Timp Liber

Manelişti, vedete Etno şi teatru la zilele comunelor vrancene

Ziarul de Vrancea
8 aug 2013 3636 vizualizări
Cinci primari se întrec în organizarea zilelor comunelor săptămana viitoare.Localnicii pot asista de la spectacole de muzică populară la teatru de păpuşi.Trei primari se laudă cu inaugurarea căminelor culturale, reabilitate cu bani mulţi

Mai multe comune îşi sărbătoresc zilele săptămana viitoare, fiecare pregătind, pe langă întalnirile cu fiii satului, şi nelipsitele spectacole artistice.Pe scenele aflate în plină construcţie vor urca artişti cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi, în funcţie de buget. Pe 15 august, o mare sărbătoare creştinească, Adormirea Maicii Domnului, comunele Vîrteşcoiu şi Ciorăşti îşi sărbătoresc pentru prima dată zilele. La Vîrteşcoiu autorităţile au pregătit un spectacol folcloric, chiar în centrul comunei, de la ora 15.30, artiştii care vor urca pe scenă fiind din Nistoreşti. Evenimentul principal al zilei îl constituie însă inaugurarea Căminului Cultural, reabilitat pentru prima dată în ultimii 10 ani, lucrările costand 11 milioane de lei, potrivit viceprimarului Marian Vlad. Autorităţile din Ciorăşti, aflate şi ele la prima ediţie a sărbătorii comunei, încearcă să dea o însemnătate deosebită evenimentului, aşa că au invitat artişti din Capitală, printre care Cornel Chiroiu – fiu al comunei, Nituţa şi Dumitru Ridescu, Iulia Vătafu – o tanără speranţă a locului, şi alţii. Iar pentru ca spectacolul să fie pe placul tuturor, pe scena din centrul comunei vor urca şi sucevenii de la  “Lăutarii Bucovinei”. Neobişnuit pentru mediul rural, dar din dorinţa de a cultiva bunul gust şi a-i bucura în acelaşi timp pe cei mici, primarul Nicolae Braicău a anunţat că va aduce în comună trupa de actori ai Teatrului T.A.C.T. din Sighişoara, care va prezenta spectacolul pentru copii “În poenitză...”. Pe 16 august, după slujba de la biserica din Ciorăşti, la Căminul Cultural 40 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie fericită vor fi sărbătorite de autorităţi printr-o masă festivă.

Cămin Cultural reabilitat prima dată după 60 de ani

Şi la Vulturu va fi sărbătorită prima ediţie a Zilelor Comunei pe 17 şi 18 august, autorităţile de aici considerand că se impune o asemenea sărbătoare cand tinerii locului se adună din străinătate. Astfel, ziua de sambătă, 17 august, va fi dedicată întalnirii cu fiii satului, unii plecaţi din tinereţe pentru a se realiza profesional, alţii plecaţi în ultimii ani peste hotare în căutarea unui trai mai bun. După slujba pe care o vor oficia preoţii comunei, va fi inaugurat Căminul Cultural, reabilitat pentru prima dată de la construirea sa, în anii ’50. Duminică, pe terenul de sport al comunei unde a fost construită o scenă, va avea loc de la ora 16.00 un spectacol artistic susţinut de elevii talentaţi ai comunei, artişti locali, precum şi de o fanfară, în amintirea celei existente candva în localitate. În recital a fost invitat Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei”. “Suntem cea mai mare comună a judeţului şi nu aveam o zi a comunităţii. Aşa că am stabilit că cea mai potrivită perioadă ar fi în luna august, cand se reîntorc acasă cei plecaţi peste hotare”, ne-a declarat primarul din Vulturu, Nicuşor Păcuraru.

Manelişti la Ziua Comunei Milcovul

Autorităţile din Băleşti s-au întrecut pe ele însele şi au invitat la ziua comunei, din 17 august, un manelist: Cristian Rizescu. Capul de afiş însă al spectacolului, care  va costa 18 mii lei, va fi Mîţu Stoian. Se poartă discuţii şi pentru aducerea fetelor de la Like Chocolate care, cu siguranţă, vor atrage toate privirile sătenilor. Spectacolul va începe la ora15.00 cu cantece şi dansuri prezentate de elevi, iar două ore mai tarziu sunt aşteptaţi să urce pe scena, ce va fi amplasată în curtea şcolii, invitaţii din Capitală. Nici milcovenii nu se lasă mai prejos şi organizează pe 18 august a treia ediţie a Zilei Comunei. “Suntem modeşti în organizare anul acesta, dar tot ne-am propus ca măcar să facem o întalnire cu fiii satului. Sunt mulţi plecaţi la muncă peste hotare care se întorc  acasă în această perioadă. Este un prilej bun, mai ales că în unele ţări se sărbătoreşte Ziua Emigrantului”, ne-a declarat primarul comunei Milcovul, Mihai Neaţă.

Primari care au renunţat la zilele comunelor

Sunt şi primari care au renunţat să mai organizeze zilele comunelor, considerand că sunt alte priorităţi pentru cheltuirea fondurilor, şi aşa puţine de la buget. “Nu am 50-600 mii lei pentru a-i cheltui pe prostii. Dacă aş avea banii ăştia aş face drumuri”, ne-a declarat primarul comunei Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu. Nici la Obrejiţa nu se mai organizează, primăria de aici oprindu-se la trei ediţii. “Nu sunt bani pentru astfel de sărbători. La începutul anului nu au fost prinşi bani în buget cu această destinaţie. Poate anul viitor, dar să vedem ce va fi”, ne-au precizat reprezentanţii Primăriei Obrejiţa. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.