Social

"Nu antibiotice la întampare!" sau cum vrea ministerul să-i educe pe romani

Dana Lepădatu
25 nov 2016 1533 vizualizări
O campanile a Ministerului Sănătăţii îşi propune să îi educe pe romani în ceea ce priveşte consumul de antibiotice u deşi folosite în exces, antibioticele nu ne ajută în cazuri de răceală şi gripă u pentru o mai mare eficienţă a antibioticelor, înainte de prescrierea unui tratament, medicul ar trebui să recomande o antibiogramă

Ministerul Sănătăţii (MS) şi-a luat în serios rolul în ceea ce priveşte sănătatea publică. Zilele acestea Ministerul Sănătăţii este oficial în campanie... de informare publică. Mesajul campaniei demarcate de MS, "Nu antibiotice la-ntâmplare", se adresează medicilor şi pacienţilor deopotrivă şi doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra uzului de medicamente. “Utilizate atunci când nu este nevoie de ele, antibioticele selectează germenii rezistenţi şi favorizează apariţia infecţiilor cu Clostridium difficile”, avertizează Ministerul Sănătăţii. Campania include spotul TV pentru folosirea prudentă a antibioticelor, postere şi cutii pseudomedicament “NU-ANTIBIOTICE LA-NTÂMPLARE”, care în loc de pastile conţin mesaje de informare pentru pacienţi, medicii de familie şi medicii prescriptori din spitale.

Antibioticele pot avea efecte devastatoare pe termen lung

Antibioticele nu reprezintă răspunsul la orice! Ne-am obişnuit ca la cel mai mic semn de răceală sau atunci când ne doare capul să dăm fuga la sertarul cu antibiotice şi ne tratăm după ureche. Sau, în cazul fericit în care trecem pe la medic ne aşteptăm ca reţeta prescrisă să cuprindă cele mai puternice medicamente, care să facă vindecarea cat mai rapidă. În general, tratamentul cu antibiotice este administrat cu scopul distrugerii bacteriilor nocive care atacă corpul însă, din cauza modului în care acţionează, acestea afectează întreg spectrul de bacterii prezente în organism, inclusiv cele benefice de la nivelul florei intestinale. Potrivit specialiştilor, antibioticele reprezintă medicamentele cu cel mai mare impact pe termen lung asupra sistemului imunitar, a celui digestiv şi la nivelul întregului organism, iar  administrate în mod recurent sporesc rezistenţa corpului la infecţii şi scad în timp eficienţa altor tratamente. Lupta cu bacteriile devine din ce în ce mai anevoioasă deoarece antibioticele creează un mediu propice dezvoltării de noi tulpini care nu mai pot fi îndepărtate cu medicaţia existenţă.  Aşadar, când nu sunt administrate aşa cum ar trebui, atibioticele fac mai mult rău decât bine.

Antibioticele sunt ineficiente în răceală şi gripă

În Romania, dar nu numai, tot mai multe infecţii nu mai pot fi tratate cu antibiotice pentru că bacteriile au căpătat rezistenţă la ele. Bacteriile devin rezistente la antibiotice cand aceste medicamente sunt folosite în exces. Acelaşi lucru se întamplă şi atunci cand tratamentele nu sunt urmate corect. Nu de puţine ori pacienţii, la primele semne de ameliorare a bolii “uită” să ducă tratamentul pană la capăt. Foarte important de ştiut este faptul că antibioticele nu tratează orice boală. Astfel, deşi folosite în exces în aceste cazuri, antibioticele nu sunt utile în caz de răceală, gripă, tuse sau durere în gat, deoarece aceste boli sunt cauzate de virusuri, iar antibioticele tratează doar infecţiile provocate de bacterii, ciuperci şi anumiţi paraziţi. Tusea şi bronşita sunt provocate aproape întotdeauna de virusuri care impun tratamentul cu antibiotice. Este greşit să luaţi antibiotice pentru o banală durere în gat, dar dacă durerea este acută şi revine des, poate fi vorba de o infecţie cu un streptococ. Şi infecţii alte tractului urinar se tratează cu antibiotiotice, însă nu de orice fel. De aceea este bine să vă adresaţi unui întotdeuna unui medic, singurul care vă poate indica un tratament adecvat.

 Antibiograma este obligatorie însă prea puţini medici o solicită

Deoarece exită mai multe clase de antibiotice, „specializate” în anumite infecţii, înainte de administarea unui antibiotic este necesară o antibiogramă, o metodă care stabileşte pe o cultură bacteriană de laborator sensibilitatea sau rezistenţa unei bacterii faţă de un antibiotic, care este preconizat de a fi folosit în tratamenul bolii, cauzate de bacterie. De această antibiogramă depinde cel mai adesea eficienţa unui tratament cu antibiotic. Dacă medicul vă prescrie un tratament cu antibiotice, este indicat să luaţi toate pastilele, chiar dacă vă simţiţi mai bine după cateva zile. Durata tratamentului ne asigură că bacteriile au fost eliminate în totalitate şi nu dezvoltă rezistenţă la medicamente. După un tratament cu antibiotice, flora bacteriană de la nivelul stomacului este distrusă, şi în consecinţă organismul este incapabil să lupte împotriva infecţiilor. De aceea, întotdeuna cand luaţi antibiotic este bine să le asociaţi cu o protecţie pentru stomac, iar pentru refacerea echilibrului, să consumaţi iaurturi probiotice, care refac flora intestinală.  (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.