Sport

Oaspeţi din Republica Moldova la Zilele Liceului “Emil Botta”

Ziarul de Vrancea
21 nov 2014 873 vizualizări
Elevii din municipiul Adjud au aflat cum adolescenţii dintr-un orăşel din Transnistria fac naveta 34 km pentru a studia în limba română

Liceenii din Adjud au avut parte ieri, în cadrul Zilelor Liceului “Emil Botta”, de oaspeţi din Republica Moldova. O delegaţie de 12 elevi ai Liceului “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, cu predare în limba română, din localitatea Grigoriopol, condusă de directorul unităţii, a fost ieri la Adjud unde a susţinut un program artistic în care a fost adusă odă cuvântului şi limbii române. Elevii şi profesorii acestui liceu parcurg 34 de kilometri în fiecare zi de 10 ani, înghesuiţi în trei autobuze, pentru a ajunge la Doroţcaia, comună aflată sub administraţia Republicii Moldova, unde s-a mutat unitatea de învăţământ pentru că aici li se permite să studieze limba romană în grafie latină. Delegaţia liceului moldovean a venit însoţită de juristul Alexandru Zubco care coordonează programul Drepturile Omului din cadrul organizaţiei Promo-Lex.

Oaspeţii au primit plachete omagiale şi s-au fotografiat împreună

A fost organizat un seminar internaţional în care s-a discutat despre învăţământul din Transnistria, prezentându-se situaţia românilor din această zonă. Apărătorul drepturilor omului, juristul Alexandru Zubco, a vorbit despre încălcarea drepturilor omului în Transnistria şi despre faptul că autorităţile statului tolerează acest fapt. Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, profesoara Vasilica Zaharia, s-a arătat impresionată de calitatea programului artistic susţiunut de elevii basarabeni şi de tăria lor de caracter. Secretarul general al Ministerului Educaţiei Naţionale, Gabriel Leahu, prezent la Adjud, fiind absolvent al Liceului “Emil Botta”, promoţia 1975, a apreciat rezultatele liceului adjudean şi a adus un omagiu dascălilor care au avut o influenţă asupra formării personalităţii sale. A urmat un moment artistic susţinut de elevii liceului gazdă, iar “Doina” lui Mihai Eminescu a ridicat în picioare sala defestivităţi a Primăriei Adjud. Au fost acordate diplome şi plachete secretarului general al MEN, Gabriel Leahu, oapeţilor din Republica Moldova şi şefei IŞJ, Vasilica Zaharia. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.