Tineret în (Re)Acțiune

Limba Romană la BAC - “O comoară fără cheie”

Ziarul de Vrancea
12 iul 2016 7195 vizualizări
Tinerii de la Clubul de Jurnalism Tineret în (re)acţiune de la Ziarul de Vrancea scriu despre examenul de maturitate din acest an.Se încheie şi anul acesta perioada cea mai grea din viaţa de licean, şi anume Examenul de Bacalaureat.Emoţii, stres, muncă asiduă, pregătiri, probe orale şi scrise, dar mai ales...PETIŢII!



După efortul depus în cei patru ani de liceu din partea dascălilor, părinţilor şi a elevilor, cei din urmă găsesc anul acesta o “poartă de scăpare” de la o eventuală greşeală majoră în rezolvarea subiectelor şi se plang de gradul ridicat de dificultate al examenului. Este vorba despre Limba şi Literatura Romană, probă obligatorie diferenţiată în funcţie de profil şi materie de căpătai în formarea oricărui individ. “O comoară fără cheie” cum a definit-o Ioan Slavici, decedat la Panciu în perioada... interbelică. Perioadă care a reprezentat “cheia” rezolvării subiectului III la profilul real. Enunţul le cerea elevilor să prezinte un roman “interbelic” studiat. Victime ale neatenţiei, confuziei sau neştiinţei, mulţi dintre ei au vorbit despre “Moromeţii”, roman postbelic, pierzand , asftel, 30 de puncte preţioase din notă. Revoltaţi, aceştia au făcut o petiţie online semnată de mii de persoane, susţinand faptul că formularea a fost “neclară”. Ca reacţie a mişcării celor de la Real, liceenii de la Uman au iniţiat şi ei o petiţie care îi îndreptăţeşte pe cei care au abordat alt roman decat cel “psihologic”, cum se preciza în cerinţă. „Nu le dau dreptate, subiectele mi s-au părut clare”, ne spune Carmina Corbeanu, profesoară de Limba şi Literatura Romană la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focşani. Sesiunea examenului de BAC s-a încheiat cu proba la alegere care a starnit controverse din cauza unui subiect aparent ambiguu la Fizică, modulul Electricitate.  De această dată, petiţia cere Ministerului Educaţiei acordarea punctajului maxim la subiectul declarat a fi greşit de către un profesor de fizică din Iaşi. Mai mult, unul dintre semnatari cere explicaţii preşedintelui, Klaus Iohannis, domnia sa fiind profesor de Fizică.

“Dozajul timpului” şi reuşita la BAC

Laura Pătrăşcan, absolventă a Colegiului Naţional A.I. Cuza şi membră a Clubului de Jurnalism Tineret în (re)Acţiune de la Ziarul de Vrancea ne spune părerea sa despre Examenul de Bacalaureat de anul acesta. “Probabil că fiecare părinte are o idee excepţională despre a sa odrasla, acest fapt fiind dovedit şi de numeroasele acţiuni întreprinse în urma examenelor din acest an: PETIţIILE. Mulţi s-au plans de cerinţele “neclare”. Astfel, dacă elevii de clasa a opta s-au “încurcat” într-o diagramă înfiorător de simplă, foştii liceeni de la Real au oscilat între Moromeţii, singurul roman postbelic studiat la clasă, şi celelalte opere din perioada interbelică. Că să fiu sinceră, bacalaureatul a fost de nivel mediu, probele constituind astfel o floare la ureche pentru cine a învăţat şi pentru cine şi-a dat interesul în aceşti patru ani de liceu. Majoritatea liceenilor se sperie de faptul că în clasa a XII-a nu vor avea timp de nimic, însă trebuie precizat că totul ţine de dozajul timpului. De altfel, mărturisesc faptul că, din păcate, abia în acest ultim an am ajuns să cunosc şi eu cu adevărat unii profesori. Am descoperit astfel că, în spatele instanţei de dascăl, a seriozităţii, există un om cald, care păstrează încă spiritul adolescentin. Printre aceştia se numără şi domnul Momanu Mihai, domnul ţandără Ionuţ, doamna Cucu Alina şi domnul Canae Adrian. Astfel, pot spune că dacă s-ar întampla ceva şi ni s-ar anula studiile, eu aş repeta cu plăcere liceul”, spune Laura Pătrăşcan. Rezultatele Examenului de Bacalaureat din acest an vor fi publicate marţi, 12 iulie, zi în care, pană la ora 20:00, se pot depune şi contestaţiile. Absolvenţii de liceu care nu promovează examenul în această sesiune au ocazia să se înscrie la sesiunea de toamnă care va începe cu data de 16 august.


Material coordonat de Serena Ţenea, studentă la Facultatea de Limbi şi Literaturi străine din cadrul Universităţii Bucureşti, membră a Clubului de Jurnalism "Tineret în (re)acţiune" de la Ziarul de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.