Viața satului

Direcţia Agricolă spune că nu poate evalua mana la vii

Mihai Boicu
17 iul 2014 2414 vizualizări
Direcţia Agricolă susţine că nu are cadrul legal pentru a face evaluări, ci doar cei de la situaţii de urgenţă, prin ordin al prefectului u mai mult, mana nu este considerată calamitate u Şeful Federaţiei

Viticultorilor afirmă că şi ploile fără întrerupere care au favorizat mana sunt o calamitate
La şedinţa Comitetului de Analiză a Strategiilor de Dezvoltare Zonală s-a încercat clarificarea modului în care se încadrează pagubele de la nivelul judeţului produse de mană. Aceasta a fost chiar mai distructivă decat grindina de anul trecut şi, din estimările la ora actuală, viile au fost afectate în procent de 50%. Cu toate acestea, se pare că situaţia viticultorilor este una ingrată, întrucat mana este o boală a viţei-de-vie care se poate combate prin tratamente, neputand fi inclusă la calamitate, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole. “Cetăţeanul nu se poate adresa Direcţiei Agricole, pentru că nu avem cadru legal. Cetăţeanul trebuie să se adreseze primăriei, care prin reprezentatul pentru situaţii de urgenţă solicită evaluarea pagubelor, care se poate face printr-un ordin al prefectului”, a spus Petra Ochişor, şefa Direcţiei Agricole. Acesta a spus că la calimităţi intră factorii climatici, nu mana.

Prea multă ploaie a calamitate

Pe de altă parte, Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorul, a susţinut că şi mana poate fi încadrată la calamităţi, dacă se ia în considerare faptul că în ultima perioadă a plouat aproape încontinuu, neputandu-se efectua tratamentele corespunzătoare. De asemenea, acesta a susţinut că Direcţia Agricolă poate efectua aceste verificări. “Noi o să ajungem în instanţă. Aşa cum aveţi dreptul să ne controlaţi, aşa trebuie să ne şi ajutaţi”, a spus Toader Manole. Acesta a precizat că la nivelul european este considerată calamitate şi starea de urgenţă fitosanitară, avand în vedere că a plouat din aprilie pană în iulie, iar legislaţia europeană primează în faţa legislaţiei naţionale. Guvernul a adoptat recent o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că impozitul pe venit pentru anul 2013 se anulează proporţional cu gradul de calamitate pentru culturile afectate în proporţie mai mare de 30%. OUG 40/2014 precizează că gradul de calamitate este stabilit cu procesele verbale de constatare a pagubelor, întocmite de comisiile locale pentru situaţii de urgenţă constituite prin ordin al prefectului. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.