Timp Liber

Vezi ce boli te lasă fără permis! Şoferii sunt testaţi doar în unităţi autorizate

Raluca Manolache
14 mai 2015 6170 vizualizări
Trei şoferi au rămas anul trecut fără permis pentru că sufereau de anumite afecţiuni incompatibile cu şofatul u conform legislaţiei în vigoare, persoanele care prezintă tulburări grave ale ritmului cardiac au interdicţie în a intra în posesia permisului, iar persoanele care au stimulator cardiac pot conduce numai cu avizul medicului

Dacă eşti bolnav, rişti să rămâi fără permis de conducere. Trei persoane au rămas fără permis pe parcursul anului trecut pentru că sufereau de anumite afecţiuni incompatibile cu şofatul. Permisele acestora au fost anulate după ce au fost opriţi în trafic de către poliţiştii Rutieri. În urma controalelor efectuate, s-a constatat astfel că aceştia nu mai au dreptul să posede permis de conducere. În acest sens, există şi o listă cu afecţiunile care sunt incompatibile cu şofatul, fiind menţionate aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul. Astfel, dacă în cazul unui viitor şofer există vreo îndoială cu privire la acuitatea vizuală a solicitantului, acesta trebuie să fie examinat de o unitate de asistenţă medicală autorizată. Medicii au în vedere la consult acuitatea vizuală, câmpul vizual, capacitatea vizuală în condiţii de luminozitate redusă, sensibilitatea la lumină puternică şi contraste, diplopia şi alte afecţiuni oculare care periclitează conducerea în condiţii de siguranţă.

Ai handicap fizic? Dai test practic!

Vizate de lista bolilor interzise sunt şi persoanele cu handicap, în cazul cărora se solicită un aviz medical. „Eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere candidaţilor ori conducătorilor auto cu handicap fizic este posibilă, cu anumite restricţii, numai cu avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecţiunii sau anomaliei respective şi, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic. De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul şi dacă respectivul conducător auto trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic, în măsura în care proba de verificare a aptitudinilor şi comportamentului demonstrează că, utilizând un astfel de dispozitiv, conducerea vehiculului nu ar fi periculoasă”, se arată în legislaţia actuală.

Ai probleme cu inima? Rişti să rămâi fără permis

Şi persoanele care prezintă tulburări grave ale ritmului cardiac au interdicţie în a intra în posesia permisului, iar persoanele care au stimulator cardiac pot conduce numai cu avizul medicului. În cazul diabetului zaharat pentru care se urmează tratament medicamentos, intervalul dintre examinările medicale nu trebuie să depăşească cinci ani. „Conducătorilor auto care suferă de diabet zaharat li se pot emite sau reînnoi permisele de conducere. În cazul în care aceştia urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei (insulină şi unele antidiabetice orale), se aplică următoarele criterii: în ultimele 12 luni nu s-a înregistrat niciun episod de hipoglicemie acută; conducătorul auto este deplin conştient de implicaţiile hipoglicemiei; conducătorul auto demonstrează că poate ţine sub control aceste episoade prin monitorizarea periodică a nivelului de glucoză din sânge, cel puţin de două ori pe zi şi atunci când intenţionează să conducă; şoferul demonstrează că înţelege riscurile hipoglicemiei; nu există alte complicaţii ale diabetului care ar putea afecta capacitatea de a conduce autovehicule. În plus, în aceste cazuri, permisele se emit numai pe baza unui aviz al unei unităţi de asistenţă medicală autorizată şi a examinărilor medicale periodice care trebuie să aibă loc la intervale care să nu depăşească 3 ani”, se mai arată în ordin. La volan nu auvoie nici bolnavii psihic.

Şoferii, examinaţi doar în unităţi autorizate

Persoanele care doresc să obţină permisul de conducere şi au nevoie de întocmirea fişei medicale se pot adresa doar unităţilor autorizate pentru efectuarea controalelor medicale impuse prin legislaţie. Cinci unităţi cu profil medical din Vrancea au reuşit să obţină autorizaţia de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) în vederea examinării candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere, dar şi şoferilor de autovehicule şi tramvaie. Pe lista instituţiilor autorizate figurează Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, Spitalul Militar de Urgenţă, Clinica Materna şi Clinica Tinereţii din Focşani. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.