Home | Social | 27 de cazuri de violenţă au fost înregistrate în ultimul an în şcolie vrâncene

27 de cazuri de violenţă au fost înregistrate în ultimul an în şcolie vrâncene

Publicat de 613 vizualizari 0 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Lovirea, cea mai frecventă formă de violenţă din şcolile vrâncene Lovirea, cea mai frecventă formă de violenţă din şcolile vrâncene

Violenţa şcolară, discutată la Prefectura Vrancea

Cazurile de violenţă şcolară petrecute în unităţile de învăţământ vrâncene în anul 2016 au fost discutate joi la Prefectura Vrancea, în cadrul şedinţei Colegiul prefectural. „Cu toate măsurile luate şi activităţile desfăşurate în parteneriat cu reprezentanţii IPJ şi alte instituţii de profil, în anul 2016 s-au înregistrat 27 de infracţiuni în care au fost implicaţi elevii, 24 fiind comise în incinta unităţilor de învăţământ (10 în şcoli gimnaziale, 13 în colegii şi licee şi una în alte instituţii) şi 3 în zona adiacentă (două liceu şi una şcoală gimnazială). (...) După localitatea de comitere a faptelor, acestea sunt distribuite astfel: Focşani - 10 fapte ( 8 infracţiuni de lovire şi 2 infracţiuni de furt), Adjud - o infracţiune de lovire, Odobeşti - o infracţiune de lovire, Panciu – 2 infracţiuni de lovire, Mărăşeşti – o infracţiune de lovire şi un furt, Păuleşti, Suraia, Răstoaca- câte o infracţiune de lovire, Dumitreşti – o infracţiune de purtare abuzivă şi două furturi, Străoane, Vrîncioaia şi Vizantea Livezi – câte o - o infracţiune de purtare abuzivă, Bordeşti – o ameninţare, Măicăneţti – o infracţiune de rele tratamente aplicate minorului”, se arată în informarea pe care şeful IŞJ, profesorul Dorin Cristea a prezentat-o la Prefectură. Cât priveşte formele de violenţă şcolară în Vrancea, acestea sunt: violenţa elev-elev, violenţa elevilor faţă de profesori, violenţa profesorilor faţă de elevi, violenţa părinţilor în spaţiul şcolii, violenţa în spaţiul din jurul şcolii.

 Care sunt cauzele violenţei şcolare

Cauzele acestor tipuri de violenţă, potrivit specialiştilor Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Vrancea, după cum reiese din documentul prezentat în cadrul Colegiului Prefectural, ţin de aspecte diverse (caracteristici individuale, determinanţi socio-familiali, factori de mediu şcolar, cauze sociale). Astfel, „au fost identificate drept cauze care stau la originea comportamentelor violente: cauze psiho-individuale (toleranţă scăzută la frustrare, dificultăţi de adaptare la disciplina şcolară, imaginea de sine negativă, instabilitate emoţională, lipsa sau insuficienta dezvoltare a mecanismelor de autocontrol, slaba capacitate empatică), cauze familiale, cauze şcolare, cauze induse de contextual social”, se mai arată în document. În toate aceste cazuri au fost luate măsuri, astfel încât situaţii asemănătoare să fie evitate pe viitor. Şeful IŞJ, profesorul Dorin Cristea, a precizat însă că nu întotdeauna instituţia pe care o conduce este cea care poate interveni în aplanarea acestor situaţii. Legislația nu ne permite să luăm măsuri în cazurile în care cadrele didactice au un comportament violent. Noi avem întotdeauna o opinie clară în această privință, însă decizia o ia școala ca angajator. Se face o analiză a comisiei de disciplină, se întârzie cercetarea penală, în condițiile în care există o presiune formidabilă din partea comunităților locale și a presei”, a precizat şeful IŞJ. (M.B.; M.V.)   

 

 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.57
Soarele apune: 19.36

Calendar creștin- ortodox: Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Prooroc Ioad; Sf. Euvula (Dezlegare la ulei şi vin)
Calendar catolic: Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.

Maxima zilei: “Eu am crezut întotdeauna în adevăr. Trebuie să ai curajul să priveşti realitatea în faţă. Fără acest curaj, viaţa nu are sens. Oamenii care ne fac cel mai mult rău sunt aceia care, vrând să ne protejeze, ne ascund adevărul.” (Agatha Christie)

Curs BNR:
1 Euro – 4.5575 lei
1 Dolar American (USD) – 4.2232 leiUltimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail