Sport

Miroase a brutărie, coane Mitică!

Ziarul de Vrancea
23 iun 2016 757 vizualizări
Dumitru Dragomir a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru evaziune, delapidare şi spălare de bani, dar şi pentru nereguli în vanzarea de drepturi TV pentru Liga I * Sentinţa nu este definitivă

Tribunalul Bucureşti a decis joi condamnarea lui Dumitru Dragomir, fost preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, la şapte ani de închisoare pentru evaziune, delapidare şi spălare de bani, în dosarul în care a fost trimis în judecată în anul 2014, alături de peste 40 de persoane. Potrivit deciziei, Dumitru Dragomir este obligat să plătească în solidar cu alte două părţi din dosar, despăgubiri de 1.300.320 de lei iar împreună cu aceleaşi două părţi, dar şi cu LPF 12.102.648 de lei. Hotărarea poate fi atacată cu apel. Dragomir a fost acuzat şi de nereguli în legătură cu vanzarea drepturilor TV pentru meciuri de fotbal. Potrivit procurorilor Parchetului de pe langă Tribunalul Capitalei, reţeaua evazionistă vizată în acest dosar a funcţionat timp de cinci ani, între 2009 şi 2014, fiind folosite 17 societăţi comerciale de tip "fantomă". Anchetatorii descriu, în actul de sesizare a instanţei, modul în care a funcţionat această reţea şi spun că mecanismul infracţional a fost unul împărţit în cinci etape.
Astfel, o parte dintre inculpaţii din dosar, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale, au înregistrat, în documentele contabile ale acestor firme, operaţiuni fictive constand în achiziţii nereale de bunuri şi servicii. Pentru a se ascunde provenienţa ilicită a sumelor rezultate din evaziune, acestea au fost transferate, în mod succesiv, în conturile bancare ale celor 17 firme "fantomă", sumele înscrise în facturile fictive emise de către acestea din urmă. Banii au fost retraşi, uterior, în numerar cu ajutorul altor persoane implicate în dosar şi au fost restituite "la sacoşă" inculpaţilor care au dispus anterior plata acestora, după perceperea, în prealabil, de către alte două persoane a unui comision cuprins între 6% şi 8%.
Implicarea lui Dumitru Dragomir în acest dosar a apărut în iunie 2011, cand acesta, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), i-ar fi determinat pe membrii Adunării Generale a LPF să aprobe încheierea unui contract de mandat cu SC Capital Properties SRL. Contractul se referea la vanzarea drepturilor de televiziune aferente  a şase pachete de meciuri 3, 4, 5, 6, 7 şi 9, pentru sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014. Dragomir, susţin procurorii, a făcut acest lucru "cunoscand faptul că prestaţiile înscrise în contractul de mandat respectiv nu aveau să fie executate în fapt (aceste prestaţii nemaiputand fi, de altfel, executate, întrucat oferta SC RCS RDS SA fusese deja depusă)".  Banii au fost daţi pentru servicii de intermediere care nu ar fi fost prestate niciodată, potrivit anchetatorilor.În urma faptelor lui Dragomir, patrimoniul LPF a fost diminuat cu 2,8 milioane de euro, mai susţin procurorii.
De asemenea, în 2013, Dumitru Dragomir, tot în calitate de preşedinte al Ligii, ar fi înregistrat în documentele contabile ale LPF, precum şi în celelalte documente legale operaţiuni fictive, ce constau în achiziţii nereale de servicii în valoare de 3.250.800 lei de la SC Capital Properties SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi cauzand un prejudiciu estimat bugetului de stat în cuantum total de 1.300.320 lei, din care 780.192 lei reprezentand TVA, iar 520.128 lei, impozit pe profit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.