Social

Se va inaugura Centrul Cultural “Simion Mehedinți” la Soveja

Alexandra TĂTARU
17 mar 2017 1479 vizualizări
Un eveniment deosebit pentru sovejeni se va derula sâmbătă u cu acest prilej, se va mai adăuga un obiectiv important pe harta Sovejei

La Soveja, comuna natală a savantului Simion Mehedinți, se va inaugura primul centru de documentare și Colecţia Muzeală ,,Simion Mehedinți” din cadrul instituției culturale cu același nume.

Colecția va cuprinde cărți și obiecte originale de mobilier

 Căminului Cultural din localitate i se va schimba denumirea, sâmbătă, 18 martie 2017, în cadru festiv, acesta urmând să se numească Centrul Cultural ”Simion Mehedinți”. Decizia a fost stabilită prin Hotărârea Consiliului Local din Soveja, ca urmare a încheierii unui protocol între Primăria Soveja și Societatea Română de Geografie din România, în toamna anului trecut. Colecția Muzeală ”Simion Mehedinți”, din cadrul Centrului Cultural,  va cuprinde, pentru început, o expoziţie de obiecte de mobilier care au aparţinut marelui savant vrâncean și care au fost restaurate pe cheltuiala SGR. Colecția cuprinde biroul de lucru, fotoliul, dar şi mobilier sculptat care s-au aflat la Bucureşti, la Facultatea de Geografie şi în custodia Societăţii de Geografie din România.  În centrul de documentare, doritorii vor avea acces la documente de arhivă, cărți originale, alte materiale recuperate de la familie, colecționari sau diverse asociații. La inaugurare și-au anunțat prezența membri ai SGR România, respectiv președintele societății, Mihai Ielenicz, secretarul general Costin Diaconescu, vicepreședintele SGR Silviu Neguț, inspectorul de geografie din Ministerul Educaţie, Steluța Dan, membri ai SGR-Filiala Vrancea, reprezentanți ai autorităților publice locale, ISJ Vrancea, Asociației ,,Simion Mehedinți”- Focșani și Fundației ,, Simion Mehedinți-Miorița”- Soveja,  alți invitați. Toți cei prezenți vor avea posibilitatea să scrie primele rânduri în Cartea de Onoare realizată și donată de SGR România.

Despre Societatea Română de Geografie

SGR România și Primăria Soveja au semnat un protocol pentru înființarea Colecției Muzeale ”Simion Mehedinți”

 Societatea de Geografie din România funcționează din 2014 sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale, Regele Mihai I al României. Societatea este decorată cu Crucea Casei Regale prin Decret Regal semnat de Majestatea Sa Regele Mihai I al României și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, categoria H „Cercetarea Științifică,  decernat în 4 februarie 2016 de Președintele României, domnul Klaus Iohannis. ”Prin Înaltul Decret nr. 1120 din 15-27 iunie 1875, Societatea de Geografie din România a fost înființată, prin îndemnul și aprobarea domnitorului Carol I, entitatea „Societatea Geografică Română”. Potrivit Procesului – verbal al ședinței solemne de inaugurare din 15/27 iunie 1875, publicat în Monitorul Oficial al României, nr. 132 din 19 iunie/1 iulie 1875, primul pas în costituirea formală a Societății a fost făcut prin rostirea de către Înalțimea Sa Domnitorul Carol I a următoarelor cuvinte: „Salutând societatea geografică Română, a cărei înființare îndeplinește una din vechile mele dorințe, bucuria Mea este cu atât mai mare, cu cât sunt încredințat că lucrările ei vor fi de un folos nemărginit pentru viitorul țărei, a cărei dezvoltare economică și politică o urmărește Europa cu un interes crescând.” […]. Societatea de Geografie din România are peste 3.000 de membri, constituiți în 44 de filiale județene, în majoritate profesori de geografie în învățământul preuniversitar și universitar. (A.T.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.