Social

Astăzi are loc în Focşani „Marşul Autismului”

Silvia Vrînceanu Nichita
29 sep 2011 2278 vizualizări
Participanţii vor să atragă atenţia publicului asupra problemelor sociale şi nu numai pe care le au copiii şi adulţii afectaţi de autism

Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România – ANCAAR, Asociaţia Speranţa Andradei, Centrul de zi „Micul Prinţ” şi Centrul Român de Intervenţie Socială şi Psihoterapeutică – CRISP organizează în perioada 1-2 octombrie 2011 în Focşani Conferinţa Naţională “Omul din spatele Autismului”, care se va desfăşura la Casa de Cultură a Sindicatelor „Leopoldina Bălănuţă”. Potrivit organizatorilor, conferinţa are ca obiective informarea opiniei publice cu privire la tulburările din spectrul autist în cazul adolescenţilor şi adulţilor, găsirea de soluţii terapeutice viabile pentru acest grup de pacienţi, aducerea în prim plan şi dezbaterea aspectelor legate de traseul persoanelor cu autism în sistemul educaţional, dar şi sanitar, accederea lor pe piaţa muncii şi un schimb real de experienţă între specialiştii români care lucrează cu persoanele adulte cu autism şi specialişti din Olanda. În cadrul conferinţei vor avea loc prezentări în plen, workshopuri tematice care vor include şi prezentarea unor metode de lucru cu tineri şi adulţi cu autism. Astăzi, 30 septembrie, de la ora 18.00, va avea loc în Focşani Marşul Autismului, care va porni din faţa Centrului regional de recuperare a copilului cu autism – Micul Prinţ, din str. Cuza Vodă, nr. 56, şi are ca principal scop atragerea atenţiei publicului larg către tulburările din spectrul autist în cazul adolescenţilor şi adulţilor, fiind totodată o invitaţie de a recunoaşte oamenii din spatele autismului ca membrii ai societăţii cu drepturi egale cu semenii lor, după cum spun iniţiatorii. Participanţii, între care se vor afla părinţi şi copii cu autism, specialişti, voluntari şi membri ai comunităţii, vor purta tricouri speciale pentru susţinerea celor afectaţi de autism. Totodată, pe 1 octombrie va avea loc lansarea cărţii “Eu sînt special”, de Peter Vermeulen, ANCAAR, 2011, care prezintă pentru prima dată în România metoda sa de lucru pentru persoanele cu autism, aparţinători şi specialişti. La eveniment sînt asteptaţi în jur de 200 de participanţi din toată ţara, aparţinători ai persoanelor cu autism, autorităţi, psihologi, psihiatri, pediatri, asistenţi medicali, farmacişti, educatori, asistenţi personali, presă. Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează comunicarea, socializarea şi imaginaţia, şi care are origine cerebrală. Se crede că afecţiunea este generată de unele mutaţii genetice care le „scurtcircuitează” celor afectaţi capacitatea de comunicare şi relaţionare cu cei din jur. În Vrancea există în jur de 100 de copii autişti, însă statistica este una neoficială. Cei afectaţi au nevoie de o îngrijire şi terapie speciale, extrem de costisitoare, tratamente pe care statul nu le subvenţionează. (S. VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.