Sport

Cat valorează dominarea?

Ziarul de Vrancea
26 iun 2016 835 vizualizări
Elveţia - Polonia 1-1 (0-1, 1-1), 4-5 la lovituri de departajare, meci disputat la Saint Etienne.

Elveţia: 1. Sommer – 2. Lichsteiner, 22. Schär, 20. Djourou, 13. Rodriguez – 11. Behrami (’77 – 16. Fernandes), 10. G. Xhaka – 23. Shaqiri, 15. Dzemaili (’58 – 7. Embolo), 18. Mehmedi (’70 – 19. Derdiyok) – 9. Seferovic. Selecţioner: Vladimir Petkovic

Polonia: 22. Fabianski – 20. Piszczek, 15. Gilk, 2. Pazdan, 3. Jedrzejczyk – 16. Blaszczykowski, 10. Krychowiak, 5. Maczynski (‘101- 6.Jodlowiec), 11. Grosicki (‘104 – 17. Peszko) – 7. Milik, 9. Lewandowski. Selecţioner: Adam Nawalka.

Arbitru: Mark Clattenburg (Anglia).

Cartonaşe galbene: Schär/ Jedrzejczyk, Pazdan

 

0-1, min. 39: cursă  rapidă pe stanga Grosicki, mingea ajunge în careu pe partea cealaltă la Blaszczykowski, care punctează printre picioarele lui Sommer. 

1-1, min. 82: Shaqiri, execuţie excepţională din voleu acrobatic de la 16 metri, Fabianski a fost pe minge, dar n-a reuşit să intervină.

Partida disputată la St. Etienne a semănat, oarecum ca desfăşurare cu meciul Elveţia – Romania din grupa A. Fără a face comparaţii valorice între leşi şi tricolori, doar îi vom avea drept adversari în grupa de calificare. Dar dacă adăugăm la tabloul elveţian şi partida cu Albania, chiar şi cea fără miză cu Franţa (pe care mulţi o consideră “cu deochi”), tuşăm o formaţie de valoare, generoasă cu spectatorii, dar extrem de risipitoare. Mai precis,în prima repriză, dominarea elveţiană a fost discretă: posesie, incursiuni spre careul advers, şuturi, ceva mai mult decat Polonia. Însă băieţii lui Adam Nawalka au avut cele mai mari ocazii, prin Milik (‘1, ‘6, ‘33), Grosicki (’31 – şut de la 16 m de puţin peste poartă), în timp ce elveţienii puteau deschide în min. 36, la un corner, prin capul lui Schär, ca în meciul cu Albania. Cam atat şi dacă adăugăm golul prin care “Kuba” Blaszczykowski l-a umilit pe Sommer, este clar că polonezii se puteau îmbăta cu ideea că au dominat repriza. Ca şi romanii, pe “Parc des Princes”. 

Ca şi la Paris, deunăzi, dominarea elveţiană s-a intensificat în partea secundă, semănand a călăreală în final, incluzand şi prelungirile. Egalarea nu a venit la fel de repede ca în meciul cu ai noştri, pentru că Fabianski s-a opus şi la voleul lui Shaqiri (’51) şi la lovitura liberă de la 25 de metri a lui Rodriguez către vinclu (’73), însă portarul polonez a reacţionat cu întarziere la senzaţionala foarfecă a lui Shaqiri prin care s-a echilibtat tabela, pentru ca în prelungiri să-i provoace frisoane nou-intratului Derdiyok. Celălalt portar, Sommer, s-a revanşat doar la şutul lui Lewandowski (’50) şi la torpila lui Blaszczykowski (’54), în timp ce reluarea lui Seferovic din min. 78 l-ar fi bătut pe Fabianski, dacă nu se opunea transversala. 

Meciul, foarte bun ca ritm, a curs spre “loteria şuturilor de la 11 metri”, la care se opina că Polonia avea şanse în plus la capitolul “portar”. Polonia a caştigat, în cele din urmă viza pentru sferturi, dar fără “vina” lui Fabianski, pentru că singura ratare din zece posibile a fost şutul lui Granit Xhaka, la un metru de poartă, la a doua serie. În rest, Lichsteiner, Shaqiri, Schär, Rodriguez (Elveţia), Lewandowski, Milik, Glik, Blaszczykowski, Krychowiak (Polonia) au executat fără greşeală şi Polonia intră în sferturi. (Nic. G)

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.