Social

„Maini curate în spitale”, o campanie împotriva infecţiilor nosocomiale

Dana Lepădatu
19 dec 2016 1697 vizualizări
Ministerul Sănătăţii a demarat o campanie care are drept scop conştientizarea importanţei spălării pe maini u studiile arată că simplul gest de a te spăla pe maini poate reduce semnificativ riscul de transmitere încrucişată a infecţiei în unităţile sanitare

Ministerul Sănătăţii a lansat săptămana trecută campania „Mâini curate în spitale”, care are ca scop informarea şi conştientizarea personalului medical, a pacienţilor şi a publicului despre cât de importantă este dezinfecţia mâinilor în prevenirea infecţiilor nosocomiale. Mesajul-cheie al proiectului este “Dezinfectează-ţi mâinile, salvezi o viaţă!” şi vine să întărească ideea că, aplicată în spitale la momentul potrivit, igiena mâinilor poate salva viaţa unor pacienţi. Studiile arată că majoritatea infecţiilor din spitale sunt cauzate de mâinile murdare. In cadrul acestei campanii vor fi difuzate două spoturi TV pe posturile de televiziune şi în online, vor fi împărţite flyere în spitale şi va fi lansată o pagină web dedicată campaniei,  http://mainicurateinspitale.ro. “Pentru medici, dispenserul cu dezinfectant este un instrument rapid şi util în practica păstrării igienei mâinilor, cu atât mai mult cu cât ei pot vedea pacientul la nici un minut din momentul dezinfectării. Din păcate, în unităţile medicale din România, consumul de substanţe dezinfectante este destul de scăzut. Dezinfectarea mâinilor în mediul spitalicesc nu se face aşa cum ar trebui”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Întregul proiect a fost realizat exclusiv cu sprijinul voluntarilor, printre cei care au lucrat pro bono numărandu-se şi actriţa Oana Pellea, protagonista spotului principal. 

Spălatul pe maini, cel mai ieftin gest pentru prevenirea infecţiilor

Igiena mainilor este considerată unul dintre cei mai importanţi piloni în activităţile de prevenire al infecţiilor, reprezentand poate cel mai simplu şi la îndemană gest…..şi cel mai ieftin, este de părere dr. Diana Stoica, medic epidemiolog la Spitalul Judeţean. “În societatea de astăzi, cand vorbim tot mai mult de infecţii asociate asistenţei medicale (infecţii nosocomiale), de severitatea pe care o pot avea acestea datorită microbilor rezistenţi, noi, specialiştii în medicină preventiveă am inclus ca şi “standard de aur” în măsurile pe care le recomandăm şi igiena mainilor. Acest lucru se datorează şi faptului că suficiente dovezi ştiinţifice sprijină observaţia că dacă pusă în aplicare în mod corespunzător, igiena mainilor singură poate reduce semnificativ riscul de transmitere încrucişată a infecţiei în unităţile sanitare. Acest mesaj este transmis şi de Ministerul Sănătăţii prin Campania “Maini curate în spitale”, ne-a declarat dr. Diana Stoica. Medicul este de părere că, deşi trăim într-o societate  în care trăim punem accent pe curăţenie, totuşi, societatea ignoră importanţa aplicării corecte a normelor de igienă. “Se spune că trăim într-o societate preocupată de curăţenie, igienă. Însă eu nu cred că societatea romana este atat de preocupată de curăţenie, de igienă. În continuare ignorăm să aplicăm măsuri simple, precum spălatul pe maini, măsuri dovedite a sta la baza prevenirii multor boli infecţioase şi a menţinerii cat mai mult a stării de sănătate în populaţie. Această remarcă este întărită şi de statisticile care arată că puţini romani se spală corect pe maini, că peste 70-80% din infecţii sunt răspandite prin intermediul mainilor murdare şi că majoritatea infecţiilor asociate asitenţei medicale sunt determinate de mainile contaminate ale personalului medical.

Igiena mainilor prioritară şi în Spitalul Judeţean din Focşani

Spitalul Judeţean accordă o importanţă deosebită igienei, motiv pentru care a fost creat un departament special de monitorizare a infecţiilor nosocomiale. “Igiena mainilor în Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf Pantelimon” se realizează atat prin spălare cu săpun dezinfectant sau prin dezinfecţia cu produse rapide pe bază de alcool. Spitalul judeţean este unul dintre spitalele în care aceste produse pentru igiena mainilor există în cantităţi suficiente. Produsele dezinfectante la Spitalul Judeţean se achiziţionează prin licitaţie”. Iar Spitalul Judeţean este un caz fericit, pentru că alte spitale din judeţ nu au nici măcar un compartiment de monitorizare a infecţiilor intraspitaliceşti. De aceea, raportarea 0 infecţii nosocomiale nu reprezintă lipsa acestora, ci faptul că monitorizarea lipseşte. “Spitalul Judeţean pană de curand era singurul spital din judeţ care identifica şi raporta infecţiile nosocomiale. Din martie 2016 colaborez cu spitalul municipal Adjud, iar infecţiile nosocomiale reprezintă una din preocupările conducerii unităţi. Împreună cu directorii, doi medici excepţionali, am implementat proceduri de prevenire a infecţiilor, inclusiv cea de spălare a mainilor personalului medical”, spune medicul Diana Stoica. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.