Sport

Mega-Cupa Mondială

Ziarul de Vrancea
10 ian 2017 1158 vizualizări
FIFA a decis ieri trecerea la formatul de 48 de echipe la competiţia supremă fotbalistică, începand cu 2026

Consiliul FIFA, reunit la Zürich, a aprobat, ieri, în unanimitate, mărirea numărului de participante la turneul final al Cupei Mondiale de la 32 la 48, începand de la ediţia din 2026. Cei 33 de membri ai consiliului au validat astfel o formulă cu 16 grupe de cate trei echipe. Ca urmare a măririi numărului participantelor, va creşte şi numărul meciurilor, de la 64 la 80.
În decembrie, preşedintele FIFA, Gianni Infantino, declara că federaţiile naţionale sunt "în proporţie covarşitoare" în favoarea măririi numărului echipelor participante la Cupa Mondială de la 32 la 48.  Infantino, aflat în funcţie din februarie 2016, a făcut din extinderea Cupei Mondiale una dintre promisiunile campaniei sale electorale. Infantino a sugerat iniţial o Cupă Mondială cu 40 de echipe, dar a adăugat alte opt echipe în luna octombrie.  FIFA a îndepărtat orice temeri că un format extins al competiţiei ar putea coborî standardele turneului şi l-ar face prea lung.  Au existat critici, inclusiv din partea cluburilor de top din Europa şi din partea unor antrenor cu renume, care consideră că FIFA strică o formulă caştigătoare a Cupei Mondiale. Un raport confidenţial al FIFA a afirmat că un Mondial cu 48 de echipe ar aduce o creştere de 640 de milioane de dolari faţă de previziunile pentru CM 2018, din Rusia, la care vor participa 32 de echipe.  Ultima ediţie a Cupei Mondiale, desfăşurată în 2014, în Brazilia, a fost considerată drept cea mai bună din istoria de 87 de ani a competiţiei, cu rezultate şocante, finaluri dramatice şi extraordinare performanţe individuale.
Conform proiectului preşedintelui FIFA, turneul final va avea 16 grupe de cate trei echipe,. detaliile urmand a fi anunţate ulterior de către FIFA. Din fiecare grupă se vor califica în faza următoare primele două clasate, iar apoi competiţia va continua în sistem eliminatoriu. Numărul participantelor la Cupa Mondială a fost mărit anterior în 1998, de la 24 la 32.
Potrivit unor surse apropiate de FIFA,, citate de AFP, Europa ar putea fi reprezentată de 16 echipe, în loc de 13, iar Africa de nouă echipe. Confederaţiile din Africa şi Asia salută această decizie, ca şi unele federaţii europene, în schimb decizia este regetată de Asociaţia Cluburilor Europene. Gazda primei Cupei Mondiale cu 48 de echipe la turneul final din 2026, în urma deciziei luate marţi de Consiliul FIFA, va fi aleasă în mai 2020 şi nu va fi din Europa sau Asia, a anunţat Federaţia internaţională de fotbal.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.