Sport

Gimnastica, sport barbar?

Ziarul de Vrancea
28 oct 2016 1116 vizualizări
Martha şi Bela Karolyi, descoperitorii Nadiei Comăneci sunt obiectul unui proces din SUA, acuzaţi pentru abuzuri fizice asupra gimnastelor şi tăinuirea agresiunilor sexuale ale medicului naţionalei

O fostă gimnastă americană i-a dat în judecată, ieri, pe antrenorii Bela şi Marta Karolyi pentru abuz fizic şi emoţional, dar şi pe medicul Larry Nassar, despre care susţine că a abuzat-o sexual. Fosta gimnastă spune că fostul medic al echipei SUA a abuzat-o sexual în timpul controalelor medicale şi că Bela şi Marta Karolyi ştiau de abuz şi nu au făcut nimic pentru a-l opri pe medic. Fosta sportivă mai susţine că Bela şi Marta Karolyi au abuzat-o la randul lor, fizic şi emoţional.
Procesul a fost intentat la Curtea Superioară din California de o tanără în varstă de 24 de ani care a făcut parte din lotul de gimnastică al SUA în perioada 2004-2010 (între 12 şi 18 ani). Fosta gimnastă spune că Larry Nassar i-a penetrat vaginul cu degetele susţinand că este o procedură de "ajustare intravaginală a oaselor". Tanăra precizează că abuzul sexual a avut loc la ferma din Texas aflată în proprietatea familiei Karolyi, unde există şi o bază de pregătire pentru echipa de gimnastică a SUA.
Bela şi Marta Karolyi ar fi ignorat abuzurile sexuale care aveau loc la fermă şi ar fi "instituit un regim de intimidare şi teamă", lovindu-le pe gimnaste şi zgariindu-le, privandu-le de hrană şi apă, spunandu-le că sunt grase şi făcandu-le să se dezbrace pană la lenjeria intimă astfel încat să fie judecate în faţa colegelor lor. Procesul vizează şi Federaţia Americană de Gimnastică, pe actualul preşedinte, Steve Penny, şi pe fostul preşedinte, Robert Colarossi, care ar fi ştiut de abuzurile de la lotul naţional, dar le-au ignorat, şi pe Galina Marinova şi Artur Akopian, antrenorii privaţi ai fostei gimnaste. Contactată de ESPN, federaţia americană a negat acuzaţiile la adresa sa. Marta Karolyi a refuzat să comenteze cazul. În septembrie, altă fostă gimnastă, medaliată la Jocurile Olimpice din 2000, a intentat un proces care îl vizează tot pe Nassar, acuzaţiile fiind similare cu cele din procesul din acest an. Federaţia americană l-a demis pe Nassar în vara anului 2015, după ce a primit plangeri cu privire la comportamentul său necorespunzător, cu tentă sexuală, în timpul examenelor medicale. Nassar face obiectul unei anchete în Michigan, unde ESPN a descoperit că împotriva sa există 30 de plangeri de agresiune sexuală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.