Tineret în (Re)Acțiune

Italienii, interesati de gunoiul adjudenilor

Doina Ganea
16 mar 2009 1220 vizualizări
Urbis SA, firma care colecteaza gunoiul de la casele adjudenilor, a inceput sa fie curtata de o firma cu capital majoritar italian u deocamdata, primarul tine la secret numele italienilor , desi a purtat deja discutii de principiu cu acestia u edilul ar vrea ca Urbis-ul sa devina al doilea operator regional pe proiectele de salubritate

Dupa un itinerariu sinuos, destinul a intervenit din nou in drumul firmei de salubritate adjudene Urbis SA. Plecind din bratele sarace ale Consiliului Local, firma Urbis spera, in 2006, sa fie rasfatata miliardarului Dorinel Umbrarescu, dar s-a intors plina de datorii dupa mai putin un an, cu "apa-canalul" preluate de CUP SA in 2008, in ograda Primariei Adjud, care acum incearca sa o "marite" cu niste italieni. In prezent, primarul Constantin Armencea tine la secret numele firmei dispuse sa investeasca in Urbis si sa preia pachetul de actiuni de la fostul "majoritar" Dorinel Umbrarescu. Reprezentantii firmei "italo-romane" s-au aflat in acest sfirsit de saptamina la Adjud unde au purtat citeva discutii de principiu cu primarul Constantin Armencea. "Nu am stabilit nimic concret. Noi am vrea sa devenim asociati si investitorii sa retehnologizeze firma care asigura acum salubrizarea particulara, adica ridica gunoaiele de la casele si blocurile din Adjud. Noi, Primaria, avem si noi un serviciu de salubrizare dar ne ocupam numai de domeniul public. Oricum noi sintem prinsi in proiectul CUP de management al deseurilor pentru urmatorii cinci ani, dar am dori sa transformam Urbis-ul in al doilea operator regional, pe componenta de salubritate, dupa incheierea parteneriatului cu cei de la CUP SA", ne-a dezvaluit din ambitiile sale primarul Constantin Armencea. La rindul sau, secretarul municipal Stefania Saradici a fost extrem de discreta cu privire la numele firmei interesate de Urbis, preferind sa ne dezvaluie alte amanunte. "A fost o discutie doar de principiu. Vreau sa va asigura ca noi, Consiliul Local, sintem acum majoritari la Urbis. Daca dl Umbrarescu si-a vindut sau nu actiunile catre acesti italieni noi nu avem informatii. Ceea ce pot spune este ca firma este italo-romana cu capital 70% italian. Romanii sint niste persoane care au lucrat in Italia si care au strins ceva bani si impreuna cu niste investitori italieni s-au intors in tara si au infiintat aceasta societate. Deocamdata discutiile nu s-au incheiat si nu este nimic oficial. Daca ne vom decide, vom face inscrierile legale la Registrul Comertului", ne-a spus Stefania Saradici.


Jocurile prin aport de capital


Dorinel Umbrarescu a facut primul pas pentru preluarea Urbis SA in aprilie 2006, atunci cind alesii adjudeni au votat pentru ca actionar majoritar sa devina SC Spedition UMB SRL Bacau cu 78%. Pe atunci, actionari mai erau SC Roman Impex SRL, firma consilierului judetean PSD Victor Roman, cu 10,6%, Consiliul Local (6,1%), iar Gheorghe Dan Simionescu detinea 5,2% din actiuni. Electromoldo Service SRL Bacau avea doar 0,026% din capitalul social. La mai putin de un an de la aceasta decizie, Dorinel Umbrarescu a constatat ca profitul se lasa prea mult asteptat, in conditiile in care nu a investit nimic, si atunci si-a aratat intentia de vinde actiunile. Se pare ca Umbrarescu nu mai era interesat de societate si din cauza zvonurilor aparute cu privire la faptul ca Serviciul de apa-canal se va desprinde de Urbis, fiind preconizat sa intre pe piata noul operator regional, CUP SA Focsani. Inainte de alegerile locale din 2008, primarul a anuntat Consiliul Local ca a ajuns la o intelegere cu Dorinel Umbrarescu, astfel incit CL sa preia cel mai mare procent din actiuni. La fel ca si in 2006, cind Umbrarescu a devenit actionar, majorarea a fost posibila ca urmare a unui aport de capital adus de CL, mai exact o autospeciala in valoare de 270.000 de lei, pentru stringerea gunoiului. "Dl Umbrarescu a fost de acord ca CL sa fie actionar majoritar, cu 51% din actiunile societatii. El va mai veni cu un aport de capital cu conditia ca noi sa atragem fonduri europene, altfel va veni dumnealui si va fi actionar majoritar. Cred ca trebuie sa fie in permanenta o lupta de aport de capital, lupta care va fi doar in beneficiul municipalitatii", a explicat primarul Armencea. Referindu-se la investitorii italieni, secretarul Stefania Saradici ne-a mai spus ca daca se va lau o hotarire, aceasta va fi supusa atentiei alesilor locali in cadrul sedintei ordinare din aceasta luna. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.