Sport

WADA trage CIO de urechi

Ziarul de Vrancea
28 oct 2016 1029 vizualizări
Agenţia mondială Antidoping anunţă printr-un comunicat că au fost serioase lacune în privinţa controalelor din timpul Olimpiadei de la Rio

Probleme importante în aplicarea programului antidoping la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro au fost semnalate într-un raport de 55 de pagini al echipei de observatori independenţi ai Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), dat publicităţii joi. În raport se menţionează că au existat progrese, dar şi "cateva probleme importante".  Mai mulţi sportivi care se aflau pe lista pentru testare "pur şi simplu nu au fost găsiţi" şi au existat "puţine sau chiar delor teste de sange în competiţie la multe sporturi considerate de risc".Multe probleme au apărut din cauza problemelor legate de resursele limitate şi logistică. “Pană la urmă, mulţi sportivi vizaţi pentru testare în Satul Olimpic pur şi simplu nu au fost găsiţi şi astfel misiunea a fost abandonată. în unele zile, s-a renunţat la pană la 50 la sută din testele planificate. Unii sportivi care nu au fost găsiţi au fost trecuţi pe listele pentru testare în ziua următoare în afara concursului sau pentru zilele următoare în concurs, dar din cauza problemelor de logistică deseori nici acele teste nu au putut fi realizate", se arată în raport. Comisia independentă s-a declarat surprinsă de faptul că nu au existat teste în afara concursului la fotbal şi au fost foarte puţine teste de sange în alte sporturi cum ar fi halterele.
Însoţitorii angajaţi pentru a-i anunţa pe sportivi cand au teste antidoping nu aveau o pregătire adecvată şi mulţi aproape nu vorbeau deloc limba engleză, se menţionează în raport. "La Jocurile Olimpice nu ar trebui să muncească însoţitori fără pregătire şi neexperimentaţi", se mai arată în raport. Observatorii WADA au menţionat că în ciuda problemelor de personal, a resurselor limitate şi problemelor de logistică, persoanele însărcinate cu implementarea programului antidoping la JO, în special voluntarii, merită aprecieri pentru că s-au asigurat că drepturile "sportivilor curaţi" au fost respectate. Cu totul alta este opinia CIO:  "Programul antidoping de la Rio a întampinat unele provocări, cum ar fi lipsa de resurse şi de personal pregătit. Situaţia a fost gestionată cu succes datorită dăruirii şi expertizei personalului internaţional şi voluntarilor", a precizat CIO.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.