Educație

Proiect inedit la Biblioteca: BiblioPovestaşii: Cărţile vor fi aduse la uşă de voluntari-poştaşi

Ziarul de Vrancea
28 nov 2014 2378 vizualizări
Acţiunea de promovare a lecturii în spaţii neconvenţionale face parte dintr-un proiect derulat de Biblioteca Judeţeană, lansat ieri u proiectul vizează, printre altele, crearea de biblioteci mobile în mijloace de transport în comun u “voluntarii, asemeni poştaşului, vor aduce cartea la uşă”, spune coordonatoarea proiectului, bibliotecara Margareta Tătăruş

Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea a lansat ieri proiectul “BiblioPovestaşii”, care are drept scop promovarea lecturii în spaţii neconvenţionale. Coordonat de bibliotecara Margareta Tătăruş, proiectul se desfăşoară pană în iunie 2015 şi prevede desfăşurarea unor activităţi, prin implicarea bibliotecilor publice din Focşani, Odobeşti, Mărăşeşti, Adjud, Panciu, Broşteni, Gugeşti şi Homocea. Direcţiile în care se va acţiona în cadrul proiectul sunt diverse: prima este reprezentată de o campanie de promovare a lecturii şi a serviciilor bibliotecii publice în comunitatea vrânceană prin interpretarea/crearea de poveşti prin metoda storytelling (arta povestirii) în spaţii neconvenţionale, apoi crearea unui club al liceenilor intitulat ”Fără ură prin lectură” care vor participa la debate-uri periodice, crearea de biblioteci mobile în mijloace de transport în comun pentru ca oamenii să citească în călătoriile lor, să împrumute cărţile sau să doneze chiar ei cărţi pe care să le citească întreaga comunitate, iar ultima direcţie este dată de realizarea unor cursuri pe diferite teme create şi susţinute de cei care vor să împărtăşească din cunoştinţele şi abilităţile lor altora.

Cei mai tineri voluntari ai Bibliotecii Judeţene

  Toate aceste activităţi vor fi desfăşurate cu ajutorul voluntarilor. “Ceea ce începem astăzi va fi de poveste pentru că acesta este scopul programului nostru: să promovăm lectura, să promovăm cartea, oamenii şi biblioteca. La Bibliotecă se vor crea serviicii noi pentru întreaga comunitate pentru că dăruirea şi cuvantul vor  contribui la creşterea frumoasă a comunităţii noastre vrancene. BiblioPovestaşii se numeşte programul nostru, iar voluntarii, asemeni poştaşului care ne bate la uşă, vor aduce cartea, povestea la oameni. Vom ieşi din bibliotecă, vom merge împreună în foarte multe locuri”, a precizat Margareta Tătăruş.

Voluntariatul, de bază în activităţile bibliotecii



Teodora Fîntanaru – dir. Bibliotecii Judeţene şi bibliotecara Margareta Tătăruş

 Proiectul, care reprezintă, aşa cum declara directorul Bibliotecii Judeţene, Teodora Fîntanaru, o cale de a aduce mai aproape de bibliotecă întreaga comunitate, se desfăşoară cu ajutorul voluntarilor, chiar dacă sunt elevi de gimnaziu sau pensionari. Cei mai mici voluntari au 12 ani, iar Ioana Boboc este unul dintre aceştia. “Îmi plac provocările şi consider că acest proiect reuşeşte să mă provoace destul. Am auzit de acest proiect de la cursurile de la Bibliotecă pe care le frecventez de ceva timp şi cred că oraşul nostru are nevoie de oameni mici ca să reuşim să facem ceva mare, “ a declarat aceasta. Marinela Şerbănuţ este un alt voluntar revenit în ţară după caţiva ani petrecuţi în SUA. Pentru ea, voluntariatul înseamnă o materializare a bunului simţ, după cum mărturiseşte. “E ca un job de suflet, e o stare bună de spirit, e o bunătate. Voluntariatul îmi place pentru că mă ajută să fiu mai bună, să-mi dezvolt abilităţile, să cunosc foarte mulţi oameni, mă ajută să-mi cresc familia ca număr şi ca stare de spirit, mă ajută să nu cad în depresie pentru că voluntarii sunt nişte oameni fericiţi care pot să dea fără a se gandi că trebuie să primească ceva înapoi. Şi dacă tot vrem să gandim o schimbare să încercăm să o creăm, să fim noi primii. Pentru fiul meu eu am fost voluntarul nr. 1, aşa că s-a făcut şi el voluntar”, a spus Marinela Şerbănuţ.

“Raftul cu iniţiativă”

La Focşani a fost şi Corina Pintea, coordonatorul proiectului “Raftul cu iniţiativă” derulat la nivel naţional de Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat Pro Vobis, care are scopul de a promova voluntariatul în Romania. Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” a fost selectată de acest ONG pentru a derula programul pilot naţional “Raftul cu iniţiativă”. “Am găsit în randul bibliotecilor o foarte bună resursă şi un partener de încredere în ideea de a dezvolta voluntariatul în toate comunităţile”, a spus Corina Pintea. BiblioPovestaşii au împărţit celor prezenţi semne de carte şi apoi au ieşit în stradă unde au distribuit răvaşe cu îndemnuri spre lectură. (M. VLĂDESCU)

Pe platforma web tv a ZdV puteţi vedea un material video de la eveniment. 

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.