Social

Testări gratuite pentru cancerul de col uterin şi mamografii la Focşani

Dana Lepădatu
18 nov 2016 2547 vizualizări
850 de femei din Focşani şi nu numai vor beneficia de testări gratuite pentru cancerul de col uterin, cancerul de san sau măsurarea glicemiei, în cadrul campaniei de Diagnostic Mobil desfăşurată de Fundaţia Renaşterea, în parteneriat cu Artifex şi Roche Romania

Peste 600 de femei din Focşani şi cele din localităţi limitrofe, cele mai multe angajate ale companiei Artifex, au beneficiat, începand cu 5 octombrie, de teste gratuite oferite în cadrul campaniei de Diagnostic Mobil – Cancer de san şi col uterin desfăşurată de Fundaţia Renaşterea. Pentru că de mai bine de o lună, Unitatea Mobilă de Diagnostic, dotată cu un cabinet ginecologic şi unui de radiologie-mamograf se află la Focşani, în curtea companiei Artifex, care este partener local al acestei campanii alături de Fundaţia Renaşterea şi Roche Romania, şi ca atare asigură locaţia, racordarea la electricitate, alimentarea cu apă şi paza Unităţii Mobile de Diagnostic. În cadrul Unităţii mobile se efectuează zilnic 40 de consultaţii . Prioritate au femeile care lucrează în cadrul întreprinderii de confecţii Artifex, dar zilnic şi femei din afară beneficiază  de aceste testări gratuite.
 

Nu mai sunt locuri pentru luna noiembrie
 

„O sabie deasupra capului”. Aşa descrie o supravieţuitoare ameninţarea cancerului la san

Vestea bună este aceea că această campanie a avut un mare succes la Focşani. Vestea mai puţin bună este că, deşi solicitările femeilor care doresc să se testeze sunt foarte multe, locurile pentru luna noiembrie s-au epuizat deja. Norocoasele ar mai putea obţine o programare pentru zilele din decembrie la numărul de telefon 0756.713.652. Întrebată ce face ca această campanie de testare a femeilor derulată de Fundaţia Renaşterea să aibă mai mult succes decat programul naţional al Ministerului Sănătaţii de screening gratuit pentru cancerul de col uterin, preşedinta Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a declarat că succesul companiei poate fi pus pe seama seriozităţii şi profesionalismului celor care fac această campanie. “Am iniţiat această campanie pentru că rata de supravieţuire în Romania a femeilor cu cancer de col uterin şi cancer de san era foarte mică, în jur de 20 -30%, în timp ce în Statele Unite ale americii rata de supravieţuire era de 80%”, a spus Mihaela Geoană, care a ţinut să sublinieze că rata mare de supravieţuire se datorează unei campanii de educaţie de 25-30 de ani, campanii de care şi Romania are atat de multă nevoie.

Educaţia şi prevenţia înseamnă sănătate

Campania de Diagnostic Mobil este o campanie de depistare precoce a cancerului de col uterin şi a cancerului de san, precum şi de informare şi prevenţie. Obiectivul campaniei este oferirea de investigaţii medicale gratuite femeilor din mediul rural/mic urban marcat de lipsa accesului la investigaţii medicale, de implementarea deficitară sau lipsa totală a programelor de screening, dar şi de nivelul scăzut de informare şi educare a femeilor despre importanţa controalelor medicale periodice. “Sănătatea este un dar pe care trebuie să învăţăm să îl preţuim şi să îl păstrăm. Prin acest proiect, dorim să venim în sprijinul femeilor care, din motive financiare sau geografice, nu pot beneficia de aceste servicii medicale, aducand cabinetele medicale la ele în localitate. Încercăm astfel să oferim educaţie, prevenţie şi, de ce nu, viaţă, deoarece controlul medical periodic poate salva vieţi”, a declarat Mihaela Geoană.

Cancerul, o sabie deasupra capului

Organizatorii evenimentului au vorbit despre importanţa testărilor regulate

În Unitatea Mobilă am întalnit o doamnă pensionară care ar putea fi cu uşurinţă exemplu pentru femei prin experienţa sa şi mai ales prin modul în care a reuşit să depăşească această grea încercare. Doamna Maria Gogu, care a lucrat mai bine de 40 de ani în spital, ca asistentă la pediatrie, a fost depistată în urmă cu mai mulţi ani cu cancer la san. După ce s-a vindecat, Maria spune că respectă cu sfinţenie controalele periodice. “Am 40 de ani şi jumătate în slujba sănătăţii şi am fost foarte fericită să revin pentru a doua oară la această iniţiativă. Sunt operată la san în urmă cu 13 ani şi am urmat întotdeuna ceea ce mi s-a recomandat. Am beneficiat în urmă cu şase ani cand a mai fost la Focşani de serviciile caravanei Renaşterea şi am o admiraţie deosebită pentru doamna Geoană, care militează pentru ceea ce femeilor le este ca o sabie deasupra capului”, ne-a spus Maria Gogu. Aceasta a beneficiat  în acest an de o mamografie la sanul stang şi o ecografie la dreptul, pentru că, spune ea, este conştientă că numai prevenind se poate ajunge la un rezultat care să ne lungească viaţă. “Voi continua să perseverez în a merge a face controale periodice pentru a putea depista la timp o eventuală problemă”, spune Maria Gogu.
La Focşani, obiectivul caravanei este acela de a face cel puţin 850 de testări gratuite, respectiv teste Babeş-Papanicolau, mamografii sau/şi ecografii la san şi măsurări ale glicemiei. (Dana LEPĂDATU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.