Social

Cardul de sănătate, blocat pentru a 23-a oară în acest an

Dana Lepădatu
8 nov 2016 1112 vizualizări
Cardul de sănătate s-a blocat pentru a 23-a oară în acest an.Deşi sistemul informatic al cardului de sănătate a fost implementat în urmă cu doar caţiva ani, reprezentanţii CNAS spun că de vină pentru aceste disfuncţionalităţi ar fi componentele hard-ware vechi ale sistemului informatic

Cardul de sănătate continuă seria de blocaje cu care ne-a obişnuit în ultima vreme. Încă din prima zi a acestei săptămani, cardul de sănătate nu a dat semnne de funcţionare. Mai exact, sistemul informatic al cardului nu a putut fi accesat, motiv pentru care medicii se plang că, deşi lucrează off-line, nu pot să verifice calitatea de asigurat a pacientului şi nici nu pot vedea istoricul tratamentelor de care acesta a beneficiat în ultima lună. Aşa stand lucrurile, toate aceste probleme le-ar ar putea fi imputate medicilor care eliberează reţetele, la un eventual control al Curţii de Conturi.
„Noi ţipăm încă de la început că sistemul nu merge. Acum nu merge SIUI-ul, şi în aceste condiţii noi nu putem verifica absolut nimic: calitatea de asigurat a pacientului, dacă acesta a mai primit în ultima lună reţetă de la un alt medic, dacă figurează sau nu internat într-o unitate spitalicească, etc. În mod normal, dacă sistemul ar fi funcţional, ne-ar avertiza de toate aceste lucruri. Eu, ca medic, nu am acoperire pentru orice eroare la un control al Curţii de Conturi şi este sigur că voi fi amendat, deşi eu nu aveam de unde să ştiu acest lucru, în condiţiile în care sistemul nu ne-a permis să facem verificări”, ne-a declarat Alexandru Ghenadi, medic de familie din Focşani.
  
Pacienţii nu îşi pot ridica reţetele

Problema nefuncţionării sistemului informatic al cardului de sănătate afectează în aceiaşi măsură şi pacienţii. Chiar dacă medicii operează off-line şi eliberează reţete, pacienţii se confruntă nu de puţine ori cu o nouă problemă. Farmaciile refuză să elibereze reţetele compensate în condiţiile în care nu pot accesa sistemul informatic pentru a putea face verificări. Pentru a evita să plătească eventual din propriul buzunar unele reţete, farmaciile refuză eliberarea acestora pe motiv că nu funcţionează cardul. Acest lucru s-ar putea dovedi fatal mai ales în cazul pacienţilor care suferă de boli cronice şi nu pot amana achiziţia unor medicamente.  

Componentele hard-ware vechi pentru un sistem aparent nou

Cardul s-a blocat din prima zi a lunii noiembrie, marţi, iar atunci reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au invocat faptul că este început de lună şi că este doar o perioadă mai aglomerată, fiind intervalul în care medicii îşi fac raportările. Deşi anunţat ca fiind funcţional, sistemul s-a blocat din nou vineri, iar medicii nu au putut opera on-line. Reprezentanţii CNAS susţin că sistemul are probleme din cauza unor componente uzate fizic şi moral. Acesta în condiţiile în care implementarea sistemului informatic a început cu circa cinci ani de zile în urmă şi a costat nu mai puţin de 20 de milioane de euro. “Sunt probleme cu nişte componente hard-ware, unele sunt defecte, unele sunt uzate fizic şi moral, astfel că sistemul reţetei electronice merge cam la 50% din capacitate”, a declarat Augustus Costache, purtător de cuvant al CNAS. În ciuda faptului că în vara acestui an s-a desfăşurat o licitaţie, firma care a caştigat contractul de mentenanţă pentru sistemul informatic al cardului de sănătate nu s-a putut apuca încă de treabă din cauza unor contestaţii ale licitaţiei. Între timp, blocajele cardului de sănătate continuă. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.