Timp Liber

Cascadele Vrancei, bijuterii ascunse in stincile din munte

Mihaela Beșleagă
31 oct 2008 20277 vizualizări
Caderi de apa impresionante stau ascunse in cotloanele muntilor: cascada Putnei, Misina, Alunul, Mioarele si Naruja

In splendoarea acestei toamne blinde si colorate in tonuri de ruginiu va propunem o drumetie pe cararile muntilor Vrancei, pentru a descoperi, in cele mai neasteptate unghere de munte, adevarate minuni ale naturii. Desi Cascada Putnei este cea mai cunoscuta, plaiurile montane vrincene se pot mindri ca adapostesc alte patru caderi de apa, pe cit de necunoscute si de misterioase, pe atit de spectaculoase. Este vorba despre cascadele Misina (sau cascada Boului), Mioarele, Alunul (sau Cascada din Horn) si Cascadele Narujei (sau Caldarile Narujei, cum mai sint numite). "Cea mai mare si mai frumoasa cadere de apa este Alunu, asa-numita cascada din Horn, care este o cascada tipica. Restul, Caldarile Narujei si Cascada Putnei, de pilda, sint mai degraba "saritoare", iar Misina, din pacate, e acum colmatata. Sint, oricum, niste locuri deosebit de frumoase si de interesante", ne-a spus prof. Florin Roman, autorul celui mai complet volum dedicat Muntilor Vrancei. In rindurile de mai jos va invitam sa descoperiti citeva amanunte despre cascadele mioritice.


Cascada Putnei


La iesirea din spatiul montan, riul Putna a sculptat un sector de defileu, o cascada spectaculoasa ce se desfasoara pe 76 metri lungime si pe o diferenta de nivel de 14 metri, cu un debit mediu de 9

mc/s. în zona cascadei au avut loc intense procese tectonice, dintre care cel mai recent a fost cutremurul din 1802, in urma caruia riul si-a schimbat cursul pe un sector de 350 m aval de actuala cascada. Caderile de apa de pe cursul riului Putna formeaza un ansamblu complex unic in Romania. La cea mai cunoscuta cascada a Vrancei se poate ajunge urmind drumul judetean DJ 205 F Lepsa - Soveja, continuat cu drumul forestier de pe valea piriului Lepsa.


Cascada Misina (Cascada Boului)


Cascada face parte, la fel ca si cascada Putnei, dintr-o arie protejata. Rezervatia naturala Misina este situata in bazinul superior al piriului Misina. Formarea acestei caderi de apa de circa 12 m intr-un ansamblu peisagistic unic este consecinta intenselor procese tectonice din trecut. Calea principala de acces la Cascada Misina este drumul judetean DJ 205D Valea Sarii "" Naruja (care se desprinde din DN2D), continuat cu DC 78 pina la Valea Neagra. Drumul forestier de pe vaile piraielor Balosu si in continuare, Misina, conduce in aria protejata si la Cascada Boului, situata la circa 1.000 m altitudine. De la capatul drumului forestier, pe poteci tainice, se poate urca direct spre Zboina Frumoasa, un virf de 1.657 m, unul din "farurile" Muntilor Vrancei, de pe care se pot admira multe din frumusetile zonei.


Cascada Alunul (Cascada din Horn) si Cascada Mioarele


La cea mai interesanta cadere de apa din Muntii Vrancei se poate ajunge pe traseul Saua Golici (muntele Coza) "" piriul Mioarele "" piriul Alunul "" comuna Birsesti. De la masivul Coza, pe un drum forestier de 22 km se ajunge in aria subcarpatica locuita a Vrancei. Traseul se ramifica din curmatura situata in punctul "Golici" spre sud-est de o stina parasita. Inainte de intersectia cu drumul forestier, printr-o abatere foarte scurta, se poate vizita Cascada din Horn, pe cit de misterioasa si de ascunsa privirilor, pe atit de frumoasa si spectaculoasa. Pe cursul piriului Mioarele se gaseste si cascada omonima.

Cascada Naruja (Caldarile Narujei)

In imparatia Zboinei Frumoase se afla un alt colt de rai, Cheile Narujei, cu "caldarile" sale, cascade impresionante, in preajma piriului Misinei. La varsare, in stinga drumului, se deschide un peisaj cu chei inguste si intunecoase, praguri, repezisuri si mici cascade. Putin in amonte, la circa 15 - 20 de metri, se afla Caldarile Narujei. Aici, apa se arunca vijelioasa peste cele trei praguri de roca din albia ingusta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.