Social

Spectacol de Ziua Îndrăgostiţilor oferit de un tânăr crescut la Leagăn

Dana Lepădatu
15 feb 2017 3332 vizualizări
Cătălin Lupu, un tânăr care şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei şi adolescenţei în casele de copii, le-a oferit celor rămaşi în urmă un emoţionant spectacol de Valentine’s Day

De ziua îndrăgostiţilor, copiii beneficiari ai unei măsuri de protecţie specială din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea au participat la spectacolul „Din Dragoste pentru Copii”. Spectacolul a marcat ziua îndrăgostiţilor într-un mod inedit, aducând în prim plan copiii şi dragostea lor necondiţionată. La finalul spectacolului, cei prezenţi au primit diplome şi daruri din partea organizatorilor. Au evoluat elevii de la Şcoala Sanitară Hipocrate, de la Palatul Copiilor Focşani şi Palatul Copiilor Odobeşti de la Club English Kids, Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei şi Liceul Tehnologic din Odobeşti. Evenimentul a fost organizat de Cătălin Lupu, fost beneficiar al sistemului de protecţie a copilului, împreună cu DGASPC Vrancea, Biblioteca Judeţeană, Inspectoratul Şcolar Vrancea, Primăria Focşani şi Consiliul Judeţean Vrancea. 

Cătălin Lupu, fost beneficiar al sistemului de protecţie a copilului

Cătălin Lupu a oferit de-a lungul timpului numeroase bucurii copiilor şi tinerilor din centrele DGASPC

Cătălin Laurient Lupu este un cunoscut al Centrului Maternal, al Adăposturilor şi Centrelor de Reabilitare din subordinea DGASPC. El însuşi copil al sistemului, nu a uitat nici o clipă de unde a plecat şi se întoarce ori de câte ori are ocazia să dea o mână de ajutor celor rămaşi în urmă. A fost părăsit de mamă încă de la naştere şi a trecut de-a lungul timpului prin mai multe structuri ale Protecţiei Copilului, prin Leagăn, cum era cunoscut pe vremuri şi prin Căminul de Copii de la Odobeşti. Despre vremurile în care a crescut în căminele Protecţiei Copilului nu are mereu amintiri frumoase. Îşi aminteşte că violenţa era o constantă a vieţei de zi cu zi mai peste tot, dar se declară bucuros să vadă că astăzi lucrurile s-au schimbat. “În bine”, spune Cătălin. “Astăzi doamnele au mare grijă de copii şi nimeni nu se mai atinge de ei”, spune Cătălin. În ciuda greutăţilor, şcoala a fost prioritară pentru Cătălin, care a reuşit să termine şcoala profesională şi să obţină o calificare. La ieşirea din sistem, Cătălin nu a avut norocul de a fi primit de familie, deşi ştie sigur cine e mama şi că are mai mulţi fraţi. Nici unul nu a vrut să audă de el. Nu s-a descurajat însă şi a decis să înfrunte viaţa prin forţe proprii.

A făcut liceul la seral şi s-a înscris la postliceala sanitară

Şi-a găsit de muncă şi după un timp s-a gândit că trebuie să termine Liceul. S-a înscris la seral, iar în 2016 a dat BAC-ul. Şi pentru că nu a vrut ca parcursul său şcolar să se încheie aici, s-a înscris în toamna anului trecut la cursurile şcolii sanitare postliceale Hipocrate. Tot din dorinţa de a fi de ajutor altora. Locuieşte în continuare cu chirie şi munceşte... Nu atât pentru el, cât pentru cei mulţi din jurul său cu care viaţa a fost mai puţin darnică. Cei care îl cunosc pe Cătălin spun că niciodată nu a refuzat pe nimeni care i-a cerut ajutorul. În fiecare an, de sărbători, gândul lui Cătălin se îndreaptă spre cei rămaşi în centrele şi căminele Protecţiei Copilului. Şi de fiecare dată găseşte resurse de a le bucura sărbătorile. Să vă spunem numai că de Crăciun scena Ateneului Popular a fost plină de daruri pentru familiile nevoiaşe? Cum reuşeşte Cătălin să facă din puţin ceea ce pentru alţii e posibil doar cheltuind mari sume de bani? În primul rând pentru că mulţi au înţeles că demersurile lui Cătălin sunt menite să aducă bucurie altora şi au ales să îl spijine. La ultimul spectacol alături de Cătălin au fost Cofetăria Monique, Escape Pool, Casa Panciu, Tricotton Junior Panciu, Dulco Fruct Coteşti, Promostordesing şi Cooperativa Sociale Dializza Italia. Şi în al doilea rând pentru că acesta a ştiut să lase loc de bună ziua pe oriunde a trecut, iar acum mulţi i se alătură. De multe ori, Cătălin poate fi văzut prin magazine, cumpărând de obicei hăinuţe pentru copii, dar poate puţin ştiu că banii pe care acesta îi cheltuieşte sunt banii lui, cei pe care îi munceşte zi de zi. Exemplul lui Cătălin Lupu a fost molipsitor şi pentru alţi beneficiari ai sistemului de Protecţie a Copilului, care astăzi se întorc periodic în centre cu daruri pentru cei mici. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.