Home | Social | Povestea incredibilă a unei mame căreia i s-a ucis fetița la maternitate

Povestea incredibilă a unei mame căreia i s-a ucis fetița la maternitate

Publicat de 9817 vizualizari 16 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
„Nu urmăresc vreo despăgubire materială, ci vreau doar să trag un semnal de alarmă, pentru ca nicio familie să nu mai fie nevoită să treacă prin ceea ce trecem noi”, spune Alina Branză.  „Nu urmăresc vreo despăgubire materială, ci vreau doar să trag un semnal de alarmă, pentru ca nicio familie să nu mai fie nevoită să treacă prin ceea ce trecem noi”, spune Alina Branză.

„Copilul nostru nu a avut parte de un botez, de o înmormântare creştinească, nu a avut parte de viaţă. I s-a negat orice drept. Cred că i s-ar cuveni măcar dreptate după moarte, căci consider că în timp ce noi părinţii, orbiţi de durere, ne-am cufundat în tăcere, alţii au privit-o ca pe ignoranţă şi au avut grijă să-şi acopere greşelile”, este mesajul unei mamei îndurerate care şi-a pierdut copilul la maternitatea Spitalului Judeţean.Intrucat cazul ei a rămas nerezolvat după mai mult de şase luni, mama îndurerată a decis să-şi facă publică povestea, una incredibilă şi plină de neprevăzut şi revoltă

O mamă din comuna Fitioneşti îşi caută dreptatea după ce fetiţa pe care a purtat-o în pantece nouă luni de zile a decedat la naştere. Deşi fetiţa Alinei Branză a decedat pe 8 noiembrie 2012, mama nu a reuşit nici pană acum să afle ce s-a întamplat, cine se face vinovat de decesul copilei care a primit o notă mare la naştere. Femeia vrea să tragă un semnal de alarmă care să fie auzit şi de alte femei şi caută un răspuns după ce „ceea ce trebuia să fie unul dintre momentele cele mai fericite din viaţa mea şi a familiei mele, s-a transformat într-un chin, ce nu poate fi uitat sau depăşit”.

Cum poate să moară un copil de nota 9 după o naştere „ca la carte”

Totul a început în ziua de 8 noiembrie 2012, zi în care avea să se nască cel de-al doilea copil al familiei, dar care a devenit zi de doliu, fiindcă atunci fiica femeii, Gabriela Brînză, a murit la puţin timp după naştere. „S-a născut în dimineaţa zilei respective, la Spitalul Judeţean Vrancea, la ora 3.15, fiind o sarcină dusă la termen, atent monitorizată pe parcursul celor 9 luni, împlinind astfel 39 de săptămâni, bebeluşul având o greutate de 3,700 kg şi 54 cm lungime. Un copil sănătos din toate punctele de vedere (după cum au arătat şi rezultatele autopsiei efectuate de I.M.L. Vrancea), aşteptat din tot sufletul de către toţi, dar al cărui viaţă s-a curmat mult prea devreme ca ea să înceapă. După o naştere fără probleme („ca la carte” – după cum a apreciat d-l doctor ginecolog Grigoriu, cu care am născut), fetiţa noastră nu a prezentat nicio problemă de sănătate, fiind notată de către d-na asistentă Cozma cu nota 9. În timpul pe care copilul l-a petrecut în sala de naşteri (aproximativ 7-10 minute, după cum toţi au apreciat), a fost vioaie, a plâns, s-a agitat, a vrut chiar să-l apuce de deget pe domnul doctor, în momentul în care acesta s-a apropiat. Toate acestea arătau că este un copil sănătos şi că totul a decurs cum trebuie. Dar nu a fost aşa!... La 10 minute după ce am fost dusă în salonul alăturat, am fost anunţată de către medicul ginecolog că fetiţa «ar avea ceva probleme de adaptare», pentru ca, mai târziu, d-na doctor Oprea să-mi spună (deşi fetiţa murise) că avea o malformaţie internă care îi crea probleme, fapt care nu a fost dovedit în urma efectuării autopsiei, după cum se poate verifica”, povesteşte Alina Branză.

Femeia caută un răspuns care nu mai vine

Înainte de a-şi face publică povestea, Alina Branză a încercat să discute cu toate cadrele medicale implicate în necazul ei, dar nici pană la această dată nu aflat ce s-a întamplat cu adevărat, cine se face vinovat de decesul fetiţei. Aceasta cu atat mai mult cu cat raportul medico-legal nu arată o cauză concretă a decesului. „Când s-au împlinit 3 săptămâni de la moartea copilului, am fost să vorbesc personal cu asistenta, să mă privească în ochi şi să-mi spună ce s-a întâmplat atunci. Nu m-a putut lămuri, contrazicându-se mereu, spunând însă că în sala de naşteri fetiţa nu a prezentat nicio problemă. Nu la fel a declarat şi la poliţie, acolo spunând că încă din sala de naştere a constatat că e ceva în neregulă cu copilul, lucru infirmat atât de medicul ginecolog care m-a asistat, cât şi de mine. Dacă fetiţa prezenta vreo problemă, asistenta mai pierdea timpul să-mi arate mie copilul, felicitându-mă? Nu s-ar fi simţit vreun moment de agitaţie din partea cuiva, nu s-ar fi panicat cineva şi s-ar fi grăbit să-i acorde ajutorul cuvenit? Să înţeleg că şi-a dat seama că are ceva, dar nu a reacţionat în nici un fel? Ulterior, mi-a spus că pe culoarul înspre secţia de neonatologie ar fi „ciupit”copilul care dormea, părându-i-se în neregulă, constatând că ar fi început să se învineţească (în condiţiile în care copilul era înfăşat, iar culoarul obscur luminat). Menţionez faptul că această plângere a fost trimisă la Colegiul Medicilor Vrancea pe 19 februarie 2013, abia după stabilirea rezultatelor autopsiei la I.M.L. Vrancea („insuficienţă respiratorie” provocată de o „ingestie masivă de lichid amniotic perinatal”), dar nu am primit nici un răspuns încă. Nu pot să cred că la mai mult de jumătate de an de la moartea copilului, nu au putut demara o anchetă internă, pentru a afla ce s-a întâmplat cu adevărat, căci, în fond este vorba despre moartea suspectă a unui copil sănătos. Nu pot accepta şi înţelege cum un copil care a înghiţit lichid amniotic a mai avut putere să trăiască fără probleme cât a stat în sala de naşteri. Pare lipsit de logică. Dacă fetiţa a înghiţit acest lichid, de ce nu şi-au dat seama de la început (menţionez faptul că în momentul în care s-a născut, copilul nu era vânăt şi nici nu avea probleme de respiraţie) astfel încât acel lichid a ajuns în plămânii ei. Vrând să aflu de ce li s-a părut că totul este în regulă mi s-a spus că „a fost prea sănătoasă” ceea ce i-a dat puterea să reziste fără probleme în sala de naştere. Să înţeleg că norocul ei de a fi un copil sănătos s-a transformat în ghinion?”, se întreabă Alina Branză în scrisoarea trimisă redacţiei.

Acuzele unei mame

„Consider că timpul petrecut de copil în sala de naşteri nu a fost folosit în favoarea fetiţei, nu i s-a acordat îngrijirea corespunzătoare, nu a fost curăţată suficient, ceea ce a făcut ca starea ei să se agraveze până la secţia de neonatologie, unde toate măsurile luate au fost inutile şi târzii. În calitate de mamă care nu-şi poate găsi liniştea şi nu poate accepta cum un copil sănătos a sfârşit astfel, fără a avea şansa la o viaţă fericită alături de familia ei, solicit o analiză corectă a cazului şi de către dumneavoastră, fără a uita că înainte de profesie, suntem oameni şi părinţi şi că există Dumnezeu. Deşi au trecut atâtea luni, nimeni nu ne dă un răspuns şi tot nu ştim ce s-a întâmplat cu fetiţa noastră. Nu ne-au rămas decât un mare gol, o suferinţă imensă, amintirile despre „bebiţa” , cum o numeşte fiica mai mare, şi multe întrebări: De ce ni s-a întâmplat nouă?,Cine este vinovat?, De ce nimeni nu ne dă o explicaţie?.
Copilul nostru nu a avut parte de un botez, de o înmormântare creştinească, nu a avut parte de viaţă. I s-a negat orice drept. Cred că i s-ar cuveni măcar dreptate după moarte, căci consider că în timp ce noi părinţii, orbiţi de durere, ne-am cufundat în tăcere, alţii au privit-o ca pe ignoranţă şi au avut grijă să-şi acopere greşelile. Nu că m-aş fi resemnat, dar aş fi privit altfel lucrurile, dacă s-ar fi dovedit că ar fi avut o problemă medicală gravă şi Dumnezeu a luat-o ca să nu se chinuiască. Dar nu a fost aşa. S-a dovedit un copil sănătos căruia nu i s-a dat şansa să trăiască. Nu mi-a rămas decât amintirea ei, imaginea din sala de naşteri, când se agita, cerându-mi parcă ocrotirea de mamă, un corp micuţ băgat în mormânt, un gol imens ce nu se mai poate umple. Nu urmăresc vreo despăgubire materială, ci vreau doar să trag un semnal de alarmă, pentru ca niciun părinte sau familie să nu mai fie nevoiţi să treacă prin ceea ce trecem noi”, povesteşte Alina Branză.

Poliţiştii fac închetă, oficialii spitalului ridică din umeri

Cu toate că Poliţia şi Colegiul Medicilor filiala Vrancea au demarat anchete în acest caz, pană în acest moment mama de la Fitioneşti nu a primit nici un răspuns. „Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale fac cercetări cu privire la existenţa, inexistenţa unei culpe medicale. În cauză au fost dispuse mai multe constatări medico-legale şi se aşteaptă rezultatele acestora”, ne-a precizat inspectorul principal Bogdan Toader, purtătorul de cuvant al Poliţiei Judeţene. Oficialii Spitalului Judeţean din Focşani ridică din umeri cu privire la cele întamplate la sfarşitul anului trecut. Doctorul ginecolog Tiberiu Grigoriu, care a asistat mama la naştere, nu a dorit să facă declaraţii publice cerandu-ne să ne adresăm biroului de presă de la spital. „Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă aşteaptă rezultatul anchetei de la Colegiul Medicilor şi Poliţie. În cazul în care se va dovedi că cineva se face vinovat în acest caz, se vor lua măsurile care se impun”, ne-a declarat Alina Pelin, purtătorul de cuvant al Spitalului. (Raluca MANOLACHE)

Subscribe to comments feed Comentarii (16 publicate)

avatar
anna 30-05-2013
e strigator la cer...e jale in spitalul de urgenta focsani. la sectia de pediatrie gandacii sunt la ei acasa. eu am stat cu baietelul internata, iar despre cadrele medicale ce sa spun ... daca nu le bagi in buzunar nici nu se uita sa puna o perfuzie, iar daca se intampla sa te duci dupa ora 00.00 la camera de garda incep sa tipe ca nu-si pot face somnul. asta e traita de mine cu baietelul meu. asa ca cei care tineti partea medicilor si asitentelor si vad ca sunt cateva persoane informati-va intai si apoi vorbiti. sunt asistente care nu stiu macar sa puna o branula sau sa vada ca perfuzia nu mai merge (manuta copilului se umflase in locul cu branula si era clar ca nu mai mergea...dar dna asistenta spunea ca merge). asa ca nu e de mirare ca pot muri copii sanatosi la nastere. putere familiei sa descopere adevarul si vinovatii sa plateasca.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-1
Report as inappropriate
avatar
Doina 28-05-2013
Se poate discuta mult pe marginea acestui caz. Sunt curioasă dacă cei care consideră publicarea acestui articol ca un atac direct la adresa medicilor şi împroşcarea acestora cu noroi, ar mai fi reacţionat la fel, dacă li s-ar fi întâmplat lor ceva asemănător. Niciodată nu e prea târziu să se afle adevărul, iar celei care consideră că a trecut un an şi nu mai avea rost să se discute acest caz, nu i-aş dori să fie ea în locul mamei. Poate că aflarea adevărului ar ajuta-o să meargă mai departe....
avatar
monica 27-05-2013
cand o sa faci medicina o sa iei decizia daca trebuia cezariana sau nu! pana atunci nu va mai dati cu presupusul despre spagi si ce trebuia facut! iar dl doctor foarte bine ca nu face declaratii,chiar nu are ce cauta in cocina asta de rauintentionati ce stiu numai sa stea in fata calculatorului si sa arunce cu noroi in aceasta profesie!
avatar
madalina 26-05-2013
saraca femeie...si eu am patit la fel cu baietelul meu,,,la nastere ...si amnascut cu d-na grigoriu si neonatologul d-na oprea...s-a nascut la 1,500 kg si dupa 2 sapt de stat in sp la focsani am fost trimisa de urgenta la bacau sub pretextul ca nu au ce sa ii faca...defapt baiatul meu era anemic si asta din cauza asistentelor care ii dadeaun fortat lapticul prin sonda...numai eu stiu prin ce am trecut ...am stat o luna jumatate in spital la bacau si acum slava domnului baiatul meu are 7 luni si este un copil sanatos,,,cand am ajuns la bacau copilul era in soc hipotermic avand 31 de grade temp. corporala...spitalul si salvarea din focsani sunt cele mai neglijente institutii...
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-14
Report as inappropriate
avatar
nicoleta 26-05-2013
Rusine sa le fie . Sunteti niste criminali.oriunde te duci toti asteapta numai spaga. Mortilor de foame, nu aveti inima in voi.daca as fi fost in locul acestei femei i as face sa plateasca si aerul care il respira.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-16
Report as inappropriate
avatar
cititor 25-05-2013
Dati tot timpul vina pe bani. Dar v-ati intrebat cit personal medical isi face meseria cum trebuie? Mereu le fug ochii numai dupa spaga! Sint si oameni onesti, dar sint rari. Toata lumea stie asta.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-13
Report as inappropriate
avatar
Raluca 25-05-2013
Pentru ce sa dea doctorul declaratii daca dumnealui este implicat aiurea in toata treaba asta? El si-a facut datoria!Pacienta dumnealui a fost bine, copilul s-a nascut in bune conditii...asa ca nu mai aruncati cu noroi aiurea.Sa raspunda asistentele si neonatologul!!!
Reply Thumbs Up Thumbs Down
19
Report as inappropriate
avatar
Rotary 25-05-2013
Clubul Rotary a finanţat reabilitarea şi dotarea sălii de naşteri de la Spitalul Judetean din Focşani, iar cind a nascut aceasta femeie sala de nasteri era reabilitata. Cei mai mulţi bani s-au strans în urma balului de caritate. Clubul Rotary VARANA Focşani a reuşit să strîngă bani de la oamenii cu dare de mînă şi aceştia au fost folosiţi pentru renovarea, modernizarea şi dotarea unei săli de naşteri de la Spitalul Judeţean.
Detalii aici: http://www.ziaruldevrancea.ro/social/76658-clubul-rotary-a-finantat-reabilitarea-salii-de-nasteri-de-la-spitalul-mare.html
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-20
Report as inappropriate
avatar
operatia reusita, pacinetul mort 25-05-2013
Lory, cind cei de la Clubul Rotary Varana Focsani au organizat un bal caritabil pentru modernizarea unor sectii din spitaul judetean nu am vazut nici un doctor, nici de la maternitate nici de la pediatrie, unde voiau ei sa investeasca banii in modernizarea saloanelor si salilor de nastere. Pur si simplu au refuzat invitatia, atit sefii spitalului cit si sefii sectiei. Spaga insa nu cred ca o refuza!!!! In compensare au pus o taxa oficiala de cezariana, de 600 de lei, care nu are decit rolul de a stabili nivelul spagii pentru gravidele care vin sa nasca. Cred ca sunt putine femei care tin la propria sanatate si care nu au dat bani la nastere, sistemul e putred cu totul. Daca cititi articolul este suficient de clar. Rog ziarul sa urmareasca acest caz pentru ca se ingroapa totul, o sa vedeti. Mortul este de vina si aici. Asa ca nu mai bateti cimpii. Doctorul trebuia sa iasa sa dea explicatii. Presa i-a cerut un un punct de vedere iar ei ridica din umeri. Bravo ZdV ca ati scos la lumina acest caz. De aia platim cota sla sanatate ca sa murim cu zile in spital. Tot timpul ne vaitam si atit. Unde este responsabilitatea?
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-16
Report as inappropriate
avatar
Tot eu 25-05-2013
Daca nu arunca toti cu noroi , inseamna ca sunt implicati? Poate unii dintre noi s-au nascut si nasc in acest spital, iar spaga nu cred ca v-a cerut nimeni...Se pare ca decesul fetitei este ultimul motiv pentru care s-a scris acest articol, la un an dupa eveniment! Ma refeream la impactul emotional pe care acest articol, in special titlul il poate avea asupra femeilor insarcinate, care urmeaza sa nasca !!!Cine raspunde pentru un stres in plus pe care aceste femei o sa-l aiba?????????!Iar tot acest scandal, nu-i va aduce fetita acestei femei inapoi.Ba mai mult, dupa cum ea insasi spune ca vrea "sa traga un semnal de alarma asupra sistemului", cred ca efectul ar trebui invers : sa punem mana de la mana si sa imbunatatim conditiile din spital, daca suntem o comunitate responsabila, nu sa stam cu mana intinsa la Minister si sa ne vaicarim! Cat despre factorul uman, si erorile acestuia, acestea se vor vedea in timp! Sa nu-mi spuneti mie ca, dumneavoastra, in domeniul in care lucrati , sunteti ceas! Numai ca oamenii acestea lucreaza cu....vieti omenesti, oferindu-le conditii mai bune, le crestem rata de succes! Moartea este parte din viata noastra! Daca mergi pe strada si-ti cade o caramida in cap, e vinovat constructorul care a finalizat in bune conditii acum 10 ani constructia, sau cel care nu a intretinut-o?????
Reply Thumbs Up Thumbs Down
24
Report as inappropriate
avatar
inadmisibil 25-05-2013
Esti bolnav sau bolnava....doar atat pot scrie.....
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-15
Report as inappropriate
avatar
Lorry 25-05-2013
Ce vreti sa facem, sa nastem in sura cu paie?Nu toata lumea are bani sa nasca in clinici private sau pe la nu stiu ce spitale pe la Bucuresti! Cum a spus si doamna de mai sus, ar trebui sa faceti o campanie, pe la toti bogatasii Focsaniului, sa avem si noi aparatura si conditii moderne in sectia de nasteri, pentru ca banii pe care-i cotizam noi la stat nu stiu unde ajung! Oricum, este un fenomen generalizat in toata tara, spitalele inoata in mizerie, iar personalul ramas face imposibilul.In Focsani avem doctori ginecologi buni si sufletisti si nu cred ca merita sa le stirbiti imaginea pentru ca s-ar putea sa plece, cum a plecat domnul doctor Saveliev, un om profesionist! Presa trebuie sa lupte si pentru comunitate!Asadar, cand incepeti campania???
Reply Thumbs Up Thumbs Down
33
Report as inappropriate
avatar
vali 25-05-2013
....cred ca cine a facut comentariul este implicat.....rusine!!!!!...cat despre foduri, ??de ce nu strangeti o parte din spaga sa va modernizati? ca sigur stiu cat e de mare.......nimeni nu are curajul sa vina la maternitate fara bani!!!!! RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-24
Report as inappropriate
avatar
25-05-2013
Drama este foarte mare, dar cat am vrea noi sa ne credem atotputernici pe lumea aceasta exista si factorul imprevizibil! Atat timp cat fetita s-a nascut bine, nu inteleg de ce aruncati cu noroi in echipa medicala, ganditi-va mai intai la conditiile pe care acestia le au si la lipsurile cu care se confrunta, nu numai de medicamente, dar si de personal! Oricum, oamenii acestia fac imposibilul sa devina posibil! De ce nu spuneti cate nasteri cu succes au avut in conditiile pe care le au?? Cu parere de rau pentru mamica, poate acesta a fost desfinul fetitei dumneaei.Intr-adevar, un parinte nu va accepta niciodata acest lucru, dar nu stiu daca asa i se va aduce fetita inapoi!Cat despre, Ziarul de Vrancea, nu cred ca este profesionist sa aruncati cu pietre inaintea finalizarii unei anchete! Daca ati fi bine intentionati, de ce nu faceti o campanie de strangere de fonduri pentru modenritarea sectiei de nasteri si de neonatologie???? Demonstrati-mi ca nu am dreptate!
Reply Thumbs Up Thumbs Down
31
Report as inappropriate
avatar
26-05-2013
orecum un copil nascut cu abgar 9 nu e posibil dupa 10 minute sa nu mai fie dom.doctor trebuia sa intervina la momentul potrivit.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-12
Report as inappropriate
avatar
26-05-2013
este incredibil sa-ti privesti copilul sa-l auzi si dupa putin timp sa nu-l mai ai/ va dati seama ce este in sufletul parintilor/,e culpa medicala doctore trebuia sa faci CEZARIANA si acest ingeras ,,GABRIELA`` ar fi avut dreptul la viata sau el nu a auzit de interventia asta .CE trebuia sa-i spuna asistenta ce sa faca ?,medicul e culpa [ nu este dotat el ca medic] nu sala de operatie sau sala de nastere e strigator la cer.Parintii nu vor avea nici un raspuns concret de la colegiul medical?
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-11
Report as inappropriate
total: 13 | afişare: 1 - 13

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

1.00

Soarele răsare: 6.13
Soarele apune: 20.07

Calendar ortodox: Sfinții Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
Calendar catolic: Ss. Fidel din Sigmaringen, pr. m. *; Maria a lui Cleofa şi Salomea; Egbert, călug

Maxima zilei: „Pentru orice rău există două leacuri: timpul şi tăcerea.” — Alexandre Dumas
    

Curs BNR:
1 Euro – 4. 5441 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 2456 lei

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail