Tineret în (Re)Acțiune

A fost Super

Dragos Dimoftei
5 feb 2017 5220 vizualizări
Dacă este adevărat faptul că tindem să fotografiem și să filmăm acele lucruri ori momente pe care nu vrem să la pierdem, atunci e trist gândul că poate așa numita „generație selfie” este de fapt formată din tineri cărora le este frică să se piardă pe sine, nu dintr-o gloată de narcisişti superficiali. Este trist pentru că în această eră în care rețelele de socializare și (mai generic) internetul sunt hegemonice, sunt din ce în ce mai mulți inşi care doresc să-și conserve amintirea esenței propriului eu. Iar când ne facem publice experienţele de viaţă, emoţiile cele mai intime şi cele mai viscerale, atunci spunem că facem „artă”, întipărim amintirea experienţei într-o formă artistică şi o îngheţăm în timp şi spaţiu, scăpăm de ea, revenind asupra ei dacă va fi nevoie.

 

Acesta pare a fi un început de articol foarte sinistru despre adolescenţi şi ce au reuşit ei să facă zilele trecute la Focşani: au adus caravana festivalului Super de filme făcute de şi pentru adolescenţi. Cu toate acestea, toate scurtmetrajele urmărite abordau teme dintre cele mai curajose şi mature, gândite de nişte minţi întortocheate în cele mai frumoase moduri.

Dar până vorbim despre retrospectiva Super de la Focşani, ar fi cazul să-l amintim pe directorul acestui festival: Luca Istodor care, cu puţină inspiraţie, curaj, răbdare şi persistenţă, alături de alţi oameni motivaţi creeze prima platformă pentru adolescenţii cineaşti români, a pus pe picioare proiectul „Super”. Luca este student la facultatea Harvard, unde face studii de gen, sexualitate şi feminism, în România este activist LGBT+, îi place călatorească şi coordonează festivalul Super 24/7. Acesta ne-a destăinuit: <>

În ultimii cinci ani, de când a apărut Super, acest fenomen a luat proporţii, astfel că în februarie 2017 a avut loc şi în oraşul nostru, la Sala Balada.Retrospectiva Super a fost adusă la noi cu ajutorul unui alt tânăr super: Marian Ignat, care şi-a găsit şi el propria echipa de super-adolescenţi alături de care să prezinte focşănenilor o lume alternativă, văzută prin ochii goi ai unei generaţii care spune lucrurilor pe nume, care nu se ascunde, care şi-a căutat şi găsit vocea.

Marian este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Unirea”. Îi placeorganizeze tot felul de evenimente, însă niciodată nu îşi face aşteptări prea mari, ci preferă dea tot ce-i mai bun, punând întotdeauna suflet în ceea ce face. Este foarte implicat şi transmite mereu mult entuziasm. El consideră că un obiect care îl reprezintă este biletul de tren, căci, spune el, nu-şi găseşte locul şi îi placefie peste tot. Acest super-adolescent a reuşitaducă retrospectiva Super în oraşul nostru, devenind ambasador al festivalului: <>

Filmele proiectate au fost: „Mamă, plec la Harvard”, „Un copac lovit de soartă” şi „Our own private Soho”. Cel dintâi a fost o parabolă ce a spus povestea unui tânăr care a aflat că a fost admis la Universitatea Harvard, însă s-a găsit pe sine în situaţia urâtă de a-şi vinde lucrurile pentru a putea pleca în SUA. El nu s-a oprit doar la obiectele materiale, ci, într-un final, a făcut un pact cu diavolul şi a vândut-o chiar pe mama sa, pentru a-şi putea urma visul în străinătate. „Un copac lovit de soartă” a fost un scurtmetraj cutremurător, cu un final neaşteptat, ce a adus cu sine lacrimi şi mai neaşteptate. S-ar crede că un fenomen numit cauză duce direct la un fenomen numit efect, însă în realitate, între cele două se interpun numeroşi factori care pot altera vieţi, experienţe, oameni. Acest film prezintă căderea nervoasă (în aparenţă, fără legătură cu alte evenimente din trecut) a unui tânăr care a suferit un accident şi ale cărui vise sunt invalidate de către apropiaţii săi. Însă ce caută el: vindecare sau eliberare? Ultimul scurtmetraj, mai cu seamă şi cel mai controversat pentru retrospectiva din Focşani, a fost „Our own private Soho”. Acesta prezintă o temă queer, focalizând pe descoperirea propriei sexualităţi a protagonistului, alături de un alt băiat. De asemenea, accentul cade atât pe diversitatea orentărilor/identităţilor sexuale, cât şi pe cea a identităţilor de gen, concepte dezbătute de o gaşcă de tineri outcast, supuşi agresiunilor tipice din partea colegilor de liceu care nu îi înţeleg.

Seara de filme ar fi trebuit să se încheie cu proiectarea scurtmetrajului „Tibi”, capodoperă ce a fost nominalizată şi la Festivalul de la Cannes, însă din cauza unor dificultăţi tehnice, acesta nu a mai putut fi proiectat. Organizatorii au încheiat seara cu promisiunea că vom vedea filmul cu pricina în cadrul Nopţii Verde a Teatrului în martie.

Într-un final, tinerii Focşaniului umplu oraşul de viaţă şi magie, realizând cele mai de impact evenimente, parcă propunându-şi să ne transforme urbea în capitala tineretului a României. Potenţialul este mare şi pare-se încă nu am văzut tot ce ei sunt în stare să înfăptuiască. (Dragoş DIMOFTEI)

 

Foto1: A fost Super –foto1 - Roxana Rogoz


Foto2: A fost Super –foto2 - Alexandra Avasiloaie


Foto3: A fost Super –foto3 - Roxana Rogoz

Foto4: A fost Super –foto4 - Roxana Rogoz


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.