Timp Liber

Vrancea pitorească

Ziarul de Vrancea
19 nov 2015 1228 vizualizări
Depresiunea Bisoca-Jitia-Neculele

Aşezată într-un cadru natural deosebit, Jitia a fost descrisă de Alexandru Odobescu în cartea sa „Pseudokineghetikos”. Venind dinspre Buzău, scriitorul se opreşte pe culmile Bisocii, fascinat de priveliştea ce i se desfăşura dinaintea ochilor : “… sub aceste muchii pământul se lasă la vale în costişe şi pripoare gradate până se cufundă în jgheaburile mult umbrite ale Râmnicului şi Râmnicelului” şi recunoaşte că nu se putea desprinde de aceste privelişti “ce orăşenilor le este dat arareori a le vedea”. La fel de bine surprinde natura locurilor şi Alexandru Vlahuţă în ”România Pitorească ” prin 1900. Venind dinspre mănăstirea Găvanu, judeţul Buzău, ajunge “în măreaţa spintecătură a Râmnicului. Acolo, valea se deschide ca o carte. Pe malurile revărsate, se înfig gospodării, căsuţe rare, fâneţe îngrădite cu leaţuri, fâşioare de livezi prinse în clinuri înguste, gata să pornească şi să curgă în râpă”. Este situată în partea de sud-vest a judeţului Vrancea, în zona de curbură a Carpaţilor, în depresiunea Bisoca-Jitia-Neculele, zonă de confluenţă a celor trei provincii istorice : Muntenia, Moldova şi Transilvania.

Prof. Sorin Pantelimon, Şcoala Gimnazială Vintileasca


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.