Timp Liber

Secretele Muzeului de Stiinte ale Naturii din Focsani

Aurelian Ivan
27 mai 2011 3977 vizualizări
Muzeul are o colectie impresionanta de pasari, aproape 2.000, din care 90% nu au fost vazute niciodata de public, din cauza lipsei de spatiu

Stiati ca Muzeul de Stiintele Naturii din Focsani are una dintre cele mai mari colectii de pasari naturalizate din tara si ca din cele aproape 2.000 de exemplare care sint in depozite, nici 10% nu au fost expuse vreodata, din cauza lipsei de spatiu? Printre exemplare se gasesc pasari care au diparut de mult din mediul natural si care nu mai pot fi vazute acum decit la Muzeu. Este cazul vulturului negru, o pasare rapitoare din Vrancea. Dimensiunile pasarii erau infricosatoare, acesta fiind considerat cel mai mare din Romania. Aparitia acestui vultur pe cer semana mai degraba cu un deltaplan, decit cu o pasare. Aripile deschise ale vulturului masurau aproape trei metri. Din 1970, vulturul negru a fost ucis in masa. "Din ceea ce stiu, intre anii 1960 si 1970, in Vrancea s-a inceput o prigoana impotriva lupilor care erau considerati daunatori. Ca sa ucida lupii, autoritatile de atunci puneau cadavre otravite, si cum vulturul negru era un consumator de cadavre, de aici si disparitia lui", spune muzeograful Iulian Mazilu. Acum, acest vultur poate fi admirat doar naturalizat la Muzeul de Stiinte ale Naturii. Printre exponate se gasesc si pasari exotice, cum este colibri sau emu. Multe dintre aceste exemplare au o vechime de 70, chiar 80 de ani si sint inca intr-o stare buna. Printre colectiile valoroase ale muzeului este si cea de oua si cuiburi, inceputa inca din 1930. "Acum este interzisa o astfel de colectare, de aceea colectia noastra de oua si cuiburi este foarte valoroasa. In zilele noastre ai voie doar sa fotografiezi sau sa filmezi, atit", mai spune muzeograful. Pina se va rezolva problema spatiului, cele aproape 2.000 de exemplare de pasari vor ramine intr-un catalog de inventar pe care il vor sti si vedea doar muzeografii. Putinele exponate ale Muzeului de Stiinte ale Naturii din Focsani pot fi totusi admirate zilnic, platind un bilet pentru adulti de 4 lei si pentru copii 2 lei. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.