Tineret în (Re)Acțiune

Galerie foto!!! Video!!! Ce am învăţat de la Provocarea de a organiza Provocarea #V

Ziarul de Vrancea
7 mai 2016 10025 vizualizări
Membrii Clubului de jurnalism Tineret în (re)acţiune, alături de voluntarii din proiect vă spun povestea unui eveniment de succes: Provocarea #V

Cuvântul „provocare” a fost rostit vineri, 22 aprilie 2016, de mai multe ori decât ne-am fi închipuit. Provocarea #V, conferinţa motivaţională şi de orientare în carieră, în cadrul căreia tinerii au avut ocazia să îşi aleagă modele profesionale pentru viitor, a fost un succes chiar şi numai pentru că a reuşit să aducă împreună, pentru aproape 5 ore, în jur de 300 de tineri isteţi cărora le pasă de viitorul lor, de viitorul comunităţii noastre. Organizat de tineri pentru TINEri, evenimentul nostru a adus mai multe premiere. A fost pentru prima dată când s-a organizat o conferinţă de o asemenea anvergură pentru tinerii din comunitatea noastră, eveniment organizat 300% pe bază de volunariat, cu un buget minim, fără ca printre organizatori să fie vreo instituţie publică. A fost un eveniment prin care am dat mână cu mână pentru a arăta că tinerii au nevoie de evenimente de calitate la noi în oraş. De asemenea, evenimentul a fost transmis în direct prin internet, prin canalul Focşani Live Stream, de pe Youtube, utilizând mijloacele moderne de comunicare atât de dragi nouă, tinerilor. Mai mult de 15 voluntari de la Şcoala de Valori din Bucureşti şi Clubul de jurnalism Tineret în (re)acţiune al Asociaţiei de Tineret "Eu, tu şi ei", care activează pe lângă Ziarul de Vrancea, au lucrat timp de peste o lună pentru organizarea Provocarii #V. Chiar dacă au fost mici scăpări de organizare, credem că scopul propus a fost atins. Ceea ce ne-am propus a fost să aducem oamenii împreună, pentru a se cunoaşte, pentru a învăţa unii de la alţii, pentru a iniţia noi proiecte, pentru a arăta că suntem o comunitate unită, responsabilă, iar noi, tinerii, suntem capabili să propunem proiecte şi să le ducem cu brio până la capăt. Faptul că la final se mai aflau în sală peste 150 de tineri care au incins o horă românească spune multe despre reuşita provocării pe care am primit-o şi am dat-o mai departe!
 

Cine au fost speakerii care au acceptat Provocarea #V
 

Opt oameni valoroşi şi generoşi au acceptat provocarea de a fi speakeri şi modele pentru tinerii participanţi la Provocarea #V. În cadrul acestei conferinţe, Laurenţiu Bodolan, medic oftalmolog şi manager la Clinica OCULUS MED, Matei Dragomir, biolog, coordonator al Centrului Zonal de Îngrijire şi Tratament pentru Animale Sălbatice din Crângul Petreşti, înfiinţat de ACDB Focşani, Tudor Leu, inginer Software la Google New York, care ne-a trimis un mesaj prin Google Hangouts, Lucian Onea, inginer, dezvoltator Sofware la compania Endomondo, care a fost în direct cu noi prin Skype din Copenhaga, Aurora Martin, doctor în filosofie, expert în politici publice la Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse, Maria Murgoci, interpretă de muzică populară şi director al Ansamblului Folcloric Profesionist "Ţara Vrancei", Tibi Borza, consultant resurse umane, trainer şi tânăr antreprenor, dar şi Irina Ionescu, trainer şi facilitator la Şcoala de Valori Bucureşti, sunt cei care s-au deschis precum o carte în faţa noastră şi ne-au împărtăşit din vasta lor experienţă profesională, dar mai ales de viaţă.
 

Vorbe de ţinut minte
 

Vrânceanca Aurora Martin a fost nominalizată de către Revista Avantaje la premiul “Femeia anului” 2015 pentru apărarea şi promovarea drepturilor femeii. Pornită "cu bocceluţa în spate" dintr-un sat al Vrancei, ea a ajuns până în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, având privilegiul de a-l întâlni până şi pe Dalai Lama. Aurora a început prin a ne lansa tuturor o provocare: "Eu nu ştiu numele voastre, dar aş vrea să le ştiu pe toate. Aşa că vă lansez o provocare: în 10 ani să aud peste tot de voi, iar România să se îmbogăţească cu 300 de nume valoroase din Vrancea!", ne-a spus ea, adăugând că “numele îl primim de la naştere, iar mărirea sau decăderea numelui depind de acţiunile noastre”. "Fiţi în concurenţă cu voi înşivă!" pare a fi deviza care l-a călăuzit în viaţă şi pe Tudor Leu, olimpic internaţional la informatică pe când era elev de liceu şi absolvent al Massachussets Institute of Technology (MIT), una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume. Să pleci din satul tău, Păuneşti, să cercetezi, să te pasioneze ceea ce faci şi să ajungi să lucrezi la Google, una dintre cele mai mai companii globale, este fără îndoială un mare succes. Iar să te întorci, chiar şi numai printr-un mesaj video devenit viral, şi să le oferi sfaturi tinerilor care visează să ajungă ca tine înseamnă să fii generos, altruist. Software Engineer la Google New York, Tudor Leu i-a sfătuit pe tineri să profite de anii de liceu, de profesorii buni pe care îi au, de prieteni, de timpul liber. “Efortul pe care îl depuneţi acum în şcoală vă formează o temelie solidă de cunoştinţe", a spus “Google Man”, absolvent unirist în anul 2000. Dezvoltator software la o companie din Copenhaga, focşăneanul Lucian Onea a fost asaltat cu întrebări de tinerii veniţi din tot judeţul la sala Balada. Tânărul i-a încurajat pe cei din generaţia mai mică să afle ce îi pasionează cu adevarat şi să investească în acest proiect personal. "Dacă ai 10 pe linie, nu e neapărat  să ai succes în carieră. Dacă ai 10 pe linie, înseamnă că pui foarte mult efort în a face toate lucrurile bine şi, în general, mi se pare că noi, ca oameni, nu suntem făcuţi să fim buni la toate. Toată lumea are ceva care îl stârneşte mai mult”, a declarat Lucian Onea. Sfatul său către tineri: "E important să rămâi curios, să te expui la cât mai multe experienţe".
 

Natura are nevoie de TINEri
 

Matei Dragomir este biolog în echipa Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) Focşani şi îşi face o cercetare pentru doctorat în avifauna din Lunca Siretului. Ornitolog pasionat, Matei i-a încurajat pe tineri să devină proprii profesori, să înveţe din greşeli, să experimenteze. „E momentul în care ar trebui să priviţi viaţa ca pe o tablă albă, pe care voi scrieţi şi voi stergeţi, momentul în care deveniţi proprii voştri profesori”, a fost sfatul lui Matei. Biologul care salvează animalele sălbatice rănite exact ca la Discovery Chanel le-a sugerat tinerilor să ia în calcul şi o meserie din domeniul protecţiei mediului. "Cererea este mai mare decât oferta de specialişti pe care o oferă piaţa", ne-a dezvăluit Matei, care a venit la conferinţa Provocarea #V alături de colegii de la ACDB, George Bouroş şi Alina Dragomir. Voluntarii au discutat cu toţi tinerii interesaţi de domeniu, cărora le-au oferit pliante şi multe informaţii. Ei au putut vedea chiar şi o zgrardă cu care a fost monitorizat un urs din munţii Vrancei în cadrul unui proiect european.
 

"Apropiaţi-vă, dragii noştri, de cultura tradiţională!"
 

Interpreta de muzică populară Maria Murgoci a îmbrăcat unul dintre cele mai frumoase costume populare din colecţia sa pentru întâlnirea pe care a avut-o cu tinerii participanţi la Provocarea #V. Călătorind în diferite ţări, ea află diferite opinii despre România. Trei doamne i-au spus: “Sunteţi cel mai frumos popor pentru că aveţi asemenea comori ale artei populare! Noi le-am avut şi le-am pierdut.. uşor se pierd şi greu se mai reconstituie” , “Aşa că, apropiaţi-vă, dragii noştri, de cultura tradiţională pentru că este identitatea neamului românesc! Să fim mândri că suntem români şi să purtăm cu demnitate acest nume oriunde ne poartă viaţa!”, a spus Maria Murgoci. Ea i-a invitat pe tinerii pasionaţi să se alăture ansamblului, care investeşte în tinerele talente.
 

Avem dreptul să greşim
 

Irina Ionescu, un om care a experimentat în viaţă eşecul şi care a făcut o mulţime de greşeli, a avut următorul mesaj pentru tineri: ”Dacă vrei să creşti, să evoluezi, nu te sfii să greşeşti! Poţi alege greşit cariera, facultatea, nu se termină lumea aici, contează să înveţi din greşeli şi să mergi mai departe”. Irina le-a povestit tinerilor peripeţiile sale prin lume până a ajuns să facă ceea ce-i place cu adevărat. Iar când faci ceea ce-ţi place nu simţi că munceşti, a insistat ea. Poate cel mai aplaudat discurs a fost susţinut de Tiberiu Borza, un tânăr din Baia Mare, născut la Cluj-Napoca, dar care locuieşte în Bucureşti, unde se dă ora exactă. "Caută oportunităţi, implică-te în cât mai multe activităţi, până când găseşti ce e despre tine şi pentru tine, şi niciodată să nu îţi pui bariere", ne-a spus el de pe scena conferinţei Provocarea #V.
 

Sfaturile unui medic
 

Medicul Laurenţiu Bodolan le-a spus tinerilor participanţi de la Provocarea #V că toate căutările trebuie să pornească din ei. "Cei mai buni evaluatori ai vostri sunteti voi înşivă. Nu spun că noianul de informaţii pe care vi-l oferă şcoala este inutil, numai că voi trebuie să fiţi cei care trebuie să selectaţi ce anume este important pentru viaţa voastră. Cred că atunci când te consulţi cu adâncul conştiinţei tale şi cu sufletului tău, de acolo mijeşte ideea despre viitorul adult responsabil care va avea o profesie. Când întrebarea izvorăşte de acolo, ea va găsi un răspuns potrivit pentru fiecare dintre voi", a spus dr. Bodolan, convins că una este să faci în viaţă ceva cu pasiune, ceva în care să crezi, şi alta este să-ţi faci meseria formal, doar pentru câştiguri materiale. Ca dovadă că îşi iubeşte profesia, oftalmologul Laurenţiu Bodolan a dezvăluit că cel mai bine se simte în sala de operaţie. Ca şi ceilalţi vorbitori, medicul a spus şi cât de important este să întorci ceva comunităţii în care te-ai format. “Ai o satisfacţie mai mare atunci când oferi decât atunci când primeşti. Este bine să nu neglijaţi această zonă din sufletul vostru. Este şi o doză de egoism în gestul de a face bine pentru că nu faci bine doar altora ci îţi faci bine şi ţie", a spus dr. Bodolan, insistând că "a rezolva problema materială este o reuşită, dar mai bine este să îţi îmbogăteşti sufletul". Sunt sfaturi care i-a făcut cu siguranţă pe tineri să privească viaţa cu alţi ochi. Dora, elevă de clasa a VIII-a la Colegiul Unirea, a fost determinată să urmeze medicina de discursul domnului doctor oftalmolog, care a vorbit cu atâta pasiune despre medicină şi despre momentul care l-a determinat să devină medic: ziua în care a salvat un căţel de la moarte.
 

 

Provocarea Voluntariatului şi târgul ONG-urilor
 

În pauza conferinţei Provocarea #V am organizat prima ediţie a Târgul ONG-urilor vrâncene unde tinerii participanţi au avut ocazia să afle care este activitatea acestora, cum se pot înscrie, ce proiecte derulează acestea pentru tineri şi, bineînţeles, care este importanţa VOLUNTARIATULUI. Noi, tinerii, credem în schimbare şi ce este cel mai important este ca tinerii să facă parte din schimbare, să genereze schimbarea. Fiecare dintre ei au o definiţie pentru voluntariat: „Voluntariatul reprezintă un imbold către progres”, ne-a spus Elena. ”Voluntariatul reprezintă o modalitate de a le arăta celorlalţi că eroii nu sunt născuţi din benzi desenate, nu au pelerină sau super-puteri; sunt doar oameni simpli, care îi ajută pe alţii să fie oameni simpli”, spune Alexandru. Evenimentul nostru nu ar fi fost acelaşi fără implicarea inimoşilor participanţi la "Târgul ONG-urilor vrâncene", care a reunit pentru prima data împreună, la iniţiativa tinerilor, cam toate organizaţiile care derulează proiecte pentru tânăra generaţie. 

Au participat la Târgul de ONG-uri Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă “Focul Viu” Focşani, Fundaţia “Cartea Călătoare” Focşani, două dintre cele mai apreciate organizaţii nonguvernamentale postdecembriste, care aniversează anul acesta 20 de ani de activitate, Filiala de Cruce Roşie, organizaţie cu o istorie de peste un secol în regiunea noastră, ACDB Focşani, unul dintre cele mai respectate ONG-uri de mediu din ţară, Asociaţia Renato, condusă de doamna profesor Maricela Ghiuţă, Asociaţia Lumea lui Pinochio de la Panciu, condusă de Federica Gruppioni, Asociaţia Voluntariat pentru Viaţă Mărăşeşti, Asociaţia pentru Promovarea Culturii şi Mediului “ACCORD”, Asociaţia de Tineret "Eu, tu şi ei" Focşani sau Asociaţia Renaşterea Tinerilor Artişti, recent înfiinţată de către profesorul Mihai Lăduncă. 

Voluntarii cluburilor Rotaract şi Interact ale Clubul Rotary Varana Focşani, Asociaţia Speranţa Andradei - Centrul Micul Prinţ, Asociaţia „Change your Lifestyle for you” Focşani, dar şi alţi voluntari din comunitate care nu sunt înregimentaţi în organizaţii nonguvernamentale au fost alături de provocare. Toate aceste ONG-uri au fost puse pe roate de oameni remarcabili ai comunitatii noastre, care cu greu găsesc finanţare pentru a-şi susţine proiectele. Vă promitem că îi vom mai aduce împreună.
 

Câteva mulţumiri
 

Ţinem să le mulţumim sponsorilor şi susţinătorilor evenimentului: filiala de Crucea Roşie Vrancea, voluntarilor Rodica Davidean, Alina Gîrleanu, Brutăria Nisprod, doamnei Manuela Hornea, preşedintele Clubului Rotary Varana Vrancea, partenerilor media: Ziarul de Vrancea, Ziarul Emigrantul, Vrancea Altfel, România Curată, organizaţiilor non-guvernamentale prezente. Mulţumiri speciale Asociaţiei ARCHÉ din Bucureşti care organizează concursul de fotografie “Wiki Loves Monuments” în ţara noastră, vizitatorii târgului putând admira cele mai premiate fotografii ale acestui concurs internaţional derulat sub egida Fundaţiei Wikipedia. Mulţumim, de asemenea, Ansamblului Folcloric Ţara Vrancea pentru generoasa găzduire, precum şi domnilor Emil Onea şi Dan Roşioru datorită cărora conferinţa noastră a putut fi urmărită în direct pe internet. Evenimentul a fost realizat în urma unei iniţiative a unor tineri Excepţionali, Ana Acatrinei (Vrancea) şi Lucia Prisecariu cu Teodora Nemţanu (Vaslui) care au participat la un proiect numit “Excepţionalii” al Şcolii de Valori Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia de tineret "Eu,tu şi ei" Focşani. Coordonatorul evenimentului nostru a fost Silvia Vrînceanu Nichita, redactor şef ZdV. Vă mulţumim încă o dată tuturor, Provocarea #V trebuie să continue. Dă şi tu Provocarea #V mai departe. Fii pregătit, fii solidar!

Ce a însemnat Provocarea #V pentru mine?

Bună întrebare! Am stat şi m-am gândit la asta timp de câteva ore. Conferinţa aceasta mi-a demonstrat că pot reuşi în viaţă şi că nu contează de unde vin, important este să am ambiţie, care este, pe lângă muncă, cheia succesului. Fără ambiţie nu ne putem transforma toate dorinţele în realitate pentru că există acel defect al nostru: lenea. La Provocarea #V am văzut numai oameni care au plecat de jos şi au ajuns să fie foarte importanţi. Aceşti OAMENI au reuşit prin ambiţie şi perseverenţă. Îmi doresc din suflet ca, peste ani, să ajung ca ei şi să mă pot întâlni din nou cu aceştia, să le spun că mi-au fost mentori, un exemplu pe care l-am urmat şi care m-a adus pe culmile succesului. Îi respect pe aceşti oameni minunaţi pentru că şi-au dedicat jumătate de zi din viaţa lor pentru a ne îndruma pe noi, dându-ne speranţa că putem face multe, că putem schimba lumea în bine. De asemenea, îi respect şi pe organizatori şi pe Silvia Vrînceanu, pentru că au muncit din greu şase săptămâni pentru a face acest eveniment posibil. Ştiu că aţi pus suflet în acest lucru şi că aţi muncit din greu când puteaţi să nu o faceţi, iar de aceea vă admir. În urma Provocării #V am rămas cu nişte amintiri foarte frumoase, dar am legat şi noi prietenii, o oportunitate de a descoperi lumea de afară. Provocarea #V a fost o experienţă de neuitat şi îmi doresc să se mai repete. (Dănuţ Iordăchescu)

  

 


 

Evenimentul a fost transmis în direct, prin canalul Focşani Live Stream, de pe Youtube. Mulţumim domnilor Onea şi Roşioru!


Ei au fost speakerii Provocării #V







â

Evenimentul nostru nu ar fi fost acelaşi fără implicarea inimoşilor participanţi la "Târgul ONG-urilor vrâncene"

 
Echipa de voluntari Provocarea #V, alături de Matei Dragomir

Irina Novac - voluntar Provocarea #V

Voluntarii Provocării #V 

Doamna Profesor Veronica Groper, alături de doi tineri participanți la conferința Provocarea #V

Educația de azi, viitorul responsabil de mâine

Înregistrarea conferinței Provocarea #V. Din păcate, ultimii doi speakeri nu se aud foarte bine pentru că au susținut discursuri nonformale și au renunțat la microfon. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Camelia Sandu , acum 2903 zile, 13 ore, 13 minute, 29 secunde
Felicitari, Danut! Nu stiam ce coechipier am!
Alina, acum 2904 zile, 4 ore, 38 minute, 44 secunde
Felicitari organizatorilor pentru eveniment!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.