Tineret în (Re)Acțiune

"Unde se duc banii pentru salvarea câinilor comunitari!?"

Silvia Vrînceanu
3 iul 2016 21431 vizualizări
Dezvăluiri scandaloase făcute de voluntarii germani izgoniţi din Focşani de oamenii Primăriei. Neseriozitate, suspiciuni de corupţie, cruzime faţă de animale, presiuni, bani publici cheltuiţi ineficient şi, peste toate acesta, management defectuos, asta este situaţia actuală a adăpostului de căţei de la Goleşti-Vrancea, administrat de primărie, potrivit dezvăluirilor făcute de către voluntarii Fundaţiei „Active Friends for Romanian People and Dogs e.V”, izgoniţi efectiv din Focşani. “Asta este corupţie şi din păcate are loc în România!”, declară Hanne Peters de Fockert, preşedintele Fundaţiei. Într-un interviu acordat ZdV, aceasta vorbeşte de tratamentul brutal aplicat animalelor, care ar trebui să le aducă veterinarilor coşmaruri în fiecare noapte, dar şi despre refuzul autorităţilor de a avea o relaţie de colaborare serioasă.

 

Dacă în anii ‘90 Europa se declara îngrozită de imaginile cu copiii abandonaţi în orfelinatele României ceauşiste, în anul de graţie 2016 reuşim să stârnim revoltă, mânie şi chiar antipatie prin tratamentul crud pe care îl aplicăm câinilor fără stăpân. Mai exact, prin modul în care Primăria municipiului Focşani (nu) se îngrijeşte de câinii închişi în adăpostul public de la marginea oraşului, acolo unde funcţionează, potrivit unor mărturii, un adevărat lagăr de exterminare pentru căţei. Potrivit declaraţiilor adunate de la voluntarii care au lucrat în adăpost, căţeii maidanezi sunt prost îngrijiţi, nu primesc suficientă mâncare, suferă de boli eradicate în Europa civilizată, iar în final, după ce li se refuză castrarea, mulţi sunt eutanasiaţi, dacă nu cumva ajung din nou pe străzi pentru a se încasa alte sume în contul capturării acestora. Voluntarii Fundaţiei „Active Friends for Romanian People and Dogs e.V” din Germania, care au lucrat mai mult de jumătate de an în Vrancea,  au fost puşi efectiv pe fugă din Focşani după ce au început să pună întrebări incomode şi să ceară oficialilor municipalităţii mai multă corectitudine şi mai ales respectarea drepturilor animalor. Hanne Peters de Fockert, preşedinta fundaţiei, care a venit în România alături de soţul ei, de asemenea mare iubitor de animale, povesteşte lucruri îngrozitoare despre ceea ce se întâmplă în dincolo de gardurile adăpostului public. Fără explicaţii pertinente, voluntarilor li s-a interzis accesul în adăpost, li s-au dat înapoi banii rămaşi necheltuiţi şi li s-a arătat drumul către aeroport. Aceştia au plecat efectiv plângând din Focşani, cu gândul la suferinţa căţeilor rămaşi în urmă. Se consolează privind imagini cu cei peste 50 de câini care au fost adoptaţi în Germania, unde trăiesc fericiţi alături de noile lor familii. Imaginile spun totul despre cum s-a schimbat în bine viaţa acestor animăluţe. Hanne Peters de Fockert a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu în care povesteşte revoltată despre suferinţele căţeilor care sunt ţinuţi în adăpostul de la Goleşti, despre managementul defectuos, despre risipa de bani şi resurse. Ea speră, totuşi, că noua conducere a oraşului, reprezentată acum de primarul Cristi Misăilă, va avea o altă abordare asupra acestei probleme care trenează de zeci de ani. Ea spune că în Primărie este cel puţin un mare iubitor de căţei dar care nu a fost lăsat să ajute. Soluţia germană: castrarea şi înregistrarea căţeilor, la pachet cu adpoţiile internaţionale.

Reporter: Doamnă Hanne Peters de Fockert, ce ne puteţi spune despre situaţia iniţială din adăpostul pentru câini, dinainte de a vă oferi ajutorul?

Hanne Peters de Fockert : Înainte ca noi să ne oferim ajutorul, câinii efectiv vegetau.  Ei primeau foarte puţină mâncare şi de proastă calitate. Doar de câteva ori pe săptămână primeau resturi de la abatoare, precum ciocănele de pui. În special câinii mai tineri, cei slabi şi puii nu pot supravieţui cu astfel de mâncare. Căţeii nu aveau fixate în cuşcă găleţile pentru apă, iar mâncarea era aruncată pe podeaua murdară de urină şi materii fecale. Câinii aveau puţine şanse de a fi adoptaţi în ţară sau în străinătate deoarece nu exista nicio zonă de carantină pentru a pregăti căţeii pentru vaccinare.

Cum aţi început colaborarea cu Primăria Focşani şi adăpostul din Goleşti?
Am primit la sfârşitul lunii noiembrie 2015, pe Facebook, un semnal de ajutor din partea tinerilor focşăneni Mara Buscă şi George Băzăr. Imediat după asta am decis să  mergem la faţa locului, iar soţul meu, Dirk de Fokert, s-a deplasat personal cu un transport de o tonă şi jumătate de mâncare. El a fost întâmpinat călduros la adăpost de către domnul viceprimar al Focşaniului, Marius Eusebiu Iorga. Toată lumea a primit pozitiv noua idee de poiect.

Ce aţi găsit în adăpost?
 

Soţul meu a fost şocat de condiţiile din adăpost oferite câinilor. Au fost urgentate măsuri precum: instalarea cuştilor, a platformelor de lemn, a paielor, a găleţilor pentru apă, dar au avut loc şi discuţii despre hrănirea căţeilor. Municipalitatea, reprezentată de domnul Iorga, a fost de acord cu toate acestea, şi imediat condiţiile de viaţă din adăpost  s-au îmbunătăţit – cu finanţarea noastră. A existat o înţelegere între noi şi primărie prin care instituţia se angaja să repare cuştile, să le separe prin pereţi de lemn şi să instaleze noi cuşti pentru câini, dar asta din nefericire nu s-a întâmplat. Mulţi câini erau bolnavi, iar noi le-am oferit de la început medicamente,  vaccinuri şi fonduri pentru a plăti pe termen lung încă un angajat. Începutul a fost promiţător, aveam un sentiment  puternic că putem avea încredere în oamenii de acolo, chiar şi în managerul  adăpostului, domnul Liciu şi, pe atunci, asistentul de veterinar, doamna Andra Frînghiu, care erau foarte motivaţi şi doritori în a îmbunătăţi situaţia în adăpost.
Concret, ce piedici aţi întâmpinat în colaborarea cu Primăria Focşani, Direcţia de Dezvoltare şi conducerea adăpostului din Goleşti?
Cea mai mare problemă a noastră din ultima lună a fost să găsim persoanele potrivite. Toţi pasau problema de la unii la alţii şi nimeni nu îşi asuma responsabilatea! Au fost înţelegeri făcute, dar nu au mai fost respectate, iar acum nimeni nu are curajul să declare ceva în scris. Vina se plimbă înainte şi înapoi între conducerea adăpostului, municiplitate şi Direcţia Sanitar Veterinară. Toată lumea ştie cum stă treaba, dar nimeni nu vrea să ia o decizie! Am zburat şi am condus mii de kilometri de fiecare dată pentru a ajunge la Focşani  când a fost necesar, dar niciodată nu s-au putut face înţelegeri solide în care să ne încredem. Noi nu suntem trataţi suficient de serios!
 

“Se scurg o mulţime de bani către adăpostul de câini”
 

De ce credeţi că autorităţile publice din Focşani refuză o colaborare pe termen lung cu organizaţia dumneavoastră?

 
Conducerea orasului nu vrea să lucreze transparent. Se scurg o mulţime de bani către adăpostul de câini, există subvenţii europene pentru asta. Este clar că banii nu sunt folosiţi în adăpost, dar unde în altă parte? Hingherii câştigă bani de pe urma fiecărui câine prins. Câinii sunt eliberaţi din adăpost şi reprinşi… iar hingherii primesc încă o dată bani pentru prinderea lor! Câinii nu sunt cipaţi la venirea în adăpost, aşa cum legea spune, astfel că acolo nu există control. Noi suntem o organizaţie care pentru unii este „deranjantă” tocmai pentru că lucrăm legal şi avem cunoştinţe despre legile ce se aplică în adăpost, dar şi despre câinii maidanezi.

Cum s-a derulat proiectul dvs de interveneţie de la început până când aţi fost nevoiţi să plecaţi?
 

Din decembrie 2015 am asigurat mai mult de 70% din hrana necesară în adăpost, la acea vreme. Am donat lunar din decembrie până în iunie câte trei tone de mâncare. Am cumpărat paie, am construit locuri speciale unde să le punem în fiecare cuşcă, am cumpărat găleţi pentru apă şi boluri pentru mâncare, am cumparat angajaţilor materiale cum ar fi: lopeţi, mături, furtune pentru apă, mănuşi şi altele. Am mai donat o maşină de spălat, nenumărate pături, prosoape, zgărzi, lese, perii pentru câini şi,cel mai important, medicamente şi vaccinuri. Era planificată o mare campanie de castrări pentru luna martie, în care 200 de proprietari de câini ar fi avut ocazia de a realiza castrarea gratuită pentru câini. Organizaţia noastră urma să suporte cheltuielile. Am mutat 78 de câini în adăpostul vechi aflat vis-à-vis de cel actual, cu acordul managerului adăpostului, domnul Liciu şi a veterinarului Frînghiu. Ne-am pregătit propria noastră echipă pentru a avea grijă de aceşti câini, şi asta datorită personalului adăpostului ce a refuzat să mai aibă grijă de ei cu toate că erau tot în custodia adăpostului municipalităţii. Câinii erau pregătiţi pentru adopţie în Germania. Unii au murit din cauza virusului distemper (Jigodie – n.r.). Cu toate că era clară transmiterea virusului de la câinii bolnavi aflaţi în adăpostul public la cei izolaţi de peste drum... Noi am avertizat conducerea adăpostului şi veterinarul, dar nu am fost luaţi în serios. Numărul mare de câini decedaţi în urma contaminării cu virusul Jigodiei creştea în ambele adăposturi. La sfârşitul lunii februarie, am informat despre prezenţa virusului pe domnul Iorga, iar măsura a fost imediat luată. Direcţia Sanitar Veterinară a confirmat oficial prezenţa virusului în adăpost, iar adăpostul urma să fie dezinfectat. Cu toate acesta ei nu au construit cuşti, aşa cum legea spune, pentru izolarea şi tratarea câinilor infectaţi.

Cum au fost daţi afară voluntarii germani!
 

Ce s-a întâmplat în continuare?  
 

De prin mijlocul lunii martie nu am mai fost la fel de bine primiţi!  Devenisem sâcâitori pentru ei! Ne-a fost interzisă folosirea vechiului adăpost de către DSV, ne-au spus să mutăm câinii rezervaţi pentru adopţie în Germania înapoi în adăpost lângă cei bolnavi. Domnului Iorga i-a fost interzisă comunicarea cu noi, fostul viceprimar Necula era de la început responsabil de adăpost, dar totul pentru el chiar nu conta, nu avea niciun interes de a coopera cu noi şi ne-a spus că de acum ei vor începe eutanasierea tuturor câinilor. Asta s-a întâmplat în 22 martie. Am încercat să discutăm şi să îi propunem sugestii pentru o mare campanie de castrări şi de posibilitatea de a găsi o zonă în afara oraşilui, unde să putem pune câinii castraţi şi cipaţi să trăiască liber. I-a plăcut ideea şi a afirmat spontan că ne va oferi 30.000 de euro din partea primăriei pentru această campanie. Domnul Iorga era şi el prezent la întâlnirea noastră cu domnul Necula. Totul părea ok, iar noi am călătorit înapoi în Germania ca după câteva zile să primim un mesaj de la domnul Iorga cum că i-a fost interzisă iarăşi comunicarea cu noi şi că vechiul adăpost trebuia să fie gol până pe 30 aprilie. Ne-am întors în România foarte îngrijoraţi de soarta câinilor. Din adăpostul public dispăreau în mod repetat câini, numărul lor scădea drastic, iar noi suspectam că au început să îi eutanasieze. De atunci comunicarea cu ei a devenit dificilă. Veterinarul Andra Frînghiu a fost contactată de mai marii oraşului şi din ziua aceea şi-a schimbat atitudinea faţă de noi. Cu toate acestea, noi am continuat să trimitem mâncare către adăpost şi chiar am vărsat în contul veterinarului o sumă de bani de care să se folosească dacă  va fi nevoie de vaccinuri sau alte medicamente. Soţul meu a condus din Germania în România doar pentru a ajuta la pregătirea a 14 câini pentru a fi adoptaţi în Gemania. El s-a întâlnit cu câteva persoane de la DSV şi a reuşit să mute data limită pentru golirea adăpostului până la sfârşitul lunii iunie. Prin luna mai, Andra Frînghiu a avut o vacanţă de patru săptămâni, de atunci totul devenea destul de rău... Din partea conducerii oraşului nu a fost trimis niciun alt veterinar care să îi ţină locul, cânii devenau din ce în ce mai bolnavi şi mureau din cauza asta, iar câinii rezervaţi pentru plecarea în străinătate erau foarte neglijaţi. Cu toate că medicamente şi mâncare pentru câini erau în adăpost, căţeii erau foarte prost hrăniţi, fără apă proaspătă şi netrataţi. Nevaccinaţi puii au un mare risc de a se îmbolnăvi. Am rugat oamenii să se ducă la adăpost şi să vadă condiţiile şi mereu primeam mesaje înfricoşătoare legate de cum trăiesc ei acolo.


Toate acestea pot fi confirmate de voluntarii Ann Holvoet, Mara Buscă şi George Băzăr. Soţul meu a mers acolo, pe la începutul lunii iunie, ca de obicei, cu un transport plin de donaţii. Nu putea crede ochilor când a văzut câinii doar piele şi os, puii pe moarte din cauza bolii, iar în adăpostul principal toţi câinii cu Jigodie încă trăiau laolaltă cu ceilaţi – fără să fie izolaţi! El a organizat o şedinţa cu managerul, domnul Liciu, şi veterinarul adăpostului. Ei i-au spus că pe viitor câinii bolnavi nu vor mai fi trataţi, ci eutanasiaţi! Din acel moment  am realizat un raport cu condiţiile câinilor din adăpost, pe grupul nostru de Facebook, ca după asta să auzim că Andra, veterinarul adăpostului, ne invită să ne luăm toate donaţiile înapoi, toate echipamentele donate să fie scoase din adăpost. Spuneau că nu mai au nevoie de noi! Andra i-a oferit înapoi soţului meu banii  pentru medicamente, bani  care nu au fost folosiţi – cu toate că acolo mereu au existat câini bolnavi.

 
Ce v-a determinat să aveţi ca ţintă România pentru activităţile asociaţiei dumneavoastră?

 
Am avut proiecte bune înainte cu oraşe din România, am creat o echipă de lucru foarte bună în oraşul Năsăud pentru un mic adăpost de câinii fără stăpân, pentru campanii de castrare şi am oferit spre adopţie în Germania o mulţime de câini. Am ajutat o mulţime de persoane nevoiaşe cu îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării şi rechizite, acelaşi lucru pe care am intenţionat să facem şi în Focşani. Noi vom continua să lucrăm cu România, este un proiect de suflet pentru mine şi familia mea, dar şi pentru toţi ceilalţi membri. Singurul mod de a lucra pe care îl cunoaştem noi este munca în echipă cu conducerea oraşului, dacă nu se poate aşa noi vom părăsi definitiv oraşul.

 
“În Germania câinii sunt consideraţi membri ai familiei”

 
Iată cum arată acum la stăpânul din Germania un câine aflat în prag de moarte în adăpostul din Focşani

 Cum în Focşani nu prea există doritori să adopte căţei, aţi găsit în Germania familii interesate. De ce doresc vest europenii să adopte câini din România?

 
În Gemania nu există câini pe străzi. Câinii de aici se află în grija proprietarilor lor, fiind vaccinaţi împotriva rabiei, virusului distemper, parvovirozei şi a altor boli. Aceste boli nu mai există de ani buni în Germania. Câinii sunt ţinuţi în casă şi sunt consideraţi membri ai familiei. În Germania există multe informaţii cu privire la situaţia câinilor din România, şi anume că aceştia suportă un tratament brutal. Pentru că guvernul nu administrează corect banii publici, situaţia câinilor fără stăpân nu va putea fi gestionată niciodată astfel încât să dea rezultate concrete. În acest sens, a venit sprijinul iubitorilor de animale din Germania, ajutând prin adoptarea animalelor.
 

În unele ţări există chiar liste de aşteptare pentru a adopta un căţel. Exista şi în Germania?

 
Nu există o listă de aşteptare-  adopţia se înregistrează cu multă muncă din partea respectivei organizaţii de protecţie a animalelor, care încearcă cu multă energie şi implicare sufletească să găsească familii adoptivepentru câini.

 
Care sunt procedurile de adopţie a câinilor în Germania?

 
Câinii trebuie să fie pregătiţi pentru a emigra în Germania. Ei trebuie să fie vaccinaţi de două ori împotriva rabiei, trebuie să stea cel puţin 21 de zile în carantină, izolaţi. Câinii trebuie să nu aibă purici şi să fie deparazitaţi înainte de a pleca, să li se administreze un vaccin împotriva parvovirozei şi a virusului distemper, fiind necesară şi testarea lor pentru a vedea dacă au vreo altă boală. În Germania persoana care vrea să adope câinele este de la început verificată. Persoana respectivă trebuie să completeze un formular de auto-evaluare şi să răspundă câtorva întrebări, dacă are experienţă în creşterea unui câine, care sunt condiţiile în care îl va ţine şi dacă este capabilă financiar pentru a creşte un câine. Este făcută o verificare acasă la viitorul stăpân de către organele abilitate pentru a vedea dacă sunt condiţii şi dacă acesta va putea avea grijă de câine aşa cum trebuie. Abia după ce toate acestea sunt în regulă, câinele poate fi adoptat. Câinele va trebui să fie înregistrat la cabinetul unui veterinar.

 
Aţi descris mai devreme situaţia din adăpostul de la Goleşti. De ce adevărul nu a răzbătut până acum din spatele gardurilor adăpostului public?

 
Noi credem că gestionarea defectuasă stă în spatele a tot ceea ce este acolo. Se scurg o mulţime de bani către adăpost, bani care sunt folosiţi în altă parte, iar asta este corupţie şi din păcate are loc în România! Personalul şi veterinarul adăpostului sunt sub presiune şi sunt ameninţaţi că îşi vor pierde jobul dacă nu cooperează.

 
Care este diferenţa dintre drepturile animalelor în Germania şi Europa de vest          faţă de drepturile lor în România?

 
În Europa de vest câinele nu este tratat ca un obiect, ci ca o fiinţă vie! Are drepturi, iar nevoile sale îi sunt respectate!


„Arta diabolică de a omorî câini se perfecţionează la Goleşti”
 

Cum sunt monitorizaţi câinii ce au fost adoptaţi în Germania din România?


Câinii trăiesc la familii înregistrate de noi şi de biroul unui veterinar. Suntem mereu în contact cu familia respectivă. Avem şi un grup pe Facebook în care persoanele ce au adoptat câinii postează regulat fotografii şi descrieri ale noului lor membru al familiei. Câinele este în siguranţă şi iubit!


Cum vedeţi colaborarea cu primăria, astfel încât drepturile căţeilor să fie respectate?


Câinii nu sunt respectaţi de către primărie, ei sunt văzuţi în principal ca o mare problemă. Această gândire atrage oamenii care să lucreze pentru ei. Persoane care nu iubesc animalele, persoane rele. Există şi o excepţie, şi aceea este domnul Iorga! S-a obosit ajutându-ne de la început, şi el chiar iubeşte animalele. Dar dacă este înconjurat doar de persoane care nu iubesc animalele, el nu poate izbăvi.


Credeţi că în adăpost sunt eutanasiaţi şi câini care ar putea fi trataţi? Eutanasierea este făcută abuziv?


Noi ştim deja că se întâmplă asta. Virusul Jigodiei nu este întodeauna fatal, poate fi tratat cu medicamente foarte uşor. Am văzut asta în vechiul adăpost, unde au fost trataţi doi câini, altfel ei ar fi murit, dar au supravieţuit şi acum trăiesc într-o casă minunată din Germania. Trebuie să izolezi câinele bolnav şi să îl tratezi. La ora actuală ei nu respectă asta şi pun laolaltă câini bolnavi cu câini sănătoşi! Astfel se îmbolnăvesc toţi şi urmează să fie omorâţi. Este o artă simplă, dar diabolică, şi aşa numărul de câini este redus. Ei nu au respect pentru viaţă!! Un veterinar bun îşi face treaba pentru a salva animalele de la moarte şi a le ajuta la nevoie, nu pentru a le eutanasia, în pofida faptului că necesită un scurt tratament. Eu nu pot înţelege cum un veterinar aşa bun şi tânăr ca Andra face asemenea lucruri oribile pentru „a ajuta” primăria. Ar trebui să aibă coşmaruri în fiecare noapte! În februarie ea a trebuit să eutanasieze un câine deoarece a fost grav muşcat de un altul. „Nu pot salva un câine căruia îi lipseşte jumătate din suprafaţa de piele şi cantităţi mari de muşchi”, mi-a spus ea. A fost pentru prima dată când a eutanasiat un câine, şi aproape plângea. În ultima lună cred că a eutanasiat mai mult de 100 de câini. De ce oare?


În aceste condiţii vă mai puteţi întoarce să lucraţi în Focşani?

 
Trebuie să vedem. Dacă ne vom întoarce vom lucra şi mai serios şi transparent, asta doar cu un contract prin care să avem voie să ajutăm la managerierea situaţiilor din adăpost, şi cu o nouă echipă! Noi nu vedem o altă cale de a ajuta!

 
Cum vedeţi o soluţie pe termen lung pentru problema câinilor fără stăpân în Focşani, din România?

 
Dacă conducerea ţării nu înţelege că problema câinilor de pe străzi poate fi rezolvată doar cu ajutorul castrării şi a înregistrării serioase a deţinătorilor de câini, problema poate dura foarte mult. Este posibil ca în Focşani să rezolvăm problema rapid. Acolo sunt mulţi veterinari buni. Un prim pas ar fi să se facă o înţelegere cu toţi pentru castrarea şi înregistrarea câinilor urmând ca veterinarii să fie plătiţi de către primărie. Există suficienţi bani pentru asta, dar întrebarea este unde se duc ei?

 
Interviu realizat de Silvia Vrînceanu Nichita

 
Au colaborat Andreea Preda şi George Băzăr de la Clubul de jurnalism Tineret în (re)acţiune de la Ziarul de Vrancea
 

Primele reacţii de la Primărie
 

Oficialii municipalităţii focşănene pun sincopele de colaborare cu organizaţia iubitorilor de animale din Germania pe seama perioadei electorale, când conducerea oraşului a fost una de provizorat şi, să recunoaştem, prea puţin implicată în problemele reale ale oraşului. Totuşi, atât primarul Cristi Misăilă cât şi viceprimarul Marius Iorga spun că municipalitatea este dispusă să colaboreze cu fundaţia germană şi chiar să parafeze o înţelegere scrisă, cu drepturi şi obligaţii de ambele părţi. “Nu avem cunoştinţă despre aceste acuzaţii, dar fiecare cetăţean este liber să adopte un câine cu respectarea condiţiile impuse de lege, să le asigure condiţii normale de trai şi să facă dovada că îşi permite să crească un câine. De asemenea, nu avem nicio problemă să încheiem parteneriate, iar cu acea asociaţie nu există decât un acord verbal”, ne-a declarat primarul Misăilă, care a depus vineri jurământul. La rândul său, fostul edil Decebal Bacinschi recunoaşte că problema câinilor fără stăpân nu este gestionată corespunzător şi că mereu reapar câini pe străzi. “Atât timp cât fiecare comunitate nu va face dovada cum scapă de câini, fenomenul înmulţirii câinilor nu va dispărea. Nu e normal să constatăm că muncim în zadar şi că a doua zi apar alţi câini după ce i-am colectat pe toţi. Avem suspiciuni că se aduc câinii din mediul rural în oraş”, a declarat fostul primar, care va preda astăzi mandatul.

 
În lumina dezvăluirilor făcute de voluntarul german Hanne Peters de Fockert, preşedintele Fundaţiei „Active Friends for Romanian People and Dogs e.V”, Ziarul de Vrancea solicită Primăriei municipiului Focşani şi în special primarului Misăilă, să demareze urgent o anchetă internă cu privire la problemele grave semnalate şi să emită un punct de vedere oficial cu privire la situaţia din adăpostul public pentru căţei de la Goleşti. Aceasta în condiţiile în care, de căteva săptămâni bune, voluntarii ONG-urilor de protecţie a animalelor nu mai au acces dincolo de poartă.
 

Petiţie pentru colaborarea cu voluntarii germani
 

Peste 250 de oameni au semnat o petiţie iniţiată de câţiva iubitori de animale, document adresat noului primar Cristi Misailă, prin care solicită semnarea unui acord de colaborare cu fundatia  „Active Friends for Romanian People and Dogs e.V”, din Germania privind Adapostul Public de caini de la Golesti. “Luni de zile, fundaţia din Germania a contribuit cu câte 3 tone de mâncare uscată lunar, a plătit tratamentul veterinar  şi a gasit familii adoptive pentru 52 de câini din ecarisajul primarei. Considerăm că este în beneficiul cainilor, dar si al orasului o colaborare cu organizatia. Dorim transparenţă şi facilităţi din partea Primariei Municipiului Focsani, prin Directia de Dezvoltare Servicii Publice, desemnată se se ocupe de serviciul de ecarisaj din oraş. Planurile fundaţiei sunt de a ajuta câinii din oraşul nostru, de a realiza campanii de sterilizari gratuite pentru a stopa înmultirea necontrolată şi de a favoriza adopţiile internationale, avand în vedere ca focsanenii nu se înghesuie să adopte câini din ecarisaj. Colaborarea cu aceasta organizatie nu presupune cheltuieli din banul public şi ar creea o imagine pozitivă administraţiei locale şi oraşului Focşani”, se arată în petiţia care poate fi găsită pe site-ul http://www.petitieonline.com.
http://www.petitieonline.com/colaborare_intre_focsani_si


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
natasha, acum 2517 zile, 9 ore, 30 minute, 9 secunde
Sunt aici pentru a împrăștii această veste bună întregii lumi cu privire la modul în care am primit dragostea mea ex. Am fost nebun când am rămas dragostea mea Eu pentru o altă fată luna citeste integral
lilian nikky, acum 2562 zile, 19 ore, 19 minute, 45 secunde
Numele meu este lilian N.This este o zi foarte plină de bucurie a vieții mele din cauza ajutorul Dr.saguru a făcut pentru mine, ajutându-mă să ex-soțul meu înapoi cu magia lui și dragoste citeste integral
nedelcu lenuta , acum 2731 zile, 16 ore, 30 minute, 42 secunde
V_am votat cu toata inima si sunt încrezătoare ca o sa rezolvați problema cainilor.oameni care nu iubesc animalele nu se pot numi oameni si in general cum pot lua decizia sa omoare un animal asa citeste integral
Costin's, acum 2769 zile, 5 ore, 46 minute, 51 secunde
Atunci cand vã va murii copii ori cand veti avea o nenorocire grava in familia voastra,voi sa va dati seama din ce cauza .....ati ajuns sa omorati catelusi nevinovati sa va umpleti burtile si citeste integral
Simionescu Laurentia , acum 2806 zile, 4 ore, 11 minute, 15 secunde
Ce măsuri luăm ptr că aceste atrocități să nu se mai producă?
sorin, acum 2813 zile, 14 ore, 17 minute, 13 secunde
https://www.facebook.com/andra.franghiu?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all Marea doctorita din adapostul public!
Exterminarea Maidanezilor, acum 2817 zile, 10 ore, 27 minute, 47 secunde
Banii pentru salvarea cainilor comunitari ( adica a javrelor ) sunt la mine si ma duc cu ei la curve . Maidanezii trebuie exterminati sub orice forma.
marian, acum 2817 zile, 12 ore, 33 minute, 5 secunde
Andra Avasiloaie este criminala care a eutanasiat peste 200 de cainii din adapostul public.Oare cum poate dormi????
adina, acum 2822 zile, 21 ore, 59 minute, 27 secunde
am inteles ca ,,edilii,,orasului focsani sunt lipsiti de bun simt,nu suporta animalele ,de cand nu exista nici un loc pt plimbarea lor pur si simplu sunt goi nesimtiti si hoti.punct mi-e scarba sa citeste integral
Alexandra, acum 2823 zile, 15 ore, 38 minute, 11 secunde
Ar trebui sa va fie rusine,asa ceva nu se poate
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.