Social

SOS! Criză de sange la Centrul de Transfuzie

Dana Lepădatu
23 oct 2016 1379 vizualizări
Criza de sange de la nivel naţional afectează şi Vrancea u cea mai mare necesitate de sange se înregistrează pe grupele de sange 0 şi A, dar orice donator este binevenit

Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea se confruntă în aceste zile cu o acută criză de sange. Reprezentanţii centrului fac apel la potenţialii donatori de sange pentru a trece pe la Centru să doneze. Cele mai de criza de sange sunt grupa 0 şi grupa A, dar orice persoană este binevenită să doneze, indiferent de grupa de sange. Zilele trecute angajaţii Armatei au răspuns apelului CTS Vrancea şi au venit să doneze, iar reprezentanţii Centrului au făcut apel şi la alte instituţii care şi în trecut au ajutat Centrul în momente de criză. În prezent, cererile de sange din spitale sunt foarte mari, nu numai din spitalul judeţean dar şi din întreaga ţară, iar în condiţiile în care familiile celor aflaţi în nevoie nu se implică, este destul de greu de gestionat situaţia. Dacă altădată CTS Vrancea trimitea sange în spitalele din toată ţara, acum Centrul nu mai poate face faţă solicitărilor venite din partea altor centre. “Cererile din spitale din ţară sunt foarte mari. Noi nu mai trimitem sange decat pentru bolnavii din Vrancea internaţi în alte structuri din ţară pentru că nu avem de ajuns nici pentru bolnavii din spitalele din Vrancea”, ne-a declarat Mioara Hanţă, directoarea CTS Vrancea. Criza afectează toate structurile din ţară. Chiar şi judeţele mai sărace, unde de obicei existau mai mulţi donatori care veneau în număr mare, atraşi fiind de tichetele de masă care se dau în schimbul donării de sange, se confruntă în acestă perioadă cu o criză a donatorilor de sange.

Donaţi pentru a salva o viaţă!

În aceste condiţii de criză, centrul face apel la oricare potenţial donator de sange, atrăgand atenţia că oricine poate fi la un moment dat în situaţia de a avea nevoie de sange. Potenţialii donatori trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, să nu sufere de boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Sunt acceptate la donare femeile care au peste 55 de kilograme şi bărbaţii care au peste 65 de kilograme. În prezent, donatorii din Vrancea beneficiază, la fiecare donare de sânge, de un repaus de o zi plătit, decontarea transportului pentru ziua respectivă şi de 7 tichete de masă în valoare totală de 65,45 lei. Deasemenea, odată cu recoltarea de sânge, donatorul beneficiază şi de un set complet de analize gratuite. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.