Sport

Biatlonul romanesc, fără regină

Ziarul de Vrancea
22 mar 2017 876 vizualizări
Eva Tofalvi participantă de cinci ori la Jocurile Olimpice, şi-a anunţat retragerea

Eva Tofalvi, sportiva romană cu cele mai bune performanţe la biatlon, şi-a anunţat retragerea din activitate, la varsta de 38 de ani. Tofalvi a participat week-end-ul trecut la etapa de Cupă Mondială de la Oslo şi spune că aceasta ar putea reprezenta ultimul concurs din cariera ei. "Nu sunt sută la sută sigură, dar simt că este momentul să mă aşez şi eu şi să-mi fac o familie. Ştiu că Jocurile Olimpice sunt după colţ, dar nu cred că mai pot investi energia necesară pentru un astfel de eveniment. Îmi place să concurez şi iubesc schiul mai mult decat orice, aşa că aceste lucruri îmi vor lipsi cu siguranţă. Nu-mi vor lipsi stresul şi călătoriile. Abia aştept să stau acasă o perioadă, cu prietenul meu. Cred că a sosit momentul să schimb totul", a declarat Tofalvi, pentru site-ul Uniunii Internaţionale de Biatlon. Ea şi-a amintit dificultăţile cu care s-a confruntat în cariera ei, în care nu a beneficiat de echipament de înaltă clasă şi asistenţă, ca adversarele cu care s-a confruntat. "Caştigarea Cupei Mondiale este probabil cea mai importantă amintire care îmi rămane. Schiurile mele nu erau aşa bune, nu aveam medici şi antrenori cu mine, ca la marile echipe, cum ar fi Norvegia. De aceea să caştig la Hochfilzen a fost cu adevărat deosebit şi pentru că am simţit că e un premiu faptul că a trebuit să muncesc dublu faţă de majoritatea ca să compensez ce nu puteam avea. în Romania nu aveam arme pentru stangaci. Pur şi simplu nu aveam asemenea lucruri de lux", a spus Tofalvi, care a precizat că a trebuit să înveţe să tragă cu dreapta.
În aprilie 2016, Uniunea Internaţională de Biatlon (IBU) a anunţat că Eva Tofalvi a fost depistată pozitiv cu meldonium. Ea a fost reabilitată după ce s-a dovedit că a luat medicamentul mildronat înainte ca substanţa activă să fie interzisă, la 1 ianuarie 2016. Acest episod este singurul lucru urat din carieră, spune Tofalvi. Eva nu vrea să rămană în sportul pe care l-a practicat atat de mult timp: "Viitorul meu este acasă, la Harghita Băi. Am o mică afacere acolo, un mic hotel, care merge bine. Acum deschid un magazin de sport. Nu cred că voi rămane în biatlon, în acest moment mi se pare prea stresant."
Eva Tofalvi este prima sportivă din Romania caştigătoare a unei etape de Cupă Mondială, în 2008, la Hochfilzen (Austria), în proba de 15 kilometri individual. Ea a participat de cinci ori la Jocurile Olimpice de iarnă (în 1998, 2002, 2006, 2010, 2014), la ediţiile de la Salt Lake City din 2002, de la Vancouver din 2010 şi de la Soci din 2014 fiind portdrapelul Romaniei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.