Tineret în (Re)Acțiune

Semnează și tu petiția! Gata cu parangheliile, vrem şi un pic de teatru!

Ziarul de Vrancea
31 iul 2015 5317 vizualizări
Festivalul Vin’ la teatru - o reprezentaţie amânată din lipsă de bani. Evenimentul cultural care a atras mii de focşăneni de toate vârstele în ultimii doi ani are nevoie de resurse pentru a merge mai departe. Festivalul „Vin’ la teatru” ar fi trebuit să aibă a treia ediţie anul acesta, însă a fost amânat din cauza lipsei banilor. Primăria Focşani a anulat finanţările alocate ONG-urilor, preferând să trimită banii la biserici. „Cultura nu reprezintă o prioritate pentru autorităţi, iar focşănenii se descurcă doar cu paleta atât de variată de cafenele şi restaurante”, spune dezamăgită una dintre tinerele care s-au ocupat de festivalul de teatru.

S-ar spune că pentru a aduce o gură de cultură într-un oraş însetat de evenimente de bun-gust nu e nevoie decât de voinţă şi de oameni dispuşi să doneze din timpul lor. Sunt însă momente când nici cultura nu răzbate fără sprijin financiar. Este şi cazul Festivalului „Vin’ la teatru”, care, după doi ani de succes la Focşani, are nevoie de fonduri pentru a putea duce la îndeplinire o nouă ediţie. Succesul din anii anteriori a fost deplin încă de la primul spectacol: Ne-am aşteptat să fie oameni dornici să vadă mai mult teatru, dar nu ne-am aşteptat să nu putem închide uşile teatrului din cauza aglomeraţiei!”, îşi aminteşte Mihai Cojocaru, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” (UNATC) Bucureşti şi unul dintre cei care menţin viu spiritul festivalului.

În pofida reuşitei acestui eveniment, membrii echipei de implementare au dat peste problema fondurilor necesare continuării spectacolelor. Din lipsa lor, ediţia a treia a festivalului, care ar fi trebuit organizată în iulie, a fost amânată pentru 2016, în speranţa că se vor strânge mai mulţi bani până atunci. Trebuie spus că Primăria Focşani găseşte bani pentru tot felul de acţiuni şi activităţi discutabile, însă nu a găsit oportun să mai organizeze concursul de finanţări pentru ONG-uri care ar fi putut ajuta la continuarea acestui eveniment cultural. Asta în ciuda faptului că la şedinţa de aprobare a bugetului municipiului, consilierii locali au promis că vor reanaliza subiectul la rectificarea din luna iulie. Iar la şedinţa de joi subiectul a fost trecut sub tăcere de consilierii municipali. 


Mediul privat susţine, Primăria se abţine

 Oana Bogzaru face parte din organizarea Festivalului „Vin’ la teatru” încă de la început şi este şi ea absolventă UNATC. Tânăra spune că „e destul de greu să faci rost de fonduri pentru festivaluri şi cultură în general. Şi mai ales în provincie, unde, dacă nu există susţinere din partea conducerii oraşului respectiv, e destul de dificil să te descurci pe cont propriu”. Important de ştiut este că mediul privat a susţinut proiectul, în vreme ce Primăria a refuzat încurajarea acestuia. „Ne-au surprins în mod plăcut sponsorii care au crezut în principiile noastre, în aceeaşi măsură în care ne-a surprins neplăcut Primăria, care a diminuat fondurile pentru proiectele culturale organizate de ONG-uri. O mare dificultate a fost faptul că în 2014 nu am primit finanţarea de la Fondul Cultural Naţional”, spune Mihai Cojocaru, directorul festivalului. Fondul Cultural Naţional nu a oferit suport financiar pe motiv că nici Primăria nu a făcut-o, deşi proiectul obţinuse un punctaj foarte bun la concursul pentru acordarea finanţărilor. Echipa de organizare este însă de părere că, prin voinţă, se poate trece peste acest impas, tinerii demonstrând că au putut duce la capăt ediţia a doua şi fără ajutorul finanţărilor publice.

 Cultura cafenelelor şi a restaurantelor


 

 

 

 

Sala Teatrului Maior „Gheorghe Pastia” a fost neîncăpătoare pentru spectatorii care au venit la festival anii trecuţi.

 În ceea ce priveşte ediţia a treia, aceasta a fost plănuită şi „a existat pe hârtie, foarte bine pusă la punct”, ne explică Mihai Cojocaru. Problemele au apărut odată cu fiecare respingere din partea sectorului public, pe baza hotărârii Consiliului Local de a anula concursul pentru finanţări nerambursabile. În anul 2013, odată cu organizarea primei ediţii a Festivalului, bugetul Consiliului Local pentru finanţări nerambursabile era împărţit în mod egal, fiind de 50.000 lei pentru Cultură, Tineret, Sport şi Mediu. În anul 2014, bugetul a devenit „miraculos” de 320.000 lei pentru proiectele sportive (finanţarea echipei de futsal)  şi numai 10.000 lei pentru celelalte trei ramuri, în condiţiile în care din anul 2008 nu au mai existat aplicaţii pentru domeniul culturii. „Pentru ca un proiect ca Festivalul Vin’ la Teatru să fie sustenabil, are nevoie de sprijinul autorităţilor locale din ce în ce mai mult”, ne-a explicat Mihai. Acesta speră în continuarea proiectului şi are planuri pentru îmbunătăţirea lui: „Avem concepte noi care cresc valoarea festivalului; în cadrul viitoarelor ediţii vom încerca să transformăm societatea locală din mai multe perspective, nu doar la nivel cultural”. Concluzia este, totuşi, tristă, în formularea Oanei Bogzaru: „Cultura nu reprezintă o prioritate pentru autorităţi şi nici oamenii din Focşani nu par să se plângă prea mult că nu au aşa ceva. Ei se descurcă doar cu paleta atât de variată de cafenele şi restaurante pe care o au.”

O gură de cultură pentru Focşani

În iulie 2013, o mână de oameni cu origini focşănene invita vrânceni să ia parte la primul festival de teatru profesionist, independent şi voluntar din judeţul Vrancea. Vreme de cinci zile, actori debutanţi din toată ţara, alături de liceeni voluntari şi de comunitatea locală şi-au reunit eforturile pentru a crea un eveniment inedit. Teatrul Municipal “Gheorghe Pastia” din Focşani a fost gazda celor 1.600 de spectatori, invitaţi să participe - fără bilet de intrare -  la punerea în scenă a opt dintre cele mai premiate spectacole de licenţă ale UNATC şi să-i cunoască pe cei 45 de tineri artişti cooptaţi în proiect. Reuşita din 2013 i-a ambiţionat pe organizatori, astfel că în 2014 au adus la Focşani mai multe evenimente, între care şi secţiunea “Junior”, dedicată copiilor pasionaţi de teatru. Festivalul „Vin' la Teatru" a reprezentat un factor al dezvoltării Focşaniului pe plan cultural, iar această iniţiativă cu temă teatrală a adus un strop de culoare şi cultură oraşului, pe perioada verii. Scopul evenimentului este apropierea tinerilor – dar nu numai a lor – de teatru, de cultură.
Mihai Cojocaru – director al evenimentului – povesteşte că „festivalul Vin’ la Teatru a pornit din dorinţa de a îmbunătăţi nivelul cultural al oraşului în care ne-am născut şi am crescut şi, în acelaşi timp, din dorinţa de a da ceva înapoi acestei comunităţi care ne-a format”. Lipsa unui câştig material nu i-a împiedicat să realizeze un eveniment de calitate, arătând astfel oamenilor că, uneori, satisfacţia că ai făcut ceva bine, că ai lăsat ceva bun în urmă face mai mult decât orice recompensă monetară. Organizatorii speră că se vor strânge fondurile necesare pentru următoarea ediţie a festivalului, pentru a nu distruge o iniţiativă culturală valoroasă a Focşaniului. Poate că avem deja destule biserici, magazine, localuri şi festivaluri doar cu mici şi bere fondate din banul public. Ar fi timpul să investim şi în lucruri care contează cu adevărat! (Serena ŢENEA, Dragoş DIMOFTEI)

 

 

 

ONG-uri sau biserici?

Potrivit Legii nr. 350/ 2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, Primăria Focşani ar fi trebuit să aloce un fond pentru activităţile derulate de ONG-uri, pentru a încuraja implicarea acestora în comunitate. La şedinţa de aprobare a bugetului municipiului, din 18 februarie 2015, consilierul Tudorel Trofin a propus, printr-un amendament, ca primăria să retragă suma de 300.000 de lei alocată pentru finanţarea unităţilor de cult pentru a fi direcţionată către fondul care să sprijine proiectele ONG-urile. "Dacă municipiul Focşani va reuşi să colecteze într-un grad mai mult decât satisfăcător şi, la rectificare, în iunie, o să stăm bine, cu siguranţă vom fi de acord să suplimentăm suma luată acum pentru Catedrala municipiului Focşani", a declarat atunci Trofin. După discuţii aprinse, majoritatea din legislativul municipal a decis că e mai bine să trimită banii pentru acoperişul catedralei ortodoxe "Sfânta Cuvioasă Parascheva", cu amendamentul că ONG-urile ar fi putut primi finanţare prin rectificarea de buget operată la şedinţa de joi. "Să adunăm întâi proiecte, să vedem cam ce bani ar fi necesari, o să facem o rectificare, o să găsim bani şi pentru Legea nr. 350", a spus atunci consilierul Aurel Bâcu. Cum consilierul Trofin a lipsit de la şedinţa de joi, fiind în concediu, propunerea de finanţare a fost trecută sub tăcere. Aşa se face că primăria condusă de Decebal Bacinschi nu dă niciun leuţ pentru ONG-urile care ar dori să schimbe ceva în oraş. Pentru acest fond ar fi putut aplica şi tinerii care au reuşit să umple sala teatrului cu spectacolele pe care le-au adus la Focşani. În 2014, cea mai mare parte din sumă a ajuns la echipa de futsal al oraşului, proiect cu care primăria a avut "o experienţă nefericită", după cum a atras atenţia Tudorel Trofin, restul fiind încasat de o entitate care a adus la Focşani televiziunea copiilor de Crăciun. (Silvia Vrînceanu)

Fonduri pentru ONG-uri

Ziarul de Vrancea susţine încurajarea proiectelor propuse de organizaţiile non-guvernamentale pentru dezvoltarea comunităţii, proiecte care au nevoie de suport financiar şi din partea autorităţilor. Legislaţia prevede, prin Legea 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, obligativitatea autorităţilor de a susţine aceste iniţiative, însă în practică, de prea puţine ori proiectele valoroase primesc sprijinul de care au nevoie. Dacă şi tu eşti de partea ONG-urilor cu idei măreţe, Ziarul de Vrancea îţi propune să semnezi petiţia “Fonduri pentru ONG-uri”, prin care cerem Primăriei să acorde bani proiectelor frumoase, precum “Festivalul Vin’ la Teatru”. Hai să arătăm că Focşaniul nu rămâne pasiv la nevoia de cultură! Semnează şi tu şi contribuie la îndeplinirea iniţiativelor utile pentru comunitate!

 

Un proiect al Clubului de Jurnalism Tineret în (re)acţiune de la Ziarul de Vrancea

 

 

 

Tineretul nu mai tace! Tineretul (re)acţionează!


Tineretul în (re)acţiune revine! N-am renunţat la ideile noastre, nu ne-am uitat obiectivele, la fel cum nu ne-am uitat nici cititorii. S-a schimbat doar formula de lucru. Suntem 11 tineri entuziaşti care îşi pun mintea la lucru pentru alţii ca ei. De azi, 1 august, revenim în paginile Ziarului de Vrancea, cu noi idei de articole şi cu noi provocări. Ne bucurăm dacă ne citeşti şi aşteptăm părerile tale! Tineretul (re)acţionează din nou în Vrancea! (Alina, Antonia, Dana, Diana, Dragoş, Elena, George, Alexandru, Alexandra,  Laura, Serena)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
Profa', acum 3174 zile, 9 ore, 32 minute, 38 secunde
Initiativa festivalului este demna de toata lauda.Nu mai discutam faptul ca banii putini , gestionati inteligent demonstraza ca totul s-a facut pana acum mai mult din entuziasm si cu mult voluntariat. citeste integral
x, acum 3187 zile, 17 ore, 22 minute, 24 secunde
o sa avem si un pic de teatru cand o zbura shutzu
ticu, acum 3188 zile, 13 ore, 4 minute, 12 secunde
Revolta prosteasca anti-manele. Sunteti dusi?!? A chemat cineva manelisti pe bani publici? Si daca nu, de ce nu spuneti simplu muzica?!?
paunescu cornelius, acum 3188 zile, 18 ore, 44 minute, 32 secunde
MAIORUL GHEORGHE PASTIA se gindea la cultura judetului acum 100 de ani !!!!!!!!!!!! ' ......astazi manele !!??!!/??.......mare rusine !!!!!!
trendy, acum 3188 zile, 7 ore, 12 minute, 50 secunde
Mai ce tot o dati in manele, disperatilor? De parca nu va lasa cineva sa va duceti la teatru, snobilor? Trebuie sa afle tot cartierul ca voi sunteti insetati de cultura, sanki...Duceti-va la tatru in citeste integral
Bogdan, acum 3188 zile, 19 ore, 31 minute, 53 secunde
Maiorul Gheorghe Pastia a construit, din banii sai, doua cladiri destinate culturii, Teatrul si Ateneul si a transformat, astfel, un targusor intr-un oras. Politicienii actuali se chinuie sa-l citeste integral
Ipu, acum 3181 zile, 19 ore, 3 minute, 29 secunde
Visuri, draga domnule! Daca tineretul vrea sa părăsească tara si spune ca ii este rușine ca s-a născut aici nu vad ce viitor sa mai avem. Ne/au cotropit maleficii detinatori de bogatii.
Daniel , acum 3188 zile, 20 ore, 5 minute, 33 secunde
Nimic nu se face fără magicul cuvânt PARANDĂRĂT .In afara de acest lucru cred ca nimeni nu s a dus la celebrul notariat de pe str.Cuza Vodă sa ceara aprobare de la șeful acarilor care trebuie citeste integral
Nelus, acum 3188 zile, 20 ore, 32 minute, 40 secunde
In judetul nostru cu acest portofel HOTIA e mare ! Dar timpul le va rezolva ! Va da socoteala ! Dar vinovati sunt si votantii . Ca marea majoritate cu o pulpa de pui si o caldare voteaza si dupa aceia citeste integral
cetateanu', acum 3188 zile, 20 ore, 55 minute, 37 secunde
Politicul nu are nevoie de cultura.Poporul ignorant ese mai usor de condus.Pentru acest lucru inainte de alegeri se initiaza festivitatile ,sa-i dam poporului,,paine si circ''.Festivalul citeste integral
Vasile, acum 3188 zile, 21 ore, 57 minute, 23 secunde
Din câte am observat, la teatru nu vin maneliștii.Numărul lor fiind covârșitor mai mare decât a oamenior cărora le place teatrul ,politicul se ghidează:Dăm bani la paranghelii, că ăia ne citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.