Social

Angajatorii refuză să plătească concediile bolnavilor cu TBC

Raluca Manolache
22 mar 2012 7414 vizualizări
Sînt şi angajatori care nu înţeleg situaţia şi refuză să le plătească drepturile băneşti salariaţilor bolnavi u numărul bolnavilor scade de la an la an, în 2011 fiind înregistrate 263 cazuri noi şi 42 recidive

Avem mai puţini bolnavi de tuberculoză (TBC) în Vrancea, semn că educaţia sanitară face un pas înainte. Nu însă şi omenia. După ce că au fost diagnosticaţi cu această boală şi trebuie să urmeze un tratament între 6 şi 8 luni, bolnavii trebuie să le mai explice şi şefilor de la locul de muncă că nu au voie să revină la job decît după ce se vindecă. Aceasta în condiţiile în care sînt şi angajatori care nu înţeleg situaţia şi refuză să le plătească drepturile băneşti salariaţilor bolnavi, aflaţi în concediu medical. „Sînt foarte mulţi angajatori care nu înţeleg că nu este dorinţa pacientului să nu revină la muncă, ci că aşa trebuie, ca să se vindece. Din păcate sînt pacienţi care se judecă cu angajatorii pentru că nu le este plătit concediul medical”, a precizat dr. Iuliana Ţopană, medic pneumolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani. O persoană care a fost diagnosticată cu TBB se poate întoarce la muncă doar după ce primeşte un aviz de la medic, din care să reiasă că îşi poate continua activitatea. Acest lucru nu se întîmplă însă prea repede pentru unii bolnavi. Chiar dacă numărul bolnavilor scade de la an la an, în 2011 fiind înregistrate 263 cazuri noi şi 42 recidive, rata de vindecare fiind de 80%, foarte mulţi pacienţi refuză în continuare să recunoască că sînt bolnavi şi să urmeze un tratament corespunzător de teama stigmatizării sociale. Specialiştii atrag atenţia că întreruperea tratamentului poate agrava starea pacientului care poate dezvolta o rezistenţă la medicamente. Dacă în cazul unui pacient diagnosticat cu TBC tratamentul durează şase luni şi costă în jur de 200 de lei/lună, în cazul unui bolnav cu tuberculoză multridrog rezistentă tratamentul are o durată de aproape doi ani şi costă 4.000 lei/lună. „Acest fenomen este considerat îngrijorător pentru că vindecarea se face într-un procent mic. Tratamentul are o durată de 24 de luni şi este greu de suportat de pacient, este toxic, scump şi unele medicamente nu sînt în acest moment disponibile în ţară”, a precizat dr. Mariana David, şefa secţiei de TBC a Spitalului din Focşani. Anul trecut în secţia de TBC s-au tratat 554 de bolnavi cu această boală. Medicii atrag atenţia asupra acestei afecţiuni şi în condiţiile în care pe 24 martie se serbează Zilua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Mesajul din acest an este „Stop TB în timpul vieţii mele – Noi vrem o lume fără tuberculoză”. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
marius, acum 4376 zile, 18 ore, 45 minute, 35 secunde
si sunt unul dintre pacientii donmei doctor si nici mie nu mia platit nici un concediu medical
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.