Sport

S-a stins o stea a gimnasticii

Ziarul de Vrancea
31 aug 2016 2045 vizualizări
Marea sportivă cehă, Vera Caslavska, a murit de cancer pancreatic, după ani întregi de depresie

Vera Caslavska, una dintre cele mai mari sportive din lume şi campioană olimpică la gimnastică individual compus în 1964 şi 1968, a încetat din viaţă, miercuri, la 74 de ani, după o lungă boală, ea suferind de cancer la pancreas. Vera Caslavska din Cehoslovacia  a fost în perioada interbelică, prima gimnastă care a spart monopolulul sovietic în gimnastica feminină. Caslavska a fost campioană olimpică la individual compus barnă şi sărituri în 1964, iar în 1968 a caştigat titlurile la individual compus, sărituri, sol şi paralele. Ea a mai caştigat şi patru medalii de aur la CM şi 11 titluri europene, iar în 1968, Ceaslavska a fost desemnată cea mai bună sportivă din lume.
Vera Caslavska, s-a născut pe 3 mai 1942 la Praga şi iniţial a practicat patinajul artistic. Debutul internaţional în gimnastică şi l-a făcut la 16 ani, cand a cucerit medalia de argint pe echipe. Între 1964 şi 1968 a fost clar cea mai bună gimnastă din lume, depăşindu-le pe urmaşele Larisei Latînina, sovieticele Natalia Kucinskaia şi Liudmila Turişceva, iar la Campionatele Europene din 1967 a obţinut două note de 10.
Din 1968, Vera Caslavska a intrat într-un con de umbră, deoarece a prostestat faţă de invazia Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varşovia, chiar în timpul Jocurilor Olimpice de la Ciudad de Mexico. Verei  i s-a interzis să se mai antreneze alături de celelalte gimnaste ale lotului naţional.
Imediat după Jocurile Olimpice, s-a căsătorit cu alergătorul de 1500 m Josef Odlozil (medaliat cu argint la JO 1964). Soţii Odlozil au divorţat în 1987. În 1993, Josef, împreună cu fiul lor, Martin, au fost angrenaţi într-o altercaţie care s-a soldat cu moartea lui Odlozil. Vera a căzut într-o depresie adancă şi a fost rareori văzută în public.
După Revoluţia de Catifea din 1989, Vera Caslavska a fost consiliera şefului statului ceh Vaclav Havel, care l-a reabilitat şi pe Odlozil, a cărui moarte a fost considerată întotdeauna de familia Verei ca avand cauze politice.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
TIA, acum 2787 zile, 23 ore, 4 minute
Parca prima nota de 10 din istoria gimnasticii a luat-o Nadia in 1976, iar in articol voi spuneti ca la Campionatele Europene din 1967 Vera Caslavska a obţinut două note de 10 ....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.