Tineret în (Re)Acțiune

VIDEO!!! Totul pentru mişcare: Visul unei săli performante de artă urbană în Focşani

Ziarul de Vrancea
7 aug 2015 3924 vizualizări
Focşăneanul Alan Patryk Michulec îşi doreşte să construiască o sală de sport performantă în Focşani, pentru toţi pasionaţii de mişcare u tânărul vrea să pună punct, astfel, conflictelor dintre autorităţi şi sportivi, care nu au spaţii amenajate pentru a exersa

O sală de artă urbană! De asta crede tânărul practicant de parkour Alan Patryk Michulec că ar avea nevoie focşănenii dornici să facă mişcare şi să exerseze sporturi din cele mai variate, precum artele marţiale, fotbalul, free style, break dance, parkour, skateboarding şi BMX. Alan este liderul unui grup de pasionaţi de sport - îndeosebi de parkour - şi iniţiatorul proiectului de construire a unei săli sportive inedite în Focşani. Singurul obstacol pe care el şi echipa lui nu-l pot depăşi este lipsa de fonduri. Cu toate acestea, adolescenţii au încredere că planul lor va fi susţinut de cetăţeni. Pe hârtie, proiectul pare măreţ, devenind unic în România, deoarece clădirea va utiliza energie regenerabilă şi nu ar necesita costuri importante pentru întreţinere.

„În fiecare zi ne antrenăm în condiţii groaznice!”

Macheta sălii sportive a fost deja realizată

 Tânărul de 23 de ani spune că ideea înfiinţării unui asemenea spaţiu s-a conturat în mintea lui în urmă cu mai bine de doi ani, din dorinţa de a-i învăţa şi pe alţii cum se practică parkour. „Nu avem unde să ne antrenăm, nu avem locuri speciale, iar autorităţile ne interzic pe spaţiul public. În fiecare zi ne antrenăm în condiţii groaznice, în ploaie, pe zăpadă, pe vreme rece, riscându-ne viaţa” -  acesta este manifestul echipei care îşi doreşte ca sportul să nu mai fie o activitate riscantă, din cauza condiţiilor improprii de practicare. Pentru că s-au săturat ca autorităţile să le îngrădească dreptul la mişcare şi ca poliţia să-i alunge din locurile publice în care exersează, Alan şi grupul pe care îl coordonează visează la o sală de sport performantă. Dar visul lor presupune şi susţinere financiară.


"Atât timp cât nu au bani pentru ei, nici pe noi nu ne pot ajuta”

Alan Michulec este pasionat de parkour şi este iniţiatorul Aeilix

 Numele proiectului a fost ales prin combinarea diverselor denumiri pe care le-au propus membrii grupului. În urma căutărilor pe internet, Alan a constatat că nimeni nu a folosit această combinaţie de litere şi, astfel, are siguranţa că produsul său este original. Alan are nevoie de aproximativ 150.000 de dolari ca să construiască sala sportivă. Entuziasmul de care dă dovadă şi implicarea totală în realizarea proiectului l-au făcut pe tânăr să-şi planifice fiecare detaliu. Până şi taxa de înscriere este stabilită: „Taxa va fi de 80 de lei pe lună, iar o mare parte din bani vor fi pentru dezvoltarea continuă a proiectului.” De asemenea, Alan ştie şi că uşile vor fi deschise pentru toţi cei care vor să facă mişcare, indiferent de vârstă: „Copiii vor fi acceptaţi de la orice vârstă, deoarece exerciţiile vor fi diferite.”
Pentru a motiva oamenii să-i susţină, a deschis un cont în care aşteaptă donaţii, însă nici un ban nu a fost depus până acum. „Nici situaţia financiară a cetăţenilor nu este una îndestulătoare şi din cauza lipsurilor nu au putut să ne ajute. Atât timp cât nu au bani pentru ei, nici pe noi nu ne pot ajuta”, consideră Alan, care speră la ajutor din străinătate, unde oamenii au mai multe posibilităţi financiare. Tocmai de aceea întregul proiect a fost tradus şi în limba engleză.

Donaţii pentru încurajarea sportului

Donaţiile se pot face intrând pe platforma de fundraising www.indiegogo.ro, unde Alan spune întreaga poveste a proiectului său şi unde se poate regăsi şi varianta proiectată online a sălii de sport care ar urma să fie construită. Drept mulţumire pentru donaţii, oamenii binevoitori vor putea primi cadouri (stickere, bandane, echipamente sportive şi genţi) cu sigla Aeilix, iar numele lor vor fi inscripţionate pe „Piramida donaţiilor”, o listă a celor care contribuie la realizarea planului. Tinerii au lansat proiectul şi pe reţelele de socializare, unde postează filmuleţe de prezentare în limba engleză. Detalii despre proiect pot fi găsite pe paginile de Facebook Michulec Alan Patryk, Michulec Alan Patryk Oficial, Aeilix, pe Twitter, pe YouTube şi pe www.aeilix.ro. În plus, Alan şi echipa organizează antrenamente în aer liber, la care îi aşteaptă pe toţi focşănenii interesaţi de sport, pentru a le explica ce înseamnă parkour şi pentru a-i învăţa pe doritori mişcări importante ce ţin de acest sport şi nu numai. Cei care vor să facă donaţii îl pot contacta pe Alan Patryk Michulec la numărul de telefon 0726 892 116. (Diana DEDIU)

Parkour - arta de a depăşi obstacole în mod inteligent

Parkour este mişcarea pe care o faci ca să ajungi dintr-un punct în altul într-un timp cât mai scurt folosind doar propriul corp. Antrenamentul include obstacole din mediul înconjurător - balustrade, copaci, clădiri etc., iar mişcarea poate apărea sub formă de fugă, sărituri, căţărări şi tehnici mai complexe. Din perspectiva lui Alan Michulec, parkour-ul nu este o activitate periculoasă, atât timp cât fiecare îşi cunoaşte limitele: „De vreme ce nu treci de o anumită limită a riscurilor, poţi exersa în voie diverse mişcări”, susţine tânărul. 

 
Cine este Alan?

Alan Patryk Michulec este un tânăr de 23 de ani din Focşani. A terminat Liceul Sportiv şi a urmat cursurile Universităţii din Bacău, în domeniul ingineriei. Pentru Alan, parkour este principala activitate prin care a învăţat să iubească viaţa şi să se exprime liber. Nu-şi mai aminteşte de la ce vârstă a început să exerseze, deoarece unele mişcări i se păreau normale atunci când voia să depăşească un obstacol. Cu timpul, a aflat că ceea ce practica el este considerat o artă. Crezul său este acela că, odată contruită sala de artă urbană, tinerii se pot antrena în voie şi îşi pot şlefui pasiunile. Faptul că de o lună, de când a fost lansat proiectul Aeilix, nu au strâns nicio donaţie nu-i descurajează pe Alan şi pe echipa lui. În viziunea sa, peste opt ani de zile, antrenamentele se vor desfăşura în încăperea pentru care a pus mult suflet şi multă trudă.

 

 

 

Get your own valid XHTML YouTube embed code

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.