Timp Liber

Cum sărbătorim de Dragobete, simbolul dragostei la români

Mihaela Beșleagă
23 feb 2012 7778 vizualizări
Azi, între orele 10.00 -17.00, la Teatru, vă puteţi căsători pentru o zi, cu „binecuvîntarea” primarului tinerilor u la Casa de Cultură din Panciu va avea loc un spectacol concurs dedicat “Dragobetelui - simbolul dragostei la români” u o seară romantică puteţi petrece şi în cluburile şi restaurantele din Focşani, cu premii pentru cea mai originală declaraţie de dragoste sau cel mai dulce sărut

Romanii sărbătoresc astăzi Dragobetele, un personaj de legendă similar lui Eros sau Cupidon, un bărbat chipeş şi iubăreţ. Se crede că Dragobetele ocroteşte şi poartă noroc îndrăgostiţilor, putînd fi socotit un veritabil Cupidon romanesc. Simbol al iubirii, dar şi al începutului primăverii, Dragobetele este un prilej în plus pentru ca îndrăgostiţii să îşi declare sentimentele. Pentru a veni în întîmpinarea acestora, elevii din cadrul Consiliului Local al Tinerilor Focşani organizează tradiţionala acţiune de Dragobete, „Căsătoriile pentru o zi”. Astfel, astăzi, între orele 10.00 – 17.00, în Piaţa Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia”, primarul tinerilor, Sergiu Mocanu, va oficia căsătorii de probă, pentru o zi, fericitele cupluri urmînd să primească şi cîte un simbolic certificat de căsătorie. „Mîine (azi, n. r.) îi aşteptăm pe toţi tinerii din Focşani, care doresc să facă acest pas, în faţa Teatrului, unde vom oficia căsătorii pentru o zi. Cu acest prilej am pregătit 150 de cerificate”, ne-a declarat Sergiu Mocanu. Pentru această activitate, Primăria Focşani a alocat suma de 566 lei.


Dragobetele iubeşte şi la Panciu


Şi la Panciu se va sărbători Dragobetele, o tradiţie veche de sute de ani. Astăzi, la Casa de Cultură din oraş, de la ora 18.00, va avea loc un spectacol concurs dedicat “Dragobetelui - simbolul dragostei la români”. „Spectacolul este gîndit şi realizat de tinerii din oraş şi vorbeşte despre dragoste şi venirea primăverii, aşa cum este ea reprezentată în tradiţia locală a comunităţii din Panciu”, transmite Biroul de presă al Primăriei. „Dragobete, simbolul începutului de primăvară şi al dragostei la români” este un eveniment organizat în cadrul proiectului „Tradiţie şi Spiritualitate pănceană”, care vizează promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din Panciu. Tot De Dragobete, Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor (CJPCTAM) a vernisat ieri o expoziţie de artă populară, ocazie cu care elevii şcolii au susţinut şi un program artistic.

 
Petreceri de Dragobete în club şi la restaurant


Petreceri de Dragobete se organizează şi în toate cluburile din Focşani în această seară, la sfîrşit de săptămînă, cînd puteţi ieşi în oraş împreună cu persoana iubită. Posibilităţi de petrecere a unei seri memorabile sînt şi la restaurant, într-o atmosferă caldă, cu mîncare bună şi muzică plăcută. Puteţi sărbători romaneşte iubirea la Restaurant Laguna astăzi, începînd cu ora 19.00, alături de formaţia Rustic Band. Meniul costă 55 lei/persoană, cu două feluri de mîncare şi desert, băuturile urmînd să se comande şi să se achite separat. O seară romantică puteţi petrece, de ce nu, şi în club. În TMC s-a pregătit un „Dragobete Party”. „Arată-ţi sau întîlneşte-ţi dragostea într-un party autentic romanesc, plin de surprize, concursuri şi distracţie. Premii pentru cea mai frumoasă şi originală declaraţie de dragoste, cel mai frumos sărut şi cea mai mare spirală”, promit organizatorii. Intrarea costă 10 lei. Şi în Times Pub va fi petrecere azi, de Dragobete, cu Dj Zet. „Fii alături de noi pe 24 februarie şi susţine Dragobetele ca sărbătoare naţională a iubirii! Este timpul să ne aducem aminte de rădăcinile tradiţiilor noastre şi să le îmbrăţişăm. De Dragobete iubeşte ROManeşte!”, vă cheamă la petrecere reprezentanţii clubului. Fetele singure primesc băutură gratis, cuplurile au parte de multe surprize şi se vor oficia şi căsătorii pentru o zi. De asemenea, se va premia şi cel mai lung sărut.  Şi în clubul Pulse se petrece de Dragobete în această seară, sub îndemnul: „Iubeşte romaneşte!”. Fetele au intrarea liberă, iar băieţii plătesc 10 lei (bon de consumaţie). (Mihaela BEŞLEAGĂ)

Ce este Dragobetele?


Pe vremuri, în preajma zilei de 1 martie, oamenii ţineau Dragobetele, sau Ziua Indrăgostiţilor, Cap de primăvară, Logodnicul Păsărilor. Este momentul în care natura se trezeşte, păsările îşi caută cuiburi, iar oamenii, în special tinerii, intră şi ei în rezonanţă cu natura vie. Divinitate mitologică similară lui Eros sau Cupidon, Dragobetele este considerat a fi fiul Dochiei, un bărbat chipeş şi iubăreţ nevoie mare. Nu blînd ca Sf. Valentin, ci năvalnic, el era la daci zeul care oficia în cer la începutul primăverii nunta tuturor animalelor. De Dragobete, fetele şi băieţii se întîlnesc pentru ca iubirea lor să ţină tot anul, precum a păsărilor ce se „logodesc” în acestă zi. Dragobete este şi un zeu al bunei dispoziţii, de ziua lui făcîndu-se petreceri, iar de acolo porneau de multe ori viitoarele căsnicii. Înainte de vreme pretutindeni prin sate se auzea zicala: „Dragobetele sărută fetele!”. În această zi se făceau logodne simbolice pentru anul următor sau fetele şi băieţii făceau frăţii de sînge. Credinţa populară românească spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriţi de boli tot anul. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.