Viața satului

Comuna Gologanu, alimentare cu apă, canalizare şi drumuri asfaltate cu bani europeni

Mihai Boicu
28 mai 2014 5186 vizualizări
Gologanu şi-a făcut canalizare şi asfalt cu aproape 2 milioane de euro, una dintre cele mai mari investiţii cu fonduri europene din mediul rural u la Măicăneşti o investiţie în irigaţii nu poate fi folosită în acest an deoarece canalul de irigaţii trebuie curăţat u cu ajutorul fondurilor europene a fost posibilă şi înfiinţarea unui adăpost de creştere a porcilor la Măicăneşti

La Gologanu, autorităţile locale au reuşit să realizeze toată infrastructura comunei cu fonduri europene, la care s-au adăugat lucrările realizate cu fonduri de la bugetul local. Proiectul intregrat a prevăzut realizarea staţiei de epurare, reţele colectoare, canalizarea şi îmbunătăţirea calităţii străzilor. Valoarea totală a proiectului a fost de 7,5 milioane de lei. Comuna Gologanu este, alături de Cîrligele, una dintre localităţile care au atras cele mai multe fonduri europene. Fondurile au fost accesate prin Măsura 322 – Dezvoltarea satelor. Proiectul a fost realizat în perioada 2008 – 2011 şi a fost inclus de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) între investiţiile de succes realizate cu fonduri europene în Vrancea, prezentate în cadrul campaniei EuroAgricultura. Dumitru Robu, primarul din Gologanu, a declarat că primăria avut un proiectant foarte bun, dar nu a avut consultant, de aceste demersuri ocupandu-se secretarul comunei, Rodica Iordăchescu. “Toţi cetăţenii comunei beneficiază de acest proiect, pentru că nu am stat degeaba. Imediat cum am terminat de asfaltat cu fonduri europene, am continuat lucrările cu bani de la bugetul local.”, a declarat Dumitru Robu. La această dată, Gologanu este una dintre puţinele localităţi care oferă toate condiţiile necesare locuitorilor comunei, adică alimentare cu apă, canalizare şi drumuri asfaltate.

Investiţie de peste 1 milion de euro în irigaţii

Investiţia de 1,1 milioane de euro în irigaţii realizată de UAI SPP 10 Gabana Ferm nu poate fi pusă în funcţie în acest an din cauza unui canal de alimentare necurăţat

La Măicăneşti a fost finalizat în acest an un proiect de irigaţii, care însă nu poate fi pus în practică decat, cel mai devreme, din 2015, deoarece autorităţile nu oferă toate condiţiile necesare. Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii SPP 10 Gabana Ferm a implementat un proiect de 1,1 milioane euro, care a constat în realizarea reţelelor de transport a apei. Toate cheltuielile au fost finanţate de firma Gabana Ferm, cu acţionariat olandez, care exploatează 700 de hectare, din care 400 de hectare sunt irigabile. “Nu putem iriga din acest an, pentru că nu este curăţat canalul de alimentare cu apă. Noi suntem în capătul sistemului, la staţia 10, iar costurile pană aici sunt foarte mari. Într-un final, va trebui să irigăm, pentru că de asta facem agricultură aici, însă costurile vor fi mai mari. Am depus acest proiect şi ca o formă de presiune şi am înţeles că ANIF a făcut demersuri pentru curăţarea şi repararea canalului.”, a spus Ioan Valeriu Făcăeru, directorul Gabana Ferm. Firma vrea să extindă irigarea pe toată suprafaţa pe care o lucrează.

Adăpost pentru porci cu fonduri europene

La Măicăneşti s-a construit o fermă de creştere a porcilor cu peste 1 milion de euro

Nu doar danezii de la Premium Porc fac bani din creşterea porcilor în Vrancea. Firma StemAradi SRL a finalizat în anul 2010 un proiect în valoare de 5,8 milioane de lei, prin Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole, prin care a construit un adăpost pentru îngrăşarea suinelor la Măicăneşti. Aici sunt crescuţi 1.900 de porci pentru îngrăşare. Marinică Ştefan, administratorul firmei, spune că a deţinut un abator şi a făcut pasul spre creşterea porcilor la sfatul unui medic veterinar care a lucrat la fostul Suintest. “Avem trei serii de porci pe an. Cumpărăm porcii la 25 de kg şi îi vindem la 95 – 115 kg. Îi cumpărăm mai mult din străinătate, pentru că de la noi nu avem de unde. Marea problemă este că nu avem maternitate. Cumpărăm porcii cu 75 de euro şi dacă i-am creşte noi preţul ar scădea cu 40 – 50%”, a declarat Marinică Ştefan, administratorul StemAradi SRL. Pentru aceasta mai este nevoie însă de un proiect cu fonduri europene. Clienţii crescătorului de porci sunt abatoarele din Vrancea, dar şi din alte judeţe.  (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Viorel, acum 3612 zile, 2 ore, 48 minute, 27 secunde
As dori sa trimiteti acest articol si la primarul din comuna Straoane de jos Judetul Vrancea ca sa vada ca se poate face ceva si in comuna Straoane daca este vointa!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.