Social

Terapie prin ... artă la Centrul „Sf. Maria” din Goleşti

Ziarul de Vrancea
16 feb 2017 2457 vizualizări
Tinerii de la Centrul „Sf. Maria” din Goleşti îşi vor expune zilele următoare lucrările la sediul DGASPC Vrancea u adevărate opere de artă au ieşit din mainile tinerilor rezidenţi

În fiecare dintre noi sălăsluieşte o inimă de artist. O demonstrează tinerii cu handicap de la Centrul „Sf. Ana” din Goleşti, care ne dau adevărate lecţii de viaţă din acest punct de vedere. Săptămâna viitoare, la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Vrancea va avea loc o expoziţie pentru care tinerii au lucrat intens în ultimele săptămâni, în care nu numai că vor expune rodul muncii lor, dar tablourile şi lucrările vor putea fi achiziţionate de doritori, cu preţuri plecând de la 25 de lei. De altfel, după cum ne-au confirmat şi angajaţii centrului, lucrările se vând ca pâinea caldă, indiferent că este vorba de tablouri, coşuleţe sau alte obiecte ieşite din mâinile beneficiarilor. Cumpărătorii sunt de obicei vizitatori ai centrului, care vin periodic cu ajutoare pentru rezidenţi şi achiziţionează lucrările care îi impresionează. Se fac comenzi inclusiv de pe pagina de facebook „Voi şi noi”, creată special pentru a „expune” lucrările tinerilor. Cu banii câştigaţi din vânzarea lucrărilor tinerii îşi cumpără diverse lucruri pe care şi le doresc sau fac ieşiri în oraş sau chiar excursii.

Două ore pentru o pirogravură

Cel puţin două ore îi ia lui Doru pentru unul dintre tablourile sale

 Doru face gravură pe lemn, din mâinile sale ieşind adevărate opere de artă. Angajaţii centrului au achiziţionat un aparat modern de pirogravură, care îi permite tânărului să termine o lucrare în circa două ore. În funcţie de complexitatea desenului, tabloul poate dura chiar şi o zi întreagă, însă Doru lucrează cu migală şi mai ales foate multă răbdare. Puzzle-ul nu are nici un secret pentru Liliana, o altă rezidentă a centrului, care face lucruri absolut  remarcabile. Liliana reuşeşte să pună cap la cap 1000 de bucăţi ale puzzle-ului fără să privească măcar o dată fotografia pe care o execută. Secretul... îl cunoaşte numai ea! Cert e că sala de mese a Centrului a fost tapetată cu operele Lilianei, care stau mărturie îndemanării sale excepţionale. Vasilica, Irina şi Gheorghiţă s-au specializat pe quilling, o tehnică care, prin rularea unor fâşii de hârtie de diverse grosimi, crează modele decorative cu care se pot forna felicitări, tablouri, cutii de cadouri, ghirlande, etc, se pot realiza ornamente care pot decora mese festive, bradul de Crăciun, vitrine şi diverse evenimente. Iar lucrările lor sunt adevărate capodopere ale genului.


 

Terapia ocupaţională a dat rezultate
 

Holurile şi sălile Centrului sunt tapetate cu lucrările tinerilor


Programul de terapie ocupaţională a fost implementată în Centrul „Sf. Maria” de la Goleşti de mai bine de şase ani, iar rezultatele nu au întarziat să apară. Sunt cunoscute desele răbufniri de furie ale rezidenţilor, care s-au soldat nu de puţine ori cu rănirea altor rezidenţi sau chiar a angajaţilor. Acum, potrivit psihologului instutuţiei, Alina Badiu, „funcţiile cognitive ale beneficiarilor s-au îmbunătăţit foarte mult, iar stările afective, răbufnirile de furie, s-au estompat pentru că beneficiarii Centrului îşi găsesc în aceste ocupaţii o refulare”. De caţiva ani, pentru o mai bună incluziune a beneficiarilor centrului în societate, DGASPC Vrancea a încheiat un parteneriat cu liceul Cuza, dar şi cu alte licee din Focşani. De-a lungul anilor, acestea s-a concretizat prin diverse ieşiri ale tinerilor rezidenţi de la „Sf. Maria” în societate. Spectacole la circ, vizionarea unor filme 3D la cinematograf, excursii, vacanţă la mare, sunt doar unele dintre activităţile la care tinerii iau parte. Toate menite să le ofere tinerilor de la Centrul Sfânta Maria emoţiile unor bucurii pe care nu le pot trăi în centru, precum şi sentimentul acceptării şi incluziunii sociale. În centrul de la Goleşti locuiesc în prezent 15 beneficiari cu varste cuprinse între 25 şi 40 de ani. (Dana LEPĂDATU)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.