Timp Liber

Focşaniul este generos şi meloman

Ziarul de Vrancea
19 apr 2016 1155 vizualizări
"Când viorile au început să cânte, m-am gândit că aşa trebuie să arate Edenul transpus în sunete... Era primul concert simfonic la care asistam, mai exact primul concert de Tango Simfonic. O adevărată cascadă de sunete ce-ţi îmbată simţurile. Timp de aproape două ore am trăit fiecare notă... Parcă nimic nu mai exista... Doar acele sunete scoase de instrumente, ce ne strabăteau trupurile şi sufletele. O experienţă unică ce o recomand oricărei persoane.",

 aceasta este mărturia Iulianei Negoiţă, o bloggeriţă de la dizabil.eu, care a participat pentru prima dată la un concert al Orchestrei de cameră Unirea, în cadrul proiectului "Focşaniul meloman", iniţiat de Asociaţia de Tineret "Eu, tu şi ei", cu sprijinul Ateneului Popular "Mr. Gh. Pastia". A fost al treila concert din actuala stagiune la care au participat vrânceni care iubesc muzica, dar care în mod obişnuit nu pot ajunge singuri la concerte din pricina vârstei generoase, a bolilor sau a dizabilităţilor de care suferă. Alături de Iuliana Negoiţă şi de soţul ei Vasile Prunilă, s-a bucurat de tangourile Analiei Selis, pe 14 martie, şi un grup de seniori de la Căminul pentru bătrâni din Focşani. Invitaţii noştri au fost doi domni, Mirică Vasile şi Ioan Adam, şi o doamnă Milica Iştan. Alături de voluntarii de la "Cuibul democraţiei" de la Biblioteca Judeţeană, coordonaţi de Margareta Tătăruş, seriorii au ieşit la un ceai şi apoi s-au bucurat împreună de o seară muzicală, la Ateneu. Dirijorul Orchestrei, domnul Vincent Grüger i-a saluat pe invitaţii noştri speciali şi i-a poftit şi la următoarele concerte. Au fost atât de fericiţi încât la finalul serii au izbucnit în lacrimi de bucurie. Atunci ne-am promis că acest proiect socio-muzical va continua, aşa că luni seară alţi cinci seniori de la Căminul pentru bătrâni din Focşani şi-au exprimat dorinţa de a merge la concertul Orchestrei "Unirea".

“Arată-mi mie Doamne calea…”

Am avut parte de o atmosferă foarte plăcută şi la concertul Tango Simfonic al Orchestrei de Cameră UNIREA, în care invitata specială a fost artista argentiniană Analia Selis

Aşezaţi confortabil în primele rânduri Aurica Bercaru, Georgeta Prodan, Elena Sorani,  Maria Rotaru şi Neculai Munteanu au avut bucuria de a asista la concertul vocal-simfonic al Orchestrei de Cameră UNIREA şi al Corului Municipal PASTORALA, concert dedicat Învierii Domnului, intitulat “Arată-mi mie Doamne calea…”. Însoţitorii lor au fost aceeaşi bloggeri implicaţi în comunitate, Alexandra Tătaru, Valy Crintea şi Adrian Mangu. În prima parte a concertului orchestra a interpetat lucrarea sacră “Ultimele şapte Cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce” de Joseph Haydn. În micile pauze directorul Ateneului a citit pasajele religioase care anunţă patimile lui Iisus. În partea a doua, Corul PASTORALA şi Orchestra UNIREA au intonat câteva dintre lucrările reprezentative perioadei liturgice ce o parcurgem pe calea Învierii Domnului. Lângă lucrări universale şi consacrate ale genului vocal simfonic au fost interpretate în primă audiţie lucrări corale româneşti cu veşmânt nou, orchestral, realizat de Ioan Dobrinescu. Cele două ansambluri au evoluat sub bagheta dirijorilor Vincent Ggrüger şi Dumitru Săndulachi.

Focşaniul meloman, Focşaniul generos

Cât priveşte proiectul "Focşaniul meloman", coordonat de Silvia Vrînceanu, redactor şef al Ziarului de Vrancea, ne dorim să continue pe parcursul întregii stagiuni, în măsura în care vor fi găsiţi voluntari disponibili să fie însoţitori, companioni dar şi ajutoare de nădejde pentru cei mai fragili dintre concetăţenii noştri, care vor să intre într-o sală de concerte pentru a se bucura şi ei de muzică bună. Proiectul se adresează melomanilor care nu pot veni singuri la concerte dar îşi propune, totodată, să diversifice publicul Orchestrei de cameră Unirea, care funcţionează de şapte ani pe lângă Ateneul Popular şi care are încă nevoie de ajutor pentru a deveni o adevărată instituţie culturală a Focşaniului. Iar proiectul este o dovadă că Focşaniul nu este doar meloman, ci şi generos. (Dana LEPĂDATU)


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.