Timp Liber

Expoziţie personală Elena Bîrhală în Bucureşti

Ziarul de Vrancea
3 apr 2014 2873 vizualizări
“Doamna florilor de camp” a fost remarcată de criticii de artă renumiţi care i-au propus să expună în Capitală

Elena Bîrhală, cunoscută publicului vrancean şi nu numai pentru tablourile sale în special florale, îşi deschide în Bucureşti prima sa expoziţie personală. Intitulată “Primăvara sufletului”, expoziţia va fi amenajată la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” din Sectorul 4 al Capitalei şi va fi vernisată vinerea viitoare, pe 11 aprilie, la ora 18,00. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală ARTAR, cu sprijinul Centrului Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” şi Primăriei Sectorului 4 Bucureşti. Expoziţia va fi deschisă cel puţin două săptămani şi va cuprinde lucrări reprezentand flori de primăvară, lucrate în ulei pe panză, cele mai multe fiind noi. La eveniment va fi distribuit un DVD cu un mic interviu luat artistei, un CV şi lucrări prezente în expoziţie. Elena Bîrhală Pascu s-a născut pe 30 august 1943 la Focşani într-o familie de pictori bisericeşti. Este fiica celebrului pictor de biserici Vasile Pascu pe care l-a însoţit în activitatea sa încă de la varste fragede. A absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Facultatea de Istorie şi Teoria Artei din Bucureşti şi a predat timp de peste 35 de ani la Şcoala “Ştefan cel Mare” şi la Liceul de Arte din Focşani. Are numeroase expoziţii personale şi de grup în ţară, iar lucrări ale sale se află în colecţii muzeale şi particulare din ţară şi străinătate. A devenit cunoscută prin florile de pe panzele sale, fiind denumită “doamna florilor de camp”.
 

Expoziţia va fi prezentată de criticul de artă Roxana Bărbulescu
 

Expoziţia de la Centrul Cultural pentru UNESCO vine la sugestia criticului de artă Roxana Bărbuleascu, focşăneancă la origini, care a remarcat lucrările Elenei Bîrhală în cadrul expoziţiilor de grup pe care le-a vernisat în ultimii ani. “Lucrările Elenei Bîrhală Pascu emană din prima clipă veselie. Gama cromatică diversă, culorile calde, pline de lumină, umplu de vibraţie spaţiul tablourilor. Ataşamentul personal faţă de universul floral, dar şi faţă de copii, florile vieţii, este evident în lucrările sale, reprezentand elementul fundamental al propriului univers artistic, confesiunea vizuală a artistei. Freamătul trăsăturilor de penel, al tuşelor sigure, cromatica, transferă florilor întreaga vitalitate exprimand, în acelaşi timp, de fapt, o mulţime de nuanţe sufleteşti. Artista se regăseşte în special în florile de camp, aşa cum ea însăşi recunoaşte atunci cand spune că dacă ar fi să-şi facă autoportretul, ar lua un buchet de flori de camp şi l-ar lăsa să cadă lejer într-un vas. Picturalul şi decorativul se îmbină armonios, iar bucuria culorilor, a jocurilor de culoare, se revarsă direct în sufletele noastre pentru că artista reuşeşte să ne transmită, prin fiecare tuşă, propriul sentiment de bucurie şi imensa stare de bine pe care le are cand pictează”, scrie criticul de artă Roxana Bărbulescu. (M. VLĂDESCU)

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
roxana barbulescu, acum 3667 zile, 11 ore, 17 minute, 39 secunde
Ii asteptam cu drag si cu surprize placute pe focsanenii care pe 11 aprilie se afla in Bucuresti!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.