Sport

Mercedes, eterna poveste

Dan Chiriac
26 oct 2015 489 vizualizări
Echipa germană de Formula 1 şi-a încununat hegemonia la Marele Premiu al SUA: Lewis Hamilton a devenit campion mondial

Pilotul britanic Lewis Hamilton a consfinţit la Austin, prin cucerirea celui de-al doilea său titlu mondial consecutiv, o dominaţie instalată de doi ani în Formula 1, cea a constructorului german Mercedes, care urmează altei hegemonii, Red Bull-Sebastian Vettel (2010-1013). Mercedes a luat totul în 2015, aşa cum a făcut-o şi anul trecut. Cu o etapă în urmă, germanii îşi trecuseră în palmares titlul la constructori, iar în SUA Hamilton a devenit din nou campion mondial la piloţi. Britanicul a caştigat primul trofeu în 2008, cand concura pentru McLaren-Mercedes. Lewis Hamilton a intrat definitiv în galeria marilor piloţi de Formula 1, cu ale sale trei titluri mondiale, performanţă ce a mai fost reuşită în istoria de 66 de ani a acestui sport de Michael Schumacher (şapte), Juan Manuel Fangio (cinci), Alain Prost şi Sebastian Vettel (cate patru), Ayrton Senna, Niki Lauda, Nelson Piquet, Jack Brabham şi Jackie Stewart (toţi cate trei).
Britanicul şi-a asigurat utimul trofeu cu trei etape înaintea finalului sezonului, caştigand Marele Premiu al SUA de la Austin, o cursă foarte spectaculoasă. După un week-end puternic afectat de ploaia torenţială, texanii au putut vedea, duminică, o întrecere pe gustul lor, cu numeroase depăşiri, dueluri roată la roată, ieşiri în decor şi neutralizări cu safety-car. Spectaculozitatea a fost asigurată de condiţiile în permanentă schimbare de pe pistă. Cursa a început pe un asfalt ud şi s-a terminat pe o pistă uscată, iar momentul în care s-a efectuat trecerea de pe cauciucurile intermediare pe cele slick a reprezentat o mare provocare pentru piloţi. Unii, precum Valteri Bottas şi Romain Grosjean, au făcut-o prea devreme şi au abandonat. Hamilton, locul 2 pe grilă, după Rosberg, l-a luat tare de la început pe colegul său şi cele două monoposturi s-au atins uşor în primul viraj. Britanicul şi-a făcut loc şi a trecut la conducere, iar Rosberg a ieşit în decor şi a căzut pe locul 5. În prima parte a cursei, cei doi piloţi de la Mercedes au avut în Danil Kviat şi Daniel Ricciardo principalii rivali. Australianul chiar a reuşit să-i depăşească pe Hamilton şi pe Rosberg şi să se instaleze în frunte pentru catva tururi. Nico Rosberg nu a cedat şi a recuperat poziţiile pierdute. în turul 22, el a ajuns din nou pe primul loc, după ce i-a întrecut pe rand pe Kviat, pe Hamilton şi pe liderul din acel moment, Daniel Ricciardo. Pe măsură ce pista s-a uscat, monopostul Red Bull şi-a arătat limitele şi a devenit unul de coada plutonului, astfel că mai întai Kviat şi apoi Ricciardo au dispărut din peisaj. A apărut însă Sebastian Vettel, care, plecat de pe locul 15 al grilei, a ajuns pe poziţia a treia spre jumătatea cursei, după cele două Mercedes-uri.
Pilotul de la Ferrari nu a putut spera la mai mult şi lupta pentru victorie a rămas doar o dispută în cadrul echipei germane. Succesul părea să-i suradă lui Rosberg, dar acesta a comis o greşeală în turul 49, ieşind din nou în decor şi oferindu-i astfel lui Hamilton posibilitatea să revină la conducere. Britanicul nu a refuzat cadoul şi s-a îndreptat cu siguranţă către lina de sosire. Nimic nu l-a mai împiedicat pe Lewis Hamlton să-şi treacă în palmares al treilea titlu mondial, după a zecea cursă caştigată în acest an. Totuşi, Rosberg, care a terminat cursa al doilea, putea să-i amane petrecerea coechipierului său dacă ar fi fost întrecut de Vettel, pilotul ce a completat podiumul.
Noile reguli şi noile motoare adoptate pentru sezonul 2014 au transformat Mercedes într-un competitor solitar în Marele Circ. În 2014, Hamilton a caştigat 11 curse din 19, iar Rosberg, cinci. În acest an, din 16 etape disputate pană în prezent, britanicul s-a impus de 10 ori, iar Rosberg de trei ori. Cum deoacamdată nu sunt anunţate schimbări majore pentru 2016, este posibil ca povestea de succes Lewis Hamilton-Mercedes să continue, dar cu consecinţe nu tocmai plăcute pentru fanii Marelui Circ care doresc şi alte nume pe podiumurile de premiere. (MEDIAFAX).

Clasamentul cursei: 1. Lewis Hamilton (Mercedes); 2. Nico Rosberg (Mercedes); 3. Sebastian Vettel (Ferrari); 4. Max Verstappen (Toro Rosso); 5. Sergio Perez (Force India); 6. Jenson Button (McLaren-Mercedes); 7. Carlos Sainz jr (Toro Rosso); 8. Pastor Maldonado (Lotus); 9. Felipe Nasr (Sauber); 10. Daniel Ricciardo (Red Bull).
Clasamentul piloţilor: 1. Lewis Hamilton – 327 p; 2. Sebastian Vettel – 251 p; 3. Nico Rosberg – 247 p; 4. Kimi Räikkönen – 123 p; 5. Valtteri Bottas – 111 p; 6. Felipe Massa – 109 p.
Clasamentul constructorilor: 1. Mercedes – 574 p; 2. Ferrari – 374 p; 3. Williams – 220 p; 4. Red Bull – 150 p; 5. Force India – 102 p. Următoarea etapă, Marele Premiu al Mexicului, va avea loc duminica viitoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.