Sport

Cine au fost cei mai buni şahişti la Cupa Ziua Armatei?

Dan Chiriac
28 oct 2016 1013 vizualizări
Competiţia de şah Cupa Ziua Armatei s-a desfăşurat în sistem elveţian, şah rapid, 7 runde şi a fost organizată pe două turnee

La Sala Polivalentă din Focşani s-a desfăşurat Cupa Ziua Armatei, competiţie dedicată memoriei tuturor ostaşilor români căzuţi la datorie de-a lungul întregii noastre istorii. În anul 1951, ca zi specială dedicată omagierii şi comemorării în fiecare an a ostaşilor jertfiţi pe câmurile de luptă a fost desemnată 25 octombrie, prilejuită de eliberarea la 25 octombrie 1944, în cel de-al Doilea Război Mondial a teritoriului României de sub ocupaţia trupelor fasciste invadatoare. La 25 octombrie se omagiază şi se comemorează nu doar eroii căzuţi în Al Doilea Război Mondial, ci din toate războaiele de apărare. Competiţia de şah Cupa Ziua Armatei s-a desfăşurat în sistem elveţian, şah rapid, 7 runde şi a fost organizată pe două turnee: Turneul A rezervat copiilor şi juniorilor până la 14 ani şi Turneul B rezervat copiilor până la 8 ani. La Turneul A s-au întocmit clasamente pe trei categorii de vârstă: 14 ani, 12 ani şi 10 ani. La Turneul B s-au întocmit clasamente pe două categorii de vârstă, 8 ani şi 6 ani, precum şi categoria fete, această categorie fiind posibil de introdus doar când sunt mai mult de trei participante într-un turneu. În cadrul Turneului A, la 14 ani câştigător a fost Andrei Cucoaneş, care a fost şi ocupantul locului I pe Turneul A, urmat în ordine de Alexandra-Ioana Banciu şi Adrian-Ionuţ Săvulescu. La 12 ani cei mai buni trei şahişti au fost Ştefan Dănilă, care a fost şi ocupantul locului al II-lea la Turneul A, urmat de Carmen-Nicola Ioniţă şi Marius Atanasiu. La 10 ani pe primele trei locuri s-au clasat: Mihnea-Iustin Baciu, care a fost şi ocupantul locului al III-lea la Turneul A, Cristian-Eduard Şimon şi Alexandru –Ionuţ Borza. 

 

Competiţie echilibrată în turneul B

 

În cadrul Turneului B, la 8 ani lupta pentru ocuparea primelor locuri a fost cel mai viu disputată şi cea mai echilibrată, cîştigător putând fi oricare dintre primii cinci. Cei mai buni trei şahişti, după numărul punctelor acumulate, au fost Cristian-Gabriel Ungur, Alex-Ştefan Zlata şi Denis-Georgian Cernica, dar, după cum au jucat şi după valoarea lor, se putea foarte bine pe podium să urce şi Sebastian-Mihail Potlog sau Valentin Corbu. La categoria fete pe primele trei locuri s-au clasat: Elena Lupu, Alicia Popa şi Elena Jinga. La 6 ani pe primele trei locuri s-au clasat: David-Mihai Andrei, David-Adrian Eşanu şi Andrei Nicolau, dar acesta din urmă, dacă erau cel puţin 4 copii de 5 ani, pentru a se face clasament separat pentru ei, ar fi luat locul I la 5 ani. „Foarte multe partide s-au ridicat la un deosebit nivel tehnic şi spectacular, îndeosebi ale lui Andrei Cucoaneş, Ştefan Dănilă, Mihnea –Iustin Baciu, Cristian-Eduard Şimon, Alexandru-Ionuţ Borza şi Sebastian Ştefan Ciobanu. Într-o bună măsură acelaşi lucru se poate spune şi despre unele partide de la Turneul B unde confruntarea dintre Cristian-Gabriel Ungur şi Alex-Ştefan Zlata parcă nu era între doi copii de 7 ani ci între doi copii cu cel puţin 4 ani mai mult. În afara celor doi, la Turneul B au avut prestaţii peste nivelul vârstei lor Denis-Georgian Cernica, Valentin Corbu şi Potlog-Sebastan Mihail. Să facem o remarcă în plus pentru Alexandru Ionuţ Borza şi Octavian-Andrei Ciubotaru care au împlinit de puţin timp 8 ani şi puteau să joace conform vârstei lor la Turneul B dar au preferat să se călească în focul unor lupte mai grele jucând la Turneul A cu şahişti mai experimentaţi între 9 şi 14 ani. Să-l menţionăm şi pe David-Mihai Andrei care la 6 ani a reuşit să se claseze al VI-lea la Turneul B înaintea mai multor şahişti de 7 şi 8 ani. Toate acestea sunt un motiv de regret că la categoria băieţi 8 ani nu s-a putut merge anul acesta la Campionatele Naţionale de şah pe echipe”, spune Anton Soare, unul dintre organizatorii turneului. Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vrancea a oferit câte o cupă câştigătorului fiecărui turneu, 16 medalii primilor clasaţi pe categoriile dinainte anunţate şi diplome pentru toţi participanţii. Şahiştii i-au felicitat cu ocazia Zilei Armatei pe cei doi ofiţeri în rezervă care se ocupă de pregătirea lor, Aurelian Grigore şi Anton Soare. Organizatorii turneului au fost: Aurelian Grigore, director de turneu şi arbitru la Turneul A, Mihai Strîmbu, arbitru şef, Anton Soare, arbitru la Turneul B, Lucica Dulcescu, inspectorul sportiv în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Vrancea, şi Emilian-Paul Ioniţă, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea. Următoarea competiţie şahistă este CUPA 1 DECEMBRIE. (Dan CHIRIAC)


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.