţe Agricole ”Gheorghe Ionescu Şişeşti” a acţionat în judecată toate primăriile pe raza cărora se află terenuri ale staţiunilor de cercetare. În Vrancea, Staţiunea de Ceretare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Odobeşti are suprafeţe de viţă de vie şi terenuri în mai multe localităţi, pe care le administrează. Academia de Ştiinţe Agricole a chemat în judecată la Judecătoria Slobozia, din Ialomiţa, comisiile locale din Slobozia Bradului, Carligele, Vîrteşcoiu, Jariştea, Cîmpineanca şi Odobeşti, dar şi Comisia judeţeană de fond funciar. În total, în aceste localitatăţi este o suprafaţă de circa 260 de hectare care mai este în administrarea staţiunii, după ce multe suprafeţe au fost retrocedate către foştii proprietari. Academia de Ştiinţe Agricole a acţionat în instanţă primăriile din Vrancea şi din alte judeţe în anul 2012, pentru a obţine drept de proprietate pentru aceste suprafeţe şi pentru a scăpa de insistenţele unor primari care vroiau taxe şi impozite pe terenuri. Ulterior, anul trecut, a apărut Legea 165/2013, prin care s-au inventariat toate terenurile care mai puteau fi retrocedate, inclusiv cele ale statului. Academia de Ştiinţe Agricole a pierdut în primă fază procesul cu primăriile la Judecătoria Slobozia, dar a atacat sentinţa şi disputa continuă.

Slobozia Bradului a dat staţiunii 251de hectare

Din informaţiile primarilor implicaţi în proces, Academia de Ştiinţe Agricole ar fi deţinut înainte de comunism o suprafaţă de circa 1.000 de hectare, pe care i-ar fi fost recunoscut dreptul de proprietate după 1990. Instituţia a cerut acum, profitand şi de Legea 165/2013, ca această suprafaţă să-i fie dată în natură, în localităţile unde are suprafeţe în administrare şi care ar fi disponibile, în opinia ei. Primarii din Vrancea nici nu vor să audă de această solicitare a Academiei, în condiţiile în care susţin că viile au fost luate de la locuitori în timpul comunismului.  La Slobozia Bradului, SCDVV Odobeşti are 72 de hectare de viţă de vie. Dintre acestea, 22 de hectare sunt cu portaltoi, 21 de hectare sunt lucrate, iar restul plantaţiilor se află într-o stare jalnică, potrivit autorităţilor comunale. ”Terenul a fost al populaţiei şi sunt foarte multe cereri de retrocedare. Ar fi o mare nedreptate ca terenul să fie dat staţiunii, iar oamenii să fie trecuţi la despăgubiri, pe care nu se ştie când le vor primi şi ce valoare vor avea. Nu este corect ca aceste suprafeţe să ajungă la Academie, pentru că localitatea noastră a cedat o suprafaţă de 251 de hectare în anul 1981 Staţiunii de la Odobeşti, pe care nu a mai primit-o înapoi”, a declarat primarul Valerică Zamfirescu. Autorităţile locale mai au de retrocedat populaţiei peste 300 de hectare de terenuri arabile şi viţă de vie, iar suprafeţele statului administrate de SCDVV ar acoperi parţial solicitările localnicilor. 

„Viile au fost ale oamenilor, nu ale staţiunii”

FOTO:Viile administrate de Academia Agricolă, prin SCDVV Odobeşti, nu par a fi într-o stare prea bună

La Cîrligele, SCDVV mai are circa 100 de hectare de vie, pe care primarul Ştefan Moscu consideră că trebuie retrocedată locuitorilor comunei. „Nu pot fi de acord cu această solicitare a Academiei pentru că am de dat oamenilor peste 200 şi ceva de hectare”, a spus primarul din comuna Cîrligele. Sub conducerea sa, primăria s-a judecat ani buni cu SCDVV, căreia i-a cerut să plătească impozite pe viile administrate, susţinand că staţiunea nu face muncă de cercetare. În cele din urmă, instanţele de judecată au dat dreptate staţiunii în litigiul cu Primăria Cîrligele, care a avut o miză de peste 450.000 lei. Academia de Ştiinţe Agricole mai deţine 35 de hectare şi la Vîrteşcoiu. Primarul Viorel Mîrza spune că sunt viile au aparţinut locuitorilor comunei, fiind date în timpul comunismului pentru SCDVV. „Ei au în administrare 35 hectare de vie şi solicită acel teren ca şi cum ar fi lor. Nu a fost niciodată al Academiei, a fost al oamenilor, care l-au avut în proprietate pană în 1948. La noi mai sunt de retrocedat 210 hectare, din care comuna are de primit 87 de hectare”, a declarat primarul comunei Vîrteşcoiu.

Cercetare nu se mai face demult

În timp ce Staţiunea nu plăteşte impozite pe motiv că face activitate de cercetare, se pare că realitatea este alta. SCDVV a încheiat un contract cu Vincon SA, iar firma îi lucrează viile şi îi ia producţia de struguri. Staţiunea nu mai produce material săditor, iar podgorenii cumpără butaşi din străinătate. La ferma de la Slobozia Bradului, unde se producea portaltoi, nu se mai face activitate de cercetare de 12 ani, potrivit autorităţilor locale. Şcoala de vie de la Cîrligele este de mult timp abandonată, iar acolo au crescut mărăcinii. „Via celor de la staţiune este sub orice critică. O ţin cat să nu se usuce şi să producă cat să supravieţuiască”, spune la randul său primarul din Vîrteşcoiu, Viorel Mîrza. Primarii mai sunt nemulţumiţi şi de faptul că sunt proprietari cu hotărari judecătoreşti care nu au reuşit să intre în posesie pe suprafeţele Academiei de Ştiinţe Agricole. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
georgegeoman, acum 3517 zile, 14 ore, 48 minute, 37 secunde
E si normal comunistii si securistii fostei nomenclaturi au fost invatati sa mulga mereu citeceva ,ei nu se multumesc cu ideia ca propietatea a fost a omului de rind..ei erau invatati citeste integral
, acum 3517 zile, 16 ore, 3 minute
Sunteti total neinformat d-le Boicu! .....aveti pretentia ca sunteti jurnalist?....informati-va cand scrieti un articol!...Nu mai faceti jocurile politice ale primarilor!
gherghisanu, acum 3517 zile, 16 ore, 39 minute, 17 secunde
Pamanturile pe care le revendica Acadaemia sunt ale celor care s-au jertfit pt, patrie si onoare in cele doua rozboaie mondiale. Instantele trebuie sa ia aminte ca pe acele terenuri se mai gasesc si citeste integral
Cetatean, acum 3518 zile, 29 minute, 40 secunde
Dati terenurile inpoi Academiei! In Odobesti, domnul primar a muscat si din terenul Statiunii de Cecetare Viticola. Smecherilor!
Cetatean, acum 3518 zile, 33 minute, 11 secunde
Dati pamanturile Academiei inapoi! Smecherilor! In Odobesti, domnul Primar a muscat si din aceste pamanturi.
maramuresanu, acum 3518 zile, 6 ore, 2 minute, 9 secunde
Este normal ca Academia sa tanjeasca dupa pamanturile taranilor doar mai are ceva clienti de genulVaranului Voiculescu la care sa le mai dea cateva mii de hectare pe de-a moaca!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.