Sport

Baze sportive degradate, voluntari la sport şi ore gratis pentru mişcare

Dan Chiriac
28 aug 2014 917 vizualizări
Direcţia pentru Sport şi Tineret Vrancea a prezentat ieri situaţia asociaţiilor, cluburilor sportive, dar şi a bazelor sportive din judeţ u terenurile de la şcoli sunt în stare de degradare şi nu prea pot fi reparate din cauza lipsei banilor şi a indolenţei administratorilor

Direcţia pentru Sport şi Tineret Vrancea a prezentat ieri raportul activităţilor desfăşurate în primele şase luni ale anului 2014, în cadrul şedinţei de Dialog Social de la Instituţia Prefectului. Printre obiectivele urmărite au fost susţinerea activităţii sportive de performanţă prin elaborarea unui calendar sportiv al judeţului Vrancea care a permis organizarea şi finanţarea competiţiilor sportive în cadrul programului „Promovarea Sportului de Performanţă”. Suma cheltuită este de 7.843 lei reprezentând premii în materiale şi echipament sportiv, cupe, diplome. DST a ajutat la promovarea în loturile naţionale ale Romaniei a unui număr de 16 sportivi vrânceni. De asemenea, DST Vrancea susţine că a colaborat cu federaţiile sportive naţionale prin organizarea în comun a următoarelor competiţii: etapa zonală a  Olimpiadei Naţionale a Sportului şcolar - fotbal fete şi rugby super, etape de Campionat Naţional Futsal Liga I, etape de Campionat Naţional Handbal şi Volei Liga a II-a, etape de Campionat Naţional Baschet şi Handbal Juniori, Concursul Naţional de Dans – Cupa Elite. Un alt obiectiv al direcţiei a fost susţinerea şi încurajarea iniţiativelor privind organizarea în judeţul Vrancea de competiţii sportive naţionale oficiale şi amicale la ramurile sportive consacrate: arte marţiale, baschet, box, gimnastică, handbal, judo, fotbal.

Ore gratis pentru mişcare

"Sportul pentru toţi" a reprezentat de asemenea o prioritate. „Obiectivul principal în acest sens a fost încurajarea practicării continue, individuale şi colective a sportului de cât mai mulţi cetăţeni, prin crearea unui cadru organizatoric complex şi favorizant, susţinut de organele administraţiei publice locale, în vederea socializării şi a menţinerii unei stări optime de sănătate”, arată Daniel Gongu, directorul DST. În cadrul programului „Sportul pentru toţi” au fost organizate următoarele întreceri: Cupa Mărţişorului – volei şi baschet, Concurs de Dans "Flori pentru Mamă", Crosul Europei, Festivalul Sporturilor C.S.E.I. "Elena Doamna", Cupa "1 Iunie" – şah, atletism, baschet, handbal, Cupa Justiţiei, Crosul "Ziua Olimpică", Cupa "1 Iunie"; Săptămâna Tineretului – Cros "Bucuriile Copilăriei – traseu aplicativ, Cupa Elite – dans, Ritmurile Copilăriei – dans, Cupa Amatur – tenis de masă, Cupa Alexanders – dans sportiv, Cupa Primăverii – fotbal. Suma totală cheltuită a fost de 32.694 lei, reprezentând premii în materiale şi echipament sportiv, cupe, diplome. În primele şase luni ale anului, D.J.S.T. Vrancea arată că a facilitat accesul gratuit al cetăţenilor în bazele sportive construite din fonduri publice, în cadrul programului „Mişcare pentru sănătate”. „În cadrul acestui program am facilitat accesul populaţiei prin acordarea a 8 ore, săptămânal, la Sala Polivalentă unde s-au desfăşurat activităţi sportiv-recreative la: fotbal, baschet, handbal, tenis de masă, tenis, fotbal tenis şi şah”, mai spune Daniel Gongu.

Probleme la terenurile de sport din judeţ

Terenurile de sport din incinta unităţilor şcolare se află într-o statre avansată de degradare. Este concluzia celor care conduc sportul vrancean. În acest moment, la nivelul judeţului Vrancea sunt înregistrate 74 unităţi administrativ teritoriale care deţin sau administrează un număr de 109 baze sportive. Printre acestea se regăsesc două unităţi aflate în subordinea Ministerului Tineretului şi sportului, care au în administrare trei baze sportive, administrate de DST şi CS Unirea Focşani. „Starea bazelor sportive este diferită, în funcţie de grija pe care administratorii acestora o manifestă, dar şi de posibilităţile lor materiale şi financiare. Probleme deosebite se constată la terenurile de sport din cadrul şcolilor, atât în oraşele judeţului dar, mai ales, în mediul rural. Pentru Sala Sporturilor, aflată în administrarea D.J.S.T. Vrancea, s-a acţionat, în limita bugetului alocat, pentru modernizarea şi întreţinerea tuturor anexelor ce compun sala (suprafaţa de joc, vestiare, grupuri sanitare, etc.)”, spune şeful D.J.S.T.

Contracte cu 17 voluntari

În primele şase luni au fost organizate 10 etape judeţene ale campionatelor naţionale stabilite prin Calendarul Competiţional al federaţiilor sportive naţionale, în cadrul programului „Promovarea Sportului de Performanţă”, 12 competiţii locale, judeţene şi interjudeţene în cadrul programului „Promovarea Sportului de Performanţă”;  18 competiţii şcolare, organizate în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar; 41 acţiuni sportiv – recreative, omagiale, cu caracter de selecţie, judeţene şi interjudeţene, în cadrul programului „Sportul pentru Toţi”. Sprijin în derularea acţiunilor sportive a fost acordat de 17 voluntari cu care D.J.S.T. Vrancea are stabilite relaţii contractuale de voluntariat.

112 asociaţii sportive în judeţ

Asociaţiile judeţene constituite pe ramuri de sport au avut o stransă legătură cu DST Vrancea, după cum susţine instituţie. În acest moment în judeţ există nouă asociaţii judeţene la atletism, baschet, fotbal, handbal, judo, şah, rugby, taekwondo şi „Sportul pentru Toţi”. Sprijinul acordat de D.J.S.T. Vrancea a constat în asigurarea de consultanţă, participare efectivă în toate etapele de obţinere a personalităţii juridice, de recunoaştere ca structuri sportive, de afiliere la federaţiile sportive naţionale,  asigurarea de spaţii în incinta D.J.S.T. Vrancea şi Sala Polivalentă, unde unele dintre acestea îşi desfăşoară activitatea, colaborare şi asistenţă în desfăşurarea campionatelor judeţene. Asociaţiile sportive fără personalitate juridică constituite în judeţul Vrancea şi înregistrate în Registrul sportiv ţinut la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vrancea sunt în număr de 112, din care 45 asociaţii sportive şcolare. De precizat că D.J.S.T. Vrancea are competenţa legală de îndrumare şi control din punct de vedere tehnico-metodic al structurilor sportive. Competenţele sunt exercitate în vederea creşterii nivelului calitativ al actului de pregătire a sportivilor în vederea obţinerii de performanţe. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.