Viața satului

Comunele au încasat cea mai mare parte din taxe în primul trimestru

Mihai Boicu
13 apr 2014 3605 vizualizări
In primele trei luni ale anului, încasările la bugetele locale au variat între 35% şi peste 70% u oamenii s-au grăbit să îşi plătească impozitele pentru a primi reducerea de 10% şi să scape de obligaţii u cel mai probabil, comunele vor rămane fără bani în a doua parte a anului u pentru a face rost de bani, unele primării îşi trimit salariaţii pe teren pentru a aduna bani

Începutul anului a debutat cu o surpriză pentru primari, care au avut încasări de la populaţie mai mari decat anul trecut. La Năneşti, procentul a ajuns la peste 70%, rămanand să plătească taxele şi impozitele doar cei care au plătit mai greu şi în anii trecuţi. Oamenii şi-au achitat obligaţiile pentru bonificaţia de 10%, dar şi pentru a scăpa de o grijă. Cei mai necăjiţi nu au plecat acasă cu ajutorul de căldură, ci l-au lăsat la primărie, în contul dărilor locale.

Primele trei luni ale anului au adus cele mai mari încasări la bugetele comunelor din judeţ. Unele localităţi au încasat o treime din taxele şi impozitele localnicilor, altele au ajuns chiar şi la peste 70%. Cum primăvara încep diverse lucrări în localităţi, aceşti bani intraţi la buget pe perioada iernii prind cum nu se mai poate bine. La această situaţie au contribuit mai mulţi factori. În primul rand este vorba de cetăţenii conştiincioşi, în special varstnicii, care îşi plăteau obligaţiile chiar şi în anii în care nu se făcea reducerea de 10%. Bonusul a fost şi el un stimul pentru plata taxelor şi impozitelor în primelor trei luni. De asemenea, oamenii au vrut să scape de o grijă. Cetăţenii mai necăjiţi şi-au achitat şi ei dările cu banii primiţi ca ajutoare pentru încălzire. Una dintre comunele care stau cel mai bine la încasări în această perioadă este Năneşti, unde din ianuarie pană în martie se estimează că s-au încasat peste 70% din obligaţiile cetăţenilor. Pe langă faptul că oamenii au venit în număr mare, primăria şi-a trimis angajaţii pe teren pentru a aduna bani. “Sunt foarte mulţi cei care au venit să îşi plătească taxele, iar încasările au fost mai mari decat în ultimii ani. S-a încetăţenit în randul oamenilor că trebuie să îşi plătească taxele în această perioadă, chiar dacă nu era reducerea de 10%. Au mai rămas de plătit doar cei cu probleme, cum ar fi cei cu moştenire”, a declarat primarul Neagu Stoica.

Moştenitorii nu mai sunt de găsit

Şi la Măicăneşti s-a colectat în primele trei luni jumătate din impozitul datorat de bani, mai mult decat în primul trimestru din 2010. “Noi am planificat pentru acest an venituri de 8 miliarde lei vechi, iar pană acum s-au încasat peste 50%. Oamenii au plătit şi ca să beneficieze de reducerea de 10%. Au plătit persoane din toate categoriile, pentru că ştiu că au această obligaţie”, spune primarul Costel Necula. Cei mai mulţi bani vin din impozitarea terenurilor, comuna avand 14.000 hectare de suprafeţe agricole. Cele mai multe probleme sunt şi aici cu moştenitorii, întrucat unii nu mai sunt de găsit pentru a-i achita datoriile. La Garoafa procentul de colectare a impozitelor a fost de 35 – 40%, însă tot se poate spune că primul trimestru este cea mai bună perioadă a anului. “Au venit persoanele de varsta a treia, care sunt cele mai conştiincioase şi vor să scape de datorii. De asemenea, a fost perioada în care s-au dat banii pentru încălzire. Sunt foarte mulţi cei care nu au luat banii şi i-au lăsat pentru impozite. Încasările sunt mai bune decat anul trecut, probabil pentru că oamenii au înţeles că pană la urmă trebuie să plătească şi că se adună penalităţi şi majorări dacă nu plătesc”, a declarat primarul Gheorghe Maghiaru. Primăria de langă Focşani are probleme cu investitorul care vroia să construiască un parc eolian în comună şi care a renunţat la investiţie. Bugetul comunei fusese fundamentat pe încasarea redevenţei de nu mai puţin de 3 miliarde lei vechi, iar acum autorităţile au fost nevoite să îşi refacă calculele. Primăria a dat în judecată investitorul, astfel încat suma datorată nu va pune presiune asupra bugetului pe viitor. (Mihai BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.