Ultima oră

VIDEO!!! Instituţiile continuă cearta: Bebeluşul fără certificat a fost îngropat, "incompetenţa" a renăscut!

Ziarul de Vrancea
26 mar 2014 4035 vizualizări
După o săptămână de incertitudini şi dileme instituţionale, familia de la Homocea a reuşit să înmormânteze bebeluşul decedat pe 19 martie, de la o răceală u cu certificat de deces dar fără certificat de naştere! u cine trebuia să ridice cadavrul copilului? instituţiile statului, pe care le plătim din banii noştri, dau vina una pe alta u părinţilor li s-a spus să ducă singuri cadavrul la Serviciul de Medicină Legală din Focşani

Ţipete şi urlete ieri la înmormantarea bebeluşului din satul Lespezi, comuna Homocea. O tanără de nici 18 ani, cu ochii în lacrimi, cu încă un copil în grijă, trăindu-şi viaţa în concubinaj , ne spune că este mama bebeluşului mort şi ne povesteşte cum l-a găsit langă ea fără suflare dimineaţa, pe 19 martie, cand s-a dus să facă focul în sobă. Îşi trăieşte viaţa într-o casă sărăcăcioasă care nu măsoară mai mult de 20 de metri pătraţi în care se înghesuie alături de alte rubedenii. Îşi deschide inima în faţa reporterilor şi spune că i-a dojenit pe cei care au venit să ridice cadavrul copilului lor după două zile de aşteptare, timp în care s-a tăvălit pe jos de durere. În jur se strang şi ceilalţi vecini care au venit să-i fie alături familiei îndoliate. Una din vecine strigă că ea a sunat la Ambulanţă şi la Poliţie cand a decedat nou-născutul şi că li s-a cerut părinţilor să-şi transporte singuri copilul mort la Focşani. ” Li s-a spus părinţilor să îşi ia fetiţa moartă şi să o ducă la Focşani pe banii lor, dar ei nu au bani”, ne spune vecina revoltată de lipsa de implicare a instituţiilor statului. Între timp mulţimea îndoliată se îndreaptă către casă. Una din vecine o prinde de braţe pe copila mamă susţinand-o în timp ce aceasta îşi striga durerea către copilul pe care l-a purtat în pantece nouă luni şi care s-a bucurat de chipul lui doar o lună şi jumătate. „Fata mea, fetiţica mea, tu m-ai părăsit!”  striga mama îndurerată.

Instituţiile statului nu au habar cum să acţioneze în cazul în care moare un bebeluş, chiar dacă Romania se află pe locuri fruntaşe la mortalitatea infantilă

 Aceşti oameni au stat cu bebeluşul mort în casă timp de două zile în care Poliţia, Spitalul, Serviciul de Ambulanţă, DSP-ul şi Prefectura şi se băteau în chestiuni procedurale şi nu găseau articolul de lege care le permitea să aducă trupul la morgă. Decesul, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, a fost constatat pe 19 martie, la ora 8.51. Mama Ionela Pintea, de nici 18 ani, din Podu Turcului, locuieşte în casa concubinului ei în satul Lespezi, comuna Homocea. Pe 12 februarie, tânăra a născut o fetiţă, al doilea copil al său, la Spitalul Judeţean din Focşani. „S-a internat cu sarcină la termen, a născut o fetiţă perfect sănătoasă şi după patru zile a fost externată”, ne-a spus Alina Cosma, purtătorul de cuvant al Spitalului Focşani. Membrii familiei nu se află în evidenţa vreunui medic de familie iar bebeluşului nu i s-a întocmit certificat de naştere din motive care nu au fost pe deplin lămurite. Fetiţa nu a avut  zile iar pe 19 martie mama sa a găsit-o fără suflare.

Instituţiile continuă să se acuze

Conform legii, în asemenea cazuri trebuie să se facă analiza anatomo-patologică a cadavrului pentru a fi stabilită cauza decesului, în condiţiile în care ţara noastră ocupă un loc fruntaş la nivel european în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. Dar nicio instituţie nu şi-a asumat responsabilitatea transportării cadavrului la Spitalul din Focşani pentru efectuarea examenelor respective. Serviciul de Ambulanţă nu transportă persoane decedate. Poliţia susţine că nu a fost o moarte suspectă iar Spitalul Judeţean nu are bani să plătească serviciul de transport pentru cadavru. Toate instituţiile prezintă texte legislative care le-ar susţine poziţiile. „Din punctul nostru de vedere de această situaţie se ocupă organele judiciare. Agenţii de poliţie trebuiau să solicite fie anatomia patologică - cum este şi legal dacă se exclud cauzele medico legale - sau pe cei de la Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei şi a stabilirii cauzei decesului pentru a fi eliberat certificatul constatator de deces”, ne-a declarat dr. Vitalie Beţişor, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean . Poliţiştii susţin, la răndul lor, că nu era un caz de medicină legală. „Din punctul nostru de vedere, bazandu-ne pe articolul 10 Legea 104/2003, nu este un caz medico legal. Eu nu pot angaja inspectoratul să facă nişte cheltuieli pentru cazuri care nu sunt de competenţa noastră. De aici a fost toată problema”, susţine cms.şef Marian Cîrjică, şeful  Serviciului de Investigaţii din cadrul IPJ Vrancea.
 

DSP-ul dă vina pe Poliţie
 

Tot pe poliţişti sar şi cei de la Direcţia de Sănătate Publică. „Conform normelor procedurale din 4 aprilie 2000 şi noului Cod Penal la articolul 185, organele judiciare trebuiau să cheme Serviciul de Medicină Legală pentru a i se face necropsia ţinand cont că pe fişa de solicitare de la Ambulanţă, încheiată de echipajul de pe ambulanţă, este specificat clar că este un deces în condiţii suspecte. Era obligaţia organelor judicare să se ocupe de acest caz. De ce nu s-a făcut o anchetă penală? De ce nu s-a solicitat Serviciul de Medicină legală?Acest lucru depăşeste sfera noastră legislativă”, ne-a declarat doctorul Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea. Membru PNL, acesta a fost luat în vizor în urmă cu două zile şi de subprefectul judeţului, Cristi Misăilă, care i-a sugerat că este  “incompetent”  şi ar trebui să demisioneze. "Voi întocmi un raport către Ministerul Sănătăţii şi voi solicita corpul de control să stabilească persoanele vinovate. Cine va fi găsit vinovat, voi solicita să fie demis”, a spus subprefectul Misăilă. Toţi cei prezenţi la şedinţă trebuie să prezinte pană vineri atribuţiile legale pe care le a în cazul decesului unui bebeluş.
 

Vina e a ... mortului
 

Cu sau fără incompetenţi, cel puţin pană acum, autorităţile au eşuat în încercarea de a stabili care este procedura instituţională de urmat în astfel de cazuri. Până la urmă, aşa cum bănuiţi, tot mortul cade de vină. După aproape 48 de ore, cadavrul bebeluşului a fost transportat pentru investigaţii la Focşani cu banii primarului din Homocea, din cate se pare. În tot acest timp, ceilalţi şapte membri ai familiei au stat în aceeaşi cameră cu trupul neînsufleţit al fetiţei. După o săptămână, familia a reuşit să înmormânteze bebeluşul. Cu certificat de deces dar fără certificat de naştere. A fost declanşată şi o anchetă administrativă pentru a se stabili cine se face responsabil de această situaţie confuză. Bănuiţi ce se întampla dacă ar fi murit bebeluşul cuiva din conducerea instituţiilor implicate în acest caz? Este doar o întrebare retorică... (Aurelian IVAN)



Bebeluşul mort la Homocea l-ar putea costa funcţia pe Graur de la DSP

Discuţii aprinse în sala de conferinţe a Prefecturii Vrancea din cauza decesului unui bebeluş decedat la Homocea u şeful Direcţiei de Sănătate, Cătălin Graur, sprijinit de PNL, a fost numit “incompetent” de subprefectul PSD Cristi Misăilă, care i-a cerut, indirect, demisia u deşi autorităţile se ceartă şi cer “sange” de directori din Sănătate, cazul ar putea rămane nerezolvat şi ar putea crea precedente

Întalnire de urgenţă la Prefectură între directorii de instituţii sanitare în cazul bebeluşului mort din satul Lespezi, comuna Homocea, în cazul căruia autorităţile au fost nevoite să-i elibereze certificatul de deces chiar dacă nu avea încă un certificat de naştere. Scopul: se caută vinovaţii în acest caz dar se încarcă şi întocmirea unei proceduri de lucru în astfel de cazuri speciale. Chiar înainte să înceapă discuţiile, subprefectul Cristi Misăilă a reacţionat dur cand a văzut că directorul DSP nu este în sală, propunand  “măsuri totalitare” în instituţii pentru ca astfel de întarzieri să nu fie permise. În fine, a sosit şi cel din urmă, Cătălin Graur, directorul DSP, şi a început “procesul”. “Justiţiarul” Misăilă a cerut pe acelaşi ton explicaţii pentru moartea bebeluşului din Homocea. “Un copil de o lună şi jumătate a decedat şi a trebuit ca autorităţile statului să arunce vina una pe alta. Familia nu trebuie să suporte nişte incompetenţe ale unor instituţii”, a spus subprefectul. Acesta a întrebat dacă mama bebeluşului mort a fost înregistrată la medicul de familie în perioada de sarcină. “Am luat legătura cu colegii de la Homocea. Nu, nu era asigurată nici mama şi nici tatăl. Copilul nu era înregistrat. Potrivit legii, ca să poată fi înregistrat la un medic, condiţia minimă obligatorie este ca acea familie să se adreseze unui medic de familie, lucru care nu s-a făcut”, a spus Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, invitat la şedinţă.

Subprefectul PSD a tunat să ajungă prefect?

Subprefectul, chiar dacă nu a spus-o, a lăsat să se vadă că are ceva personal cu directorul DSP, Cătălin Graur, căutandu-i “nod în papură” şi numindu-l incompetent. ”DSP-ul poate să ne garanteze nouă că informaţiile pe care ni le dă în Comisiile judeţene pentru situaţii de urgenţă, cand avem situaţii cu înzăpeziri, garantează că sunt reale în ceea ce priveşte situaţia mamelor însărcinate?”, a atacat subprefectul. Printre cei chemaţi la raport în cazul bebeluşului mort s-au numărat directorul Serviciului de Ambulanţă, dr. Vitalie Beţişor, managerul Spitalului Judeţean, juristul Constantin Mîndrilă, comisarul şef Marian Cîrjică, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din IJP Vrancea, dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, managerul Spitalului Dumbrăveni, juristul Costel Negoescu, primarul comunei Gugeşti, Vasile Vatră, conducerea Serviciului de medicină Legală, reprezentată de medicul Silviu Lucasievici, dar şi preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Mihai Copaci.

Misăilă către Graur: “Mi se pare un răspuns incompetent”

Toată lumea aştepta acum reacţia directorului DSP care, fiind pus în corzi, a replicat repede. ”Am repetat-o de nenumărate ori: nu avem o evidenţă 100% reală a gravidelor din Vrancea pentru că sunt foarte multe nedeclarate”, a spus acesta. De aici a început un schimb de replici între cei doi, după modelul Cătălin Vrabie (PSD) şi Manole Merchea (PNL), directorul ENET, la ultima şedinţă de Consiliu Local. ”Mi se pare un răspuns incompetent”, a tunat Misăilă. În aceeaşi notă liniştită, directorul DSP, Cătălin Graur îi răspunde: “Este un răspuns real şi adevărat”. Replica l-a aţaţat şi mai mult pe subprefect. ”Dvs aveţi calitatea şi obligaţia de a coordona activitatea medicală a tuturor medicilor de familie şi a medicilor din Vrancea?”, întreabă Misăilă. “Activitatea medicilor este reprezentată prin contractul cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate”, i-a răspuns Graur. Imediat după aceste contre, Hanţă revine cu argumente obiective sesizand derapajul de la discuţia principală. ”Noi pornim de pe o pistă greşită, pornim de la a stabili obligaţii autorităţilor şi nu stabilim dreptul elementar al pacientului de a se adresa unui medic. De 20 de ani pacientul are libertatea şi obligaţia să se înscrie la un medic”, a spus Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie. Faptul că autorităţile au preluat bebeluşul decedat după 48 de ore a scos la iveală o problemă legislativă, pe care a punctat-o directorul DSP, Cătălin Graur. Conform spuselor sale, niciun act normativ nu prevede transportul copiiilor de la 0 la un an la Anatomie Patalogică, prin urmare propune o modificare legislativă. Subprefectul vrea însă ”sange” de director, prin urmare nici nu vrea să ia în calcul această rezolvare legislativă, ci cere o comise de anchetă în acest caz. “Voi întocmi un raport către Ministerul Sănătăţii şi voi solicita corpul de control să stabilească persoanele vinovate. Cine va fi găsit vinovat, voi solicita să fie demis”, a spus subprefectul Misăilă. Toţi cei prezenţi la şedinţă trebuie să prezinte pană vineri atribuţiile legale pe care le a în cazul decesului unui bebeluş. Pană atunci, azi, bebeluşul de la Homocea va fi înmormantat. Reamintim că la finalul săptămanii trecute, un bebeluş de o lună şi jumătate a murit într-o casă din satul Lespezi, comuna Homocea. Mama sa, de loc din comuna băcăuană Podu Turcului, trăia împreună cu un localnic din satul Lespezi şi nu a declarat copilul la naştere. După moartea copilului, acesta a stat timp de 30 de ore în casa din Lespezi, fără ca cineva să intervină. (A. IVAN)

Reacţia lui Graur după şedinţă: “S-au prezentat cu temele nefăcute”

Directorul DSP, Cătălin Graur

În urma şedinţei, directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur, a trimis un punct de vedere presei locale prin care explică situaţia ivită în acest caz. “Regret că organizatorii acestei şedinte şi o bună parte din participanţi s-au prezentat cu «temele nefăcute» , noi fiind puşi în situaţia să explicăm legislaţia în timpul acestei înalniri. Ca urmare, acţiunea nu şi-a atins scopul sperat de noi, în sensul stabilirii unei proceduri de comun acord. În primul rand e necesar să enumăr actele care se întocmesc obligatoriu în cazul unui deces: constatarea de deces de un medic cu liberă practică, certificat constatator de deces de către medicul de familie, medic de ambulanţă, medic legist sau anatomo-patolog, certificat de deces, eliberat de starea civilă. Certificatul de deces nu poate fi eliberat decat pe baza certificatului constatator de deces care nu poate fi eliberat decat în baza constatării de deces. Consideram că acest caz a fost de competenţa medicinei legale, conform Normelor Procedurale din 4 aprilie 2000, privind expertizele, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale în care autopsia e obligatorie în următoarele cazuri: cauza morţii nu este cunoscută şi cadavre neidentificate. Important de menţionat că pe fişa de solicitare încheiată de echipajul Serviciului de Ambulanţă prezent pe data de 19.03.2014, ora 8.51, se specifică că decedatul nu are certificat de naştere şi «Copil decedat, moarte suspectă». În aceste cazuri organele judiciare solicită autopsia medico-legală a cadavrului în mod obligatoriu conform aceluiaşi articol de lege (şi conform Noului Cod de procedură Penală art.185). Transportul cadavrului care urmează să fie autopsiat de la locul faptei pană la morgă se asigură cu vehicule special amenajate aflate în dotarea serviciului de medicină legală sau cu alte mijloace aflate în relaţie contractuală cu acesta. Ţin să precizez că toate aceste servicii executate de medicina legală sunt plătite de IPJ. Cunoaştem cu toţii disfuncţionalităţile pe care le întampină IPJ-urile din toată ţara privind plata acestor servicii. Cu această ocazie vreau să avertizez medicii de familie să nu răspundă în nici un caz la insistenţele familiei care vă roagă să-i emiteţi Certificatul constatator de deces învocand de cele mai multe ori motive pecuniare. De asemenea, nu cedaţi nici insistenţelor organismelor de poliţie locale, care şi ele pot insista pentru eliberarea acestui document. Explicaţia acestor insistenţe ar putea fi aceea că, dacă vă declinaţi competenţa şi cazul devine medico-legal, asta înseamnă un nou dosar ce implică cercetări, anchete, luare de declaraţii şi cheltuieli suplimentare”, detaliază directorul Cătălin Graur în precizarea trimisă ieri după amiază redacţiei. (Z. V.)
Pe platforma webtv Ziarului de Vrancea puteţi vedea imagini de la şedinţa de la Prefectura Vrancea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
cetatean, acum 3677 zile, 1 ora, 22 minute, 25 secunde
Rusine ca ati sters comentariul .
cetatean, acum 3677 zile, 2 ore, 24 minute, 46 secunde
Pai cum sa aiba timp medicii de la tara sa urmareasca aceste persoane cand vin la ora 9 si pleaca la ora 13 (mai ales la tara unde ii cred prosti ca de ei sunt doctori cu facultati si sa mearga prin citeste integral
Birlic, acum 3677 zile, 5 ore, 5 minute, 49 secunde
Asa-i cand se fac reduceri de cheltuieli, mai ales la politie! Lasa mortul pe masa pentru a nu se incarca cu facturi!
Techir, acum 3678 zile, 5 ore, 44 minute, 32 secunde
Misaila n-are nicio treaba cu ce se intampla in jurul lui. El stie una si buna: trebuie sa schimbe cu orice pret directorii care nu-s psd-isi.
ion, acum 3678 zile, 6 ore, 2 minute, 22 secunde
S a apucat, da, fara sa stie nimic din pacate. Misaila e praf!
B.G., acum 3678 zile, 9 ore, 6 minute, 35 secunde
PSD s-a apucat de treaba.
, acum 3678 zile, 31 minute, 40 secunde
incompetentilor
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.