Social

Recuperarea cheltuielilor medicale efectuate în UE devine mai simplă

Dana Lepădatu
23 nov 2016 1444 vizualizări
Un act normativ simplifică procedura de rambursare a cheltuielilor medicale derulate într-un stat membru UE u de asemenea, obligativitatea traducerii în limba română a documentelor justificative va fi responsabilitatea casei de asigurări de sănătate şi nu a persoanei asigurate

Asiguraţii care doresc rambursarea cheltuielilor pentru asistenţă medicală nu mai sunt obligaţi să depună confirmarea scrisă din partea furnizorului de servicii medicale din statul membru al Uniunii Europene. Prin această confirmare, furnizorul îşi exprimă disponibilitatea de a acorda asistenţă medicală transfrontalieră în perioada indicată de persoana solicitantă. Guvernul a aprobat săptămana trecută Hotărârea de modificare şi completare a HG 304/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind asistenţa medicală transfrontalieră, prin care simplifică procedura de rambursare a contravalorii asistenţei medicale derulate într-un stat membru UE. “Cheltuielile de asistenţă medicală la care face referire actul normativ sunt cele de tipul: PET-CT în regim ambulatoriu, implant sau înlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulară tumorală; implant segmentar de coloană, bypass coronarian cu/fără investigaţii cardiace invazive, naşterea”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Prin actul normativ aprobat de Guvern, se elimină obligativitatea depunerii documentului eliberat de punctul naţional de contact pentru asistenţă medicală transfrontalieră din statul membru al Uniunii Europene în care urmează să se acorde asistenţă medicală transfrontalieră. “Rambursarea cheltuielilor pentru asistenţă medicală dar şi medicamente va fi scutită de obligaţia depunerii biletului de internare eliberat de către un cadru medical din România, precum şi de obligaţia prescripţiei medicale. În plus,  începând cu adoptarea acestui act normativ, traducerea în limba română a documentelor justificative de către un traducător autorizat va fi în responsabilitatea casei de asigurări de sănătate şi nu a persoanei asigurate”, precizează Ministerul Sănătăţii. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.