Timp Liber

“Pe plaiul Tojanului”, cel mai longeviv festival vrancean

Ziarul de Vrancea
25 iul 2013 3837 vizualizări
La sărbătoarea din comuna Paltin de duminică vin ansambluri tradiţionale din mai multe zone ale ţării u autorităţile locale vor organiza şi un “Popas în casa timpului”, la Muzeul Etnografic Paltin, care împlineşte anul acesta 41 de ani, fiind înfiinţat la iniţiativa vrednicului primar Ionaşc Nichitoiu

Cel mai longeviv festival folcloriv vrancean îşi derulează duminică o nouă ediţie. Dedicat ansamblurilor folclorice tradiţionale, Festivalul “Pe plaiul Tojanului” de la Paltin se va ţine şi în acest an în locaţia care îi dă şi denumirea. Festivalul îşi propune ca principal obiectiv cunoaşterea, promovarea şi valorificarea tezaurului etnofolcloric vrâncean precum şi introducerea acestuia în circuitul naţional. Pe scena de pe Tojan vor urca, începand cu ora 11,00, ansamblurile folclorice “Fluieraşii” din Dobroteşti, jud. Teleorman, “Romanaşii de Roşiori” din localitatea Roşiori, judeţul Brăila, “Colăceanca” din localitatea Fundul Moldovei, judeţul Suceava, Ansamblul folcloric din Vulcăneşti, judeţul Prahova, precum şi ansamblurile folclorice “Comoara Vrancei” din Năruja, “Chipăruşul”  din Nereju, şi “Buciumaşii” din Spulber. Fiecare va avea un repertoriu ce va reprezenta specificul etnofolcloric al zonei din care provine. Fiind un festival-concurs, evoluţia scenică a fiecărui ansamblu va fi cel mult 25 de minute, aprecierea realizandu-se de un juriu de specialitate. Acesta va fi condus de Valentin Marin- redactor-şef Radio Antena Satelor, iar din componenţa acestuia este întregită de leana Vieru - redactor muzical la Societatea Română de Radiodifuziune, Violeta Ianculescu - realizator de evenimente folclorice la Societatea Română de Radiodifuziune, maestrul coregraf Viorel Vatamaniuc şi Maria Murgoci -directorul Ansamblului folcloric profesionist “Ţara Vrancei”. Festivalul-concurs se va desfăşura pe secţiuni: 10-18 ani şi peste 18 ani, fiecare avand premianţii proprii ce vor primi din partea organizatorului principal, Centrul Cultural Vrancea, premii în bani.

 “Popas în casa timpului” la Muzeul Paltin

Premergător festivalului, la ora 10,00, are loc un “Popas în casa timpului”, la Muzeul Etnografic Paltin, care anul acesta împlineşte 41 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie invitaţii vor putea vizita şi admira piesele muzeului care adăposteşte obiecte şi costume populare vechi de peste 100 de ani, inclusiv celebra bluză populară cu maneca răsucită, specifică Ţării Vrancei. Cu această ocazie va fi organizată şi o expoziţie cu prosoape ţesute tradiţional. În ciuda bugetului de numai 2 mii de lei pe care îl are Muzeul Paltin pentru anul 2013, potrivit primarului comunei, responsabilii acestuia, în frunte cu Drăguţa Miloiu, reuşesc să se gospodărească şi să ţină în viaţă acest obiectiv extrem de valoros. Atat muzeul cat şi festivalul au fost înfiinţate la iniţiativa lui Ionaşc Nichitoiu, fost primar al comunei, care a şi pus bazele, de altfel, unui ansamblu tradiţional al localităţii. Primarul Nichitoiu a decedat în anul 1989, însă amintirea lui este încă vie în localitatea din munţii Vrancei. În urmă cu caţiva ani, directorul Centrul Judeţean pentru Conservarea Tradiţiilor Populare Vrancea de atunci, Eugen Stoianof, propusese chiar instituirea unui premiu special în memoria celui care, împreună cu etno-muzicologul Dumitru D. Stancu, a pus bazele festivalului de la Paltin în anul 1967. Ideea, apreciată la vremea respectivă, nu a fost valorificată din păcate. Ediţia din acest an se va bucura de un recital extraordinar al Ansamblului Folcloric “Ţara Vrancei”.

Se vrea o monografie e comunei

Organizatorii locali, Primăria şi Consiliul Local Paltin, obştea şi agenţii economici din zonă au profitat de renumele festivalului şi au decis să aducă pe bani mulţi şi interpreţi care vor urca pe scenă după terminarea festivalului. Aceştia sunt gorjeanca Mariana Ionescu Căpitănescu şi Constantin Enceanu, care pare să facă naveta în Vrancea în ultimul timp, dacă avem în vedere numărul de cantări avute în acest judeţ vara aceasta. “Sponsorii şi obştea vor plăti interpreţii, care vin la propunerea celor care dau banii. Primăria nu are buget pentru aşa ceva”, ne-a declarat primarul comunei Paltin, Aurel Bîtcă. Potrivit acestuia Primăria şi Consiliul Local intenţionează să realizeze şi o monografie a comunei. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.