Social

Astăzi este ... Ziua păcălelilor! Nu te lăsa păcălit de politicieni!

Ziarul de Vrancea
11 mar 2015 2501 vizualizări
1 Aprilie - Ziua păcălelilor este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. Trimiterea la o întâlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe ţări europene, încă din secolul XVI

Originea sărbătorii este plasată de unii istorici în Evul Mediu, când Sfântul Sisoe, un pustinc egiptean prieten cu mai cunoscutul Antonie cel Mare, obişnuia să-l păcălească pe această dată pe Sfântul Antonie, susţinând că l-a văzut pe diavol uşurându-se în strachina cu mâncare a acestuia sau prefăcându-se că a reuşit să învie din morţi diverse victime ale unei epidemii de ciumă. O altă explicaţie arată că în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franţei ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie, adată cu adoptarea calendarului Gregorian. Vestea noului calendar s-a răspândit încet, iar cei care continuau să sărbătorească Anul Nou de 1 aprilie era consideraţi "păcăliţii de 1 aprilie". Se spune că cel care nu va pune la cale o farsă de ziua păcălelilor va fi păcălit pentru tot restul anului.

Cele mai tari farse de 1 aprilie

Una dintre cele mai bune farse aparţine, potrivit enational.ro, postului de televiziune BBC, care la 1 aprilie 1957 a difuzat  în cadrul emisiunii Panorama un material în care arată cum nişte ţărani din Elvetia îşi culegeau bogata recoltă de… spaghete. Telespectatorii au fost atât de încântaţi, încât telefonul redacţiei a sunat încontinuu, cei mai mulţi cerând detalii despre cum ar putea să îşi planteze şi ei un pom care să facă spaghete.
În 1962, o televiziune din Suedia a anunţat că expertul lor pe partea tehnică a descoperit o metodă ingenioasă prin care orice telespectator îşi poate transforma televizorul alb-negru într-unul color. Doritorii nu trebuiau decât să taie o pereche de ciorapi de damă şi să lipească materialul de televizor.
Şi scoţienii au căzut victime unei farse istorice, în 1972, când vestea că s-a descoperit cadavrul celebrului monstru din Loch Ness a ţinut primele pagini ale ziarelor. Nu doar curioşii, ci şi zoologii, au luat informaţia în serios şi s-au deplasat pe malul lacului Loch Ness, pentru a vedea cum arăta teribilul animal, despre care există foarte puţine dovezi şi date istorice.
La fel de mare succes a avut şi păcăleala făcută de postul de radio BBC în 1976, când astronomul Patrick Moore a anunţat că la ora 9:48 AM avea să se producă un eveniment astronomic unic în viaţă. Acesta anunţa că planeta Pluto urma să treacă prin spatele planetei Jupiter, provocând un efect special, care va reduce forţa gravitaţională a Pâmântului. Astfel, persoanele care ar fi sărit în aer exact la momentul respectiv, ar fi trebuit să plutească timp de câteva secunde. Surprinzător este faptul că, ulterior, o mulţime de oameni au sunat la postul de radio mărturisind că au reuşit să plutească în aer, exact în perioada indicată de specialist.
În 2002, britanicii au gustat o altă farsă celebră, pusă la cale de lanţul de supermaketuri Tesco. Acesta anunţa, într-o reclamă publicată în revista Sun, că au reuşit să dezvolte un soi de morcovi care fluieră, pe baza unor modificări genetice. Aceştia susţineau că legumele fuseseră concepute cu găuri şi că şuierăturile se auzeau doar în timpul gătitului.
În România, cea mai mare păcăleală o reprezintă clasa politică, cea care promite marea cu sarea în campaniile electorale, dar îşi aduce aminte de cele promise doar din patru în patru ani, în ceee ce devine mereu Ziua marilor păcăleli. Aşadar, nu vă mai lăsaţi păcăliţi, dragi vrânceni!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.