Social

VIDEO!!! Albastru şi tăcere pentru copilul cu autism

Raluca Manolache
1 apr 2012 13278 vizualizări
200 de persoane au mărşăluit în tăcere prin Focşani pentru a atrage atenţia asupra autismului u „este un marş al tăcerii pentru că pînă acum cam toţi au tăcut în cînd a venit vorba despre autism. De acum vor trebui să vorbească”, spune tatăl unui copil cu autism, de profesie medic

 „Ceea ce văd eu aici nu e decît învelişul. Lucrul cel mai preţios rămîne nevăzut” (Antoine de Saint Exupery –Micul Prinţ). Acesta a fost mesajul pe care l-au transmis cei peste 200 de elevi, părinţi şi specialişti care au mărşăluit ieri pe străzile din Focşani în „Marşul Autismului”, acţiune ce a pornit din faţa Centrului regional de recuperare a copilului cu autism – Micul Prinţ. Cu baloane albastre, culoarea autismului, pliante informative şi steguleţe, participanţii la marş au încercat prin tăcere să atragă atenţia că şi persoanele cu autism au drepturi. „Dorim să facem cunoscut autismul pentru că este un lucru foarte important. Nu am un copil cu autism, ci cu sindrom Down, dar face recuperare la centrul Micul Prinţ. Luna aprilie se doreşte a fi luna autismului. Vor fi astfel de manifestaţii în toată ţara”, a menţionat Dana Negoiţă, una dintre participantele la marş. Printre cei ce au marşăluit pe străzile din Focşani s-a aflat şi fostul manager de la Ambulanţă, dr. Cristian Onia. Acesta înţelege mai mult decît oricine această boală, deoarece unul dintre copii i-a fost diagnosticat cu autism. Acesta spune că viaţa este mai specială cu un copil cu autism, chiar dacă a fost un diagnostic greu de acceptat. „În mod normal ar trebui să fie un marş al tăcerii pentru că pînă acum cam toţi au tăcut în momentul în care a venit vorba despre autism. De acum vor trebui să vorbească”, a arătat dr. Cristian Onia. 


La fiecare 7 ore se naşte un copil cu autism


Marşul s-a finalizat la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” unde aproape 200 de baloane albastre au fost înălţate spre cer pentru copiii cu autism, iar Teatrul a fost iluminat în albastru. „Am dorit să atragem atenţia opiniei publice în legătură cu faptul că din ce în ce mai mulţi copii au autism în Romania şi în întreaga lume. La fiecare 7 ore se naşte un copil cu autism. Scopul nostru este să se ştie lucrul acesta, părinţii să-şi urmească copiii cît mai devreme, din primele luni de viaţă astfel încît să putem identifica cazurile cît mai repede. Autismul este o tulburare de dezvoltare complexă. Din păcate nu se cunoaşte încă cauza. Este afectată întreaga viaţă, recunoscut prin faptul că sînt probleme de integrare, adaptare în societate, de relaţionare cu ceilalţi oameni ”, a spus Gabriela Dima, asistent social în cadrul Asociaţiei „Speranţa Andradei”. Această acţiune a fost organizată de Asociaţia Speranţa Andradei pentru a se marca ziua de 2 aprilie – “Ziua internaţională de luptă împotriva autismului”. (Raluca MANOLACHE)
 

Cum îţi dai seama dacă ai un copil autist

Autismul nu este de multe ori diagnosticat pînă la vîrsta de 3 ani, chiar dacă unii copii încep să arate semne de întîrziere în dezvoltare înainte de a împlini un an. Caracteristicile autismului sînt prezente de la începutul vieţii, iar mama îşi poate da seama destul de repede că este ceva în neregulă cu dezvoltarea copilului dacă urmăreşte următoarele „steaguri roşii” ale autismului: fără zîmbete largi sau alte expresii calde de afecţiune către vîrsta de 6 luni şi după, lipsa răspunsului la sunete, zîmbete sau alte expresii faciale pînă la vîrsta de 9 luni şi după, lipsa primelor semne de limbaj (lalaţie) pînă la 12 luni, fără răspunsuri la gesturi cu ar fi: a arăta cu degetul, a privi, a căuta sau a face cu mîna până la 12 luni şi după, lipsa oricărui cuvînt pînă la 16 luni, lipsa achiziţiei unor fraze din 2 cuvinte, cu sens  (fără imitaţie sau repetiţie) pînă la 12 luni, lipsa răspunsului cînd copilul este strigat de la 10 luni, orice pierdere a limbajului, lalaţiei sau a abilităţilor sociale la orice vîrstă. „Majoritatea intervenţiilor timpurii se adresează copiilor cu vîrsta de 2-3 ani. Cu cît părintele se adresează mai repede unui specialist după aflarea diagnosticului şi copilul beneficiază de intervenţie de specialitate, cu atît recuperarea se realizează într-un timp mai scurt, copilul cu autism avînd şansa mai tîrziu să se poată integra în societate, să poată învăţa în grădiniţe şi şcoli normale, să aibă un loc de muncă, deci să fie independent”, spun specialiştii de la Asociaţia Speranţa Andradei. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
db, acum 4404 zile, 15 ore, 47 minute, 9 secunde
Nu e nicio problema cu oamenii autisti, ba chiar sunt cei mai adaptati pentru lumea viitorului. Ca noi romanii nu stim sa profitam de potentialul imens al acestor oameni si ii incadram la handicap citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.